branded content
branded content XTR branded content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van NRC.
Harry Meijer van UMCG Ambulancezorg: "Elektrisch rijden vergt een andere mindset. Je moet als organisatie je medewerkers meenemen in die transitie."
Harry Meijer van UMCG Ambulancezorg: "Elektrisch rijden vergt een andere mindset. Je moet als organisatie je medewerkers meenemen in die transitie." Dik Nicolai

Waarom de ambulancezorg elektrisch rijdt

Steeds meer organisaties maken duurzamere keuzes voor hun mobiliteit. Een van de voorlopers in Nederland is UMCG Ambulancezorg waar men vorig jaar de allereerste, volledig elektrische huisartsenauto heeft ingezet. Hoofd bedrijfsbureau Harry Meijer legt uit waarom duurzaamheid zo hoog in vaandel staat bij de ambulancezorg in het noorden van Nederland.

Waarom hebben jullie gekozen voor een elektrische huisartsenauto?

“Wij zijn al heel vroeg begonnen met verduurzamen, zo hadden wij in 2010 al elektrische auto’s in ons wagenpark. Waarom? Met de ruim twee miljoen ambulancekilometers per jaar en een helikopter in de lucht, zijn we een grote vervuiler. Wij vonden al snel dat we daar iets aan moeten doen. Door ons wagenpark te vergroenen, zetten we direct een grote stap. Op dit moment is ons gehele secundaire wagenpark vol-elektrisch, alleen de ambulances rijden nog op diesel. We hebben de fase van plug-in hybrides bewust overgeslagen in de transitie naar elektrisch rijden. Waterstof hebben we ook onderzocht, maar dat bleek veel te duur. Het is niet verantwoord om daar nu zoveel gemeenschapsgeld aan te spenderen.”

Was de keuze voor elektrisch in het begin niet lastig?

“Een elektrische auto aanschaffen is heel makkelijk. Maar dan begint het pas! Toen wij net waren overgestapt, stonden er nog maar een handjevol laadpalen in Nederland. Een goede laadinfrastructuur hebben we in het begin zelf moeten verzorgen. Wat héél belangrijk is: je moet als organisatie je medewerkers meenemen in de transitie. Immers, elektrisch rijden vergt een andere mindset. We hebben enorm veel aandacht besteed aan de communicatie over elektrisch rijden en andere innovaties in mobiliteit. Momenteel zijn we trouwens de allereerste vol-elektrische ambulance aan het bouwen. Speciaal daarvoor zetten we bij een aantal ziekenhuizen een snellader neer. Dat werkt prima, want in de tijd dat een ambulance stilstaat na het brengen van een patiënt is de accu alweer vol.”

“De actieradius is ruim genoeg om hele diensten te draaien, ondanks de grote afstanden die we afleggen”

Hoe bevallen de elektrische auto’s nu?

“Ze doen het zeer goed. We zetten de Kia e-Niro ook in als rapid responders (een klein ambulancevoertuig waarin een ambulanceverpleegkundige alleen rijdt) en we zijn zeer te spreken over de prestaties van de auto en de accu. Ik krijg veel positieve reacties van de gebruikers: ze ervaren de auto als zeer stil, comfortabel, snel en luxe. Ik rijd zelf als Officier van Dienst ook met deze Kia en ik vind de mogelijkheid om snel in te kunnen halen erg prettig. En ook veilig. We rijden vaak sneller dan het reguliere verkeer en we hebben hier in Drenthe en Friesland veel tweebaanswegen. Om op tijd ter plaatse te zijn, is het soms noodzakelijk om snelle inhaalmanoeuvres te kunnen uitvoeren. Bovendien is de actieradius ruim genoeg om hele diensten te draaien, ondanks de grote afstanden die we hier afleggen om snel bij patiënten voor de deur te staan. Daarnaast rijdt deze elektrische auto vrijwel geluidloos, dat is een enorm voordeel bij nachtelijke visites in woonwijken.”

Wat is de volgende stap?

“Mobiliteit is belangrijk, maar zeker niet het enige waar we aan werken. Duurzaamheid staat centraal in alles wat we doen als UMCG Ambulancezorg. We bouwen momenteel de meest duurzame ambulancepost van Europa. Een volledig houten constructie met een grijs watersysteem zodat we afvalwater kunnen hergebruiken, geen aansluiting op het riool en vanzelfsprekend heel veel zonnepanelen. Heel bijzonder is dat alle licht, verwarming en koeling werken met sensoren. Mensen kunnen niet zelf het licht of de temperatuur regelen, maar wel via een app aangeven of ze zich comfortabel voelen. Net als bij auto’s omarmen we ook hier de laatste innovaties!”

Movement that inspires: partnership in verduurzaming

Deze serie staat in het teken van de toekomst van zakelijke mobiliteit. Duurzaamheid, flexibiliteit en elektrificatie: dat zijn hierin de centrale thema’s. Kia speelt daar als geen ander automerk snel op in. Kia biedt duurzame mobiliteitsoplossingen voor de consument en de zakelijke rijder, vooral door als partner creatief mee te denken over het verduurzamen van het wagenpark. De Kia e-Niro, die door UMCG Ambulancezorg wordt ingezet, was vorig jaar de bestverkochte auto van Nederland, mede door de populariteit van de elektrische versie. Met de komst van de grensverleggende elektrische Kia EV6 breekt bovendien een nieuw elektrisch tijdperk aan.
Kijk voor alles over elektrisch rijden op www.kia.com

XTR branded content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van NRC.