Het snelle economische herstel na de crisis eist zijn tol bij ondernemers. Uit de maandelijkse Bedrijvenmonitor van verzekeraar Interpolis blijkt dat veel zzp’ers en mkb’ers hun werk/privé-balans nauwelijks een voldoende geeft. Overmatige werkdruk, overbelasting en een tekort aan ontspanning leiden tot stress en gezondheidsklachten; één op de vier ondernemers raakt korter of langer arbeidsongeschikt.
Drukbezet
Eddie Donkers (44) van FORS Tegelwijsheid uit Someren is ervaringsdeskundige. Hij is al 27 jaar tegelzetter en werkt sinds zestien jaar voor zichzelf. Omdat hij naar eigen zeggen “houdt van uitdagingen en moeilijke vraagstukken” specialiseerde hij zich in grootformaat tegelwerk, keramiek en natuursteen voor het topsegment. Van luxe badkamer tot zwembad, van wellnessruimte tot villa-terras. “Hoe groter en exclusiever de tegels, hoe groter de uitdaging. Het is ‘sterrenkoken met tegels’ zou je kunnen zeggen.”
Met het formaat van zijn tegels groeide ook zijn business: hij trok een compagnon aan, kocht een eigen pand, nam mensen in dienst en breidde zijn klantenkring uit tot ver over de grens. De eenvoudige eenmanszaak van de begindagen werd een serieuze mkb-onderneming, de enthousiaste eenpitter-vakman werd een drukbezet dga.
Van tegelwerk naar kantoorbaan
Lang ging dat goed, tot vijf jaar geleden. Donkers: “Ik kreeg last van mijn nek. Pijnscheuten, tintelingen, steeds vaker, steeds erger: hernia.” Het fysieke tegelwerk moest hij acuut uit zijn handen laten vallen. “Ik kon alleen nog kantoorwerk doen, verder niks.” Zijn arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) van Interpolis (“onmisbaar voor elke zelfstandig ondernemer”) dekte de gederfde inkomsten. Dat gaf wel wat rust. Maar intussen bleef het werk komen, bleef de drukte én bleven zijn klachten.
Zo belandde Donkers op aanraden van zijn verzekeraar bij weer een andere arts voor inmiddels een fourth opinion. “Die zag het meteen: ‘Het is neuralgische amyotrofie: je immuunsysteem breekt de mantel rond je zenuwbanen af’. Hij had namelijk jarenlang onderzoek naar die ziekte gedaan.”
Hoe gaat het echt?
Een behandeling voor Donkers’ ziekte is er (nog) niet. Met zware medicijnen houdt hij de ergste pijnen eronder. Wat wel hielp, was de goede vervolgaanpak van de verzekeraar. “Interpolis stuurde een adviseur om mijn situatie opnieuw in kaart te brengen. We hadden inmiddels dertien man in dienst, ik had er een zakenpartner bij en deed alleen nog maar kantoorwerk. Daardoor kon mijn premie flink omlaag. Maar toen hij vroeg hoe het verder met me ging, moest ik erkennen dat mijn nieuwe rol als fulltime bedrijfsleider op kantoor me heftig viel, en dat ik niet wist hoe lang ik dat zou willen of kunnen volhouden.”
De adviseur suggereerde een gerichte training, maar Donkers had een ander idee. “Ik zag mezelf niet bovenop alle drukte nog eens vijf dagen per week naar school gaan - hoe dan!?”
Rust om te groeien
In overleg koos Donkers daarom voor een jaar begeleiding door een bedrijfscoach. “Dat is een openbaring. Die heeft een scan gemaakt, structuur aangebracht, processen verbeterd, taken en functies logisch belegd, én me duidelijk gemaakt dat ik een managementassistent moest aannemen.” Het effect is enorm. “Ik ben van zo veel stress en gedoe verlost. Ik krijg alleen nog mails die echt voor mij zijn. Tijdens dit interview zijn er al minstens vier telefoontjes voor me onderschept en afgehandeld.”
Donkers geniet van de nieuwe rust in zijn werk. “Die hulp kost wat, maar levert nog meer op. Onze business groeit sneller dan ooit. We gaan straks naar een drie keer zo groot pand, krijgen een tweede waterjet waarmee we tegels met hoge precisie kunnen snijden, hebben veel bekende mensen als klant en projecten tot in Amerika. En ik kan me nu bovenal richten op waar ík druk mee wil zijn: mooie projecten en lekker sparren met klanten en architecten. Al het andere wordt nu voor me geregeld.”
Als ondernemer maak je werk van het realiseren van jouw dromen. Je gaat voor een duurzame en gezonde toekomst. Een onderneming van betekenis zijn, dáár draait het om. Je wilt dat zaken goed zijn geregeld, voor je medewerkers én voor jezelf.
Interpolis ontwikkelt daarom samen met experts ook oplossingen en diensten om ondernemers zelf te ondersteunen. Denk aan verzekeringen voor arbeidsongeschiktheid maar ook aan oplossingen op maat, toegespitst op jouw eigen situatie. Een fysiofitheidsscan, bijvoorbeeld, hulp van een online psycholoog van OpenUp of ondernemersadvies, om arbeidsongeschiktheid voor te zijn.
Meer weten? Kijk op interpolis.nl/zakelijk/ondernemen en luister naar de podcast met Guido Heezen, directeur van Effectory.