branded content
branded content XTR branded content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van NRC.
Vader Rob Sakkers, eigenaar van familiebedrijf Sarkow
Vader Rob Sakkers, eigenaar van familiebedrijf Sarkow Fotografie: Dik Nicolaï
Focus op ondernemen

Hoe ga je om met uitval van medewerkers in een familiebedrijf?

Als een medewerker uit de running is, is dat zorgwekkend. In een familiebedrijf ligt dit extra gevoelig. Rob Sakkers, eigenaar van familiebedrijf Sarkow, was dan ook blij dat hij goed verzekerd was, toen zijn zoon Arjan na een blessure maandenlang niet inzetbaar was.

Natuurlijk dacht Rob Sakkers (71) in eerste instantie aan de gezondheid van zijn zoon Arjan (40), toen die in mei 2017 bij het voetballen een belangrijke pees onder zijn knieschijf scheurde. Maar al snel ging hij zich ook zorgen maken over het voortbestaan van familiebedrijf Sarkow. Deze knieblessure zou weleens een flinke herstelperiode kunnen vragen. En Arjan was niet alleen de belangrijkste buitendienstmedewerker van Sarkow, maar ook Robs beoogde opvolger als algemeen directeur.

Maandenlang herstel

Sarkow is importeur en leverancier van uiteenlopende hulpmiddelen voor de zorg, met klanten door het hele land. Er werken acht mensen bij het bedrijf. Arjan, afgestudeerd als fysiotherapeut, leidde de dagelijkse gang van zaken, maar gaf ook demonstraties en workshops bij nieuwe klanten en leverde daar de spullen af. ‘De eerste tien weken zat mijn been in een zogeheten strek-koker. Ik kon mijn been niet buigen, mocht hem nauwelijks belasten en liep met krukken’, vertelt Arjan. ‘Daarna had ik nog maanden van langzaam herstel nodig. Omdat autorijden en zware dingen tillen niet meer lukte, moest mijn vader ineens mijn werk overnemen.’

Arjan bezat maar een deel van de aandelen van Sarkow en stond nog gewoon op de loonlijst. ‘Sarkow is goed verzekerd bij Interpolis, en daarom werd een groot deel van zijn loonkosten gelukkig vergoed’, vertelt Rob. ‘Verzekeraar Interpolis en casemanager Imke Janssens hebben bij het hele proces een belangrijke rol gespeeld. Ik besprak de vorderingen met haar, voor hoeveel procent hij na een tijdje weer kon werken bijvoorbeeld, en zij adviseerde mij. Zij regelde bijvoorbeeld ook de contacten met de arbo-arts.’

Second opinion

Ruim een half jaar na het ongeluk begonnen vader en zoon Sakkers te twijfelen. Arjan nam al steeds meer taken op zich, maar het herstel liet te wensen over. ‘Ik herstelde niet zoals ik had verwacht. Fietsen lukte wel, maar lopen niet echt, laat staan tennissen of voetballen’, vertelt Arjan. Toen zijn vader dat aan casemanager Janssens voorlegde, adviseerde zij een second opinion aan te vragen. Daaruit bleek dat een nieuwe operatie nodig was, die uiteindelijk pas in augustus 2018 kon plaatsvinden. ‘Dat betekende dat we van 90% herstel weer helemaal terug moesten naar 100% ziek’, legt Janssens uit. ‘Een nieuwe operatie zou 50% kans van slagen hebben. Daar hebben we niet moeilijk over gedaan. Bij zo’n kans zou ik ook een lot in de loterij kopen.’

Geen standaardprocedure

Volgens Rob heeft Janssens gebruik gemaakt van de speelruimte die Interpolis neemt. De verzekeraar had volgens hem zijn zoon als ‘genezen’ bij het UWV kunnen afmelden of een WIA-uitkering kunnen aanvragen. Janssens, die er niet uit eigen beweging over begint, erkent dat. ‘Omdat het geen standaardgeval was, wilde ik niet de standaardregels volgen. Het was duidelijk dat Arjan niet zou hoeven uitkijken naar een andere werkgever, omdat hij eventueel zou kunnen terugkeren in een andere functie binnen het familiebedrijf. Maar wat ik hier het belangrijkste vond, was dat zo’n sportieve man op zo’n jonge leeftijd niet hoeft te accepteren dat hij niet meer alles zou kunnen. Uiteindelijk zou dat in de toekomst bovendien ook tot nieuwe klachten kunnen leiden. De door ons ingeschakelde arbeidsdeskundige deelde mijn opvattingen.’

Toekomstig directeur

De tweede operatie is goed verlopen. De eerste weken mocht Arjan zijn been opnieuw niet buigen en was hij weer aangewezen op krukken, maar inmiddels is hij voor bijna 100% aan het werk. Van voetballen is het nog niet gekomen, maar hij zit al regelmatig op de racefiets. Binnenkort overlegt Rob met Janssens wanneer zijn zoon als volledig hersteld kan worden beschouwd. ‘Als alles zo doorgaat, neemt Arjan volgend jaar de leiding van het bedrijf over’, besluit hij.

Focus op wat echt belangrijk is
Goed zijn voor je mensen, en je tijd optimaal gebruiken. Interpolis helpt je daarbij. Door ervoor te zorgen dat niets je bedrijf vertraagt. Meer weten? Kijk op interpolis.nl/zakelijk/ondernemen.

Wegens persoonlijke overwegingen is zoon Arjan Sakkers niet in beeld gebracht

XTR branded content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van NRC.