branded content
branded content XTR branded content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van NRC.
“Dé les voor elke ondernemer: zorg dat je je papierwerk op orde hebt”
“Dé les voor elke ondernemer: zorg dat je je papierwerk op orde hebt” Dik Nicolai
De duurzame doorstart van leliekweker De Jong Flowers

„Dé les voor elke ondernemer: zorg dat je je papierwerk op orde hebt”

Vier op de tien bedrijven die met een grote brand te maken krijgen, gaan failliet. Ook de leliekwekerij van Herman de Jong ging in vlammen op. “Binnen drie weken waren we weer operationeel”

Het is 28 juni 2020, op een zondag rond lunchtijd. Leliekweker Herman de Jong rijdt nietsvermoedend op de N11 als zijn buurman belt. ‘De vlammen slaan uit het dak’, klinkt het. De Jong rijdt snel terug naar zijn bedrijf in het Noord-Hollandse De Kwakel. Daar treft hij de brandweer die uit alle macht blust, maar niet kan verhinderen dat dertien jaar hard werken grotendeels in vlammen opgaat. “Het complete opplantgedeelte bleek verloren, de robots waren onbruikbaar, de koelcellen weg en van de kantoren en de kantine was niets over.” De miljoenschade sloeg in als een bom.

Brandgevaar
Een ongeluk zit in een klein hoekje, leert de hardwerkende ondernemer als verzekeraar Interpolis de oorzaak van het inferno vindt. “Een stuk glas heeft waarschijnlijk gezorgd voor een loepeffect. De zomerzon in combinatie met een glazen dak zijn soms voldoende.” Hoewel De Jong erg veel pech had, is hij zeker niet de enige ondernemer wiens bedrijf getroffen wordt door brand. In 2020 waren het er, ondanks het feit dat veel bedrijven gesloten waren, ruim 3.600 volgens het Verbond van Verzekeraars. Eén op de vier branden is het gevolg is van defecte elektra. De gevolgen zijn groot: 40 procent van de getroffen ondernemers gaat failliet.

Goed verzekerd
Het eerste wat Herman de Jong doet, is zijn verzekeringstussenpersoon bellen. Gelukkig heeft hij zijn verzekering goed voor elkaar, inclusief zijn keuringen, administratie en registraties. “Dat is wat mij betreft dé les voor elke ondernemer: zorg dat je je papierwerk op orde hebt.” De Bedrijvenmonitor van Interpolis laat zien dat het geen vanzelfsprekendheid is. Eén op de tien mkb-bedrijven geeft zichzelf een onvoldoende voor de beveiliging tegen brand. Dat geldt overigens ook voor risico’s als cybercriminaliteit, inbraak of ongevallen op de werkvloer.

Hulp van collega’s
Als doortastende ondernemer pakt De Jong meteen door: binnen een week is een deel van zijn bedrijf weer up-and-running. “De kassen waren nog bruikbaar, maar voor het opplanten moesten we een andere oplossing vinden. Collega’s uit de omgeving sprongen bij om te helpen. Uiteindelijk hielp Interpolis om het opplanten bij één bedrijf onder te brengen: Bianca Lelies in Heerhugowaard, die nog wat capaciteit vrij hadden. Na drie weken draaiden we alweer redelijk normaal. Zij deden het opplanten, wij de teelt.”

Meedenken én verbeteren
Een mooie maar hooguit tijdelijke oplossing. “Er moest een nieuw pand komen. Gelukkig kon dat, omdat de verzekering de waarde van het verwoeste bedrijfsonderdeel met een reëel bedrag dekte.” De Jong was blij verrast door de vakkennis en het meedenken van zijn verzekeraar. “Ik was vooral bezig om het bedrijf in de oude staat te krijgen; zij dachten al een stap verder. Dit is dé kans om je bedrijf te verbeteren, zeiden ze.”
Dat inspireerde De Jong om toch te investeren in een aantal bouwtechnische aanpassingen, zoals een geïsoleerd dak, waarbij hij samen met Interpolis de beste offertes uit de markt wist te krijgen. “Dat ging heel constructief en deskundig. Met aandacht voor je onderneming, maar ook voor jou, als mens. We trokken echt samen op.”

Nieuwe kans
Een jaar na de brand is de impact er nog steeds – De Jong heeft het er met zijn vrouw nog vaak over. Maar de blik is weer vooruit gericht. “We zijn inmiddels terug op het oude niveau, misschien zelfs ietsje verder. De gunstige markt van de afgelopen maanden heeft ons veel geholpen bij het herstel.”
De Jong is bovendien versneld bezig met duurzame innovaties binnen zijn bedrijf. LED-verlichting maakt het bedrijf energiezuiniger en het schakelde grotendeels over naar biologische trips- en luizenbestrijding. Dankzij een slim stoom-procedé kan de kweekgrond eindeloos worden hergebruikt. En veel van de gebruikte stroom produceert het bedrijf nu zelf. “De brand heeft ook iets goeds gebracht. De duurzame verbeterslagen die we nog konden maken, zijn we nu aan het doorvoeren.”

Luister ook naar de podcast waarin architect en innovator Thomas Rau zijn visie deelt over duurzaam bouwen en ondernemen.

Interpolis helpt ondernemers te focussen op wat echt belangrijk is
Als ondernemer maak je werk van het realiseren van jouw dromen. Je gaat voor een duurzame en gezonde toekomst. Een onderneming van betekenis zijn, dáár draait het om. Op complexiteit en tegenslag, zoals brand of waterschade, zit je niet te wachten. Je wilt dat zaken goed zijn geregeld, zodat je kunt focussen op wat echt belangrijk is: jouw bedrijf.
Interpolis ontwikkelt samen met ondernemers en experts oplossingen en diensten die zorgen voor een veilige en duurzame werkomgeving. Bijvoorbeeld een Elektrakeuring om het risico op brand te verkleinen. Daarbij worden de vaste elektrische installaties en risicovolle apparaten en machines gecontroleerd. Meer weten? Kijk op interpolis.nl/zakelijk/ondernemen.

XTR branded content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van NRC.