branded content
branded content XTR branded content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van NRC.

‘Léven, niet werken voor de vaste lasten’

Het kopen van haar droomhuis dreigde in een financiële nachtmerrie te veranderen. Sindsdien heeft Adine Versluis een fascinatie voor bewust en slim omgaan met geld. In drie jaar tijd loste ze 70.000 euro extra aan hypotheekschuld af. Nu wil ze genoeg vermogen opbouwen om zich financieel vrij te voelen. Versluis deelt haar ervaringen op haar eigen website lekkerlevenmetminder.nl.

Versluis: “Toen ik op mijn 24ste met grote idealen een woonboerderij in Friesland kocht, raakte ik gefascineerd door de mogelijkheden van geld. Door de crisis en een hoop verbouwingen werd mijn droomhuis een veel duurder project dan verwacht. Tegelijk met de verbouwing startte ik met het aflossen van mijn hypotheek, ik wilde wat van mijn vrijheid terugkopen. Zo deed ik in drie jaar tijd een extra aflossing van 70.000 euro. Dat was een kwestie van keihard bikkelen en sparen. Elke cent heb ik opzij gezet en al mijn overbodige spullen heb ik verkocht.

Vrijheden

Vanaf dat moment ben ik verder gaan aflossen, besparen en inmiddels ook beleggen. Geld is voor mij duidelijk een middel om bepaalde vrijheden te krijgen. Ik wil léven en mezelf ontwikkelen, niet werken voor het betalen van de vaste lasten. Een paar weken geleden vloog ik bijvoorbeeld spontaan naar de Verenigde Staten voor een conferentie voor financiële bloggers. Dat is een luxe die ik me tegenwoordig kan permitteren.
Vrijheid is voor mij ook dat ik kan kiezen waar en wanneer ik werk. Dat ik met mooi weer, gewoon lekker naar buiten kan. Daarnaast vind ik het belangrijk om genoeg tijd te besteden aan de mensen om me heen.

Maandelijks bedrag

Op dit moment zou ik voor een paar jaar kunnen stoppen met werken, maar ik heb nog niet genoeg geld om tot mijn honderdste niets te doen. Daarom werk ik hard aan mijn passieve inkomen, zodat ik niet inteer op mijn spaargeld als ik een periode minder werk. Een passief inkomen betekent dat ik, zonder te hoeven werken, iedere maand een vast bedrag op mijn rekening krijg. Binnen drie tot vijf jaar wil ik een maandelijks basisbedrag hebben, van dat passief inkomen wil ik daarna steeds meer maken.

Winstuitkering

Om dat inkomen te creëren, begon ik twee jaar geleden met beleggen. Eerst probeerde ik het een paar keer uit met een bedrag van ongeveer 100 euro. Dat heb ik langzaam uitgebreid en nu maak ik iedere maand 15 tot 20 procent van mijn inkomen over naar mijn beleggersrekening. Al gaat het niet razendsnel, mijn vermogen groeit op deze manier gestaag.
Sinds een halfjaar beleg ik ook in dividendfondsen, dan krijg je een winstuitkering van het beleggingsfonds. De winstuitkering beleg ik vaak opnieuw, want ik wil het maximale uit mijn beleggingshorizon halen. Die horizon bestrijkt uiteindelijk dertig jaar, dus: blijven beleggen zodat ik mezelf ‘later’ ook kan voorzien van een passief inkomen. Het label ‘pensioen’ wil ik er niet aan hangen, ik denk niet in hokjes.

Keuzes maken

Het opbouwen van vermogen is een kwestie van keuzes maken. Van mijn ouders leerde ik op jonge leeftijd dat sommige dingen het waard zijn om in te investeren, andere uitgaven kun je beter laten. Zo doe ik bewust boodschappen en zet ik niet ieder seizoen mijn huis vol nieuwe decoraties. Besparen op kleine bedragen heeft op de lange termijn enorm veel invloed. De extra euro die je besteedt aan vierlaags-toiletpapier kun je ook voor je laten werken, door te beleggen of in de aflossing van een hypotheek te steken.”
Tekst: Lotte Elbrink
Fotografie: Marijn Scheeres

Waarom zou jij beleggen?

Omdat het je kan helpen het potje voor later op te bouwen. En dankzij Beleggen met Beheer van ING kun je het beleggen eenvoudig uitbesteden. Daarnaast biedt Beleggen met Beheer je gemak, grip en flexibiliteit. Je kunt altijd bij je beleggingen en ze verkopen wanneer dat voor jou nodig is. Je ziet online waarin je belegt en hoe het rendeert. Zo kun jij je kostbare tijd besteden aan dat wat voor jou belangrijk is, terwijl onze beleggingsexperts bouwen aan jouw toekomst.

> Ontdek wat beleggen jou kan opleveren

Goed om te weten: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

XTR branded content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van NRC.