branded content
branded content XTR branded content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van NRC.
“Het is prachtig om mensen hier te kunnen laten genieten van de rust en de natuur”
“Het is prachtig om mensen hier te kunnen laten genieten van de rust en de natuur” Dik Nicolai
Van varkensfokkerij naar energie-neutrale B&B

“Comfortabel, goed geïsoleerd en helemaal zelfvoorzienend“

Op de hoogtijdagen verzorgden Anita en Jack Smits tot wel 360 zeugen. Nu verwelkomen ze er gasten in een volledig duurzame bed & breakfast.

Verduurzaming: steeds meer mkb-bedrijven zijn ermee bezig. De jongste Interpolis Bedrijvenmonitor (maart 2021) laat zien dat maar liefst 43% van de grotere mkb-bedrijven wil investeren in verduurzaming, en dat eenzelfde percentage actief werkt aan energiebesparing. Ook kleine mkb-bedrijven maken op beide punten vaart, met 18 en 36%. Daarnaast investeert 29%, respectievelijk 22% van de ondernemers in duurzame energie zoals zonnepanelen. En die bereidheid groeit onder alle doelgroepen, mkb én zzp.

Zorg voor dieren
Een sprekend voorbeeld is ‘Op d’n Kreijtenberg’, een duurzame B&B die vorig jaar verrees in het Noord-Brabantse Milheeze. Twaalf gastenkamers, midden in de Peel, de schitterende streek die bekend staat om zijn groen en zijn vele varkensbedrijven. Ook Anita Smits (56) en haar man Jack (60) hadden 36 jaar lang een fokkerij, sinds 1980. Op de hoogtijdagen verzorgden ze hier tot wel 360 zeugen, voor verkoop aan veehouders in binnen- en buitenland. “Ze hadden het altijd goed hier”, zegt Anita weemoedig. “Het zorgen voor dieren zit ons nog altijd in het bloed.”

Toekomst op losse schroeven
Hun leven veranderde ingrijpend toen de publieke én politieke opinie over varkenshouderij omsloeg. Anita: “Varkenspest hebben wij hier nooit gehad, maar alle extra regels en veranderingen maakten het werk steeds lastiger. Pijnlijk ook: het voelt niet goed als je met hart en ziel voor je dieren zorgt, en je steeds vaker moet verdedigen.” Dat gaf stress, waar met name Jack onder leed. Toen de gemeente bovendien plannen ontvouwde om direct naast het boerenbedrijf een golfbaan aan te leggen en via zandwinning een klein meer uit te graven, wisten ze dat de varkenshouderij op zijn einde liep. Het roer moest rigoureus om.

Oude droom wordt serieuze optie
Dat wakkerde bij Anita een oude droom aan: “Ik wilde ooit nog eens een B&B beginnen. Ik houd van mensen, van sociaal contact, van verhalen horen en vertellen. Opeens was dat een serieuze optie.” Thuis aan de keukentafel, in overleg met haar man en kinderen, kregen de plannen vorm. “We hebben nog gekeken of we het varkensbedrijf konden verplaatsen, om het voor de kinderen te behouden, maar dat bleek niet haalbaar. Dat Jack en onze oudste zoon daarentegen als zzp’er bij andere varkenshouders zouden gaan werken en we de B&B wat groter opzetten, was een prima alternatief.”

Schone toekomst
Zo werd Anita’s droom een echte onderneming. Met een flinke hypotheek op hun woning, gezond optimisme én gericht ondernemingsadvies legden ze de basis voor een sfeervolle en duurzame B&B. De nieuwe veiligheids- en risicoanalyses van hun jarenlange verzekeraar Interpolis maakten het plaatje compleet.
Duurzaamheid was voor Anita cruciaal: “We zitten hier in de prachtige natuur; daar moest het goed bij aansluiten. We hadden nog met gas mogen bouwen, maar hebben bewust gekozen voor gasloos. Comfortabel, goed geïsoleerd en helemaal zelfvoorzienend met lucht-warmtewisselaars en zonnepanelen. De blik vooruit, op een schone toekomst.”

Lokale producten
In twaalf ruime kamers ontvangen Anita en haar jongste zoon Frank (26) – die het bedrijf nu mede runt - sinds november 2020 gasten uit alle windstreken: golfers, toeristen en zakelijke bezoekers met werk in het nabijgelegen Brainport Eindhoven. Die kunnen rekenen op een gastvrij Brabants ontbijt en indien gewenst zelfs een lokaal gecaterde lunch of diner. Voorzichtig kijken ze uit naar verdere uitbreiding: een theetuin voor passanten en liefst een authentieke hooiberg erbij. Anita: “Het is prachtig om mensen hier te kunnen laten genieten van de rust en de natuur, zoals het natuurgebied De Stippelberg hiernaast. Om hun verhalen te horen en ze te kunnen vertellen over de streek en het boerenbedrijf. Plus: het is stabielere business dan de varkenshouderij. Het was een grote stap, maar we zijn weer dolgelukkig.”

Luister ook naar de podcast waarin architect en innovator Thomas Rau zijn visie deelt over duurzaam bouwen en ondernemen.

Interpolis helpt ondernemers te focussen op wat echt belangrijk is
Als ondernemer maak je werk van het realiseren van jouw dromen. Je gaat voor een duurzame en gezonde toekomst. Een onderneming van betekenis zijn, dáár draait het om. Op complexiteit en tegenslag zit je niet te wachten. Je wilt dat zaken goed zijn geregeld, zodat je kunt focussen op wat echt belangrijk is: jouw bedrijf.
Interpolis ontwikkelt samen met ondernemers en experts oplossingen en diensten die zorgen voor een veilige en duurzame werkomgeving, zoals bijvoorbeeld een groen dak waarmee hevige neerslag wordt opgevangen en de kans op waterschade kleiner wordt. Risicoanalyses geven inzicht in mogelijke bedreigingen en helpen je ook om de kans op bedrijfsschade door bijvoorbeeld wateroverlast of brand te verkleinen. Dat kan zeker handig zijn als je je bedrijfsactiviteiten rigoureus verandert.
Meer weten? Kijk op interpolis.nl/zakelijk/ondernemen.

XTR branded content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van NRC.