branded content
branded content XTR branded content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van NRC.
Raymond Klaassen en Jaco van Wezel hebben altijd het weer in hun hoofd.
Raymond Klaassen en Jaco van Wezel hebben altijd het weer in hun hoofd. Marijn Scheeres
De complexheid van het weerbericht

‘Wij voorspellen niet, we verwáchten het weer’

‘Hét weerbericht’ bestaat eigenlijk niet. Meteorologen verwerken data tot veel verschillende weerberichten: voor allerlei, zeer gevarieerde doelgroepen en diverse media. En dat is complex, maar bovenal interessant werk. Elke dag weer.

Alles om Raymond Klaassen is groen. De media-meteoroloog van Weerplaza voelt zich thuis in de tv-studio. Zelfs de vloer kleurt groen. Raymond demonstreert op het scherm hoe hij de wanden verandert in de meerdaagse weersverwachting voor Omroep Brabant. „Ik zit al dertig jaar in het vak en heb alle aspecten van de meteorologie doorlopen.” Hij kijkt even naar de afstandsbediening waarmee hij de beelden afwisselt. „Media-meteorologie is mijn favoriete onderdeel. Met de juiste weerkaarten erbij vertel ik mijn verhaal. Zonder autocue”, benadrukt Raymond. „Het weer zit altijd in mijn hoofd.”

Vitamine D

Ook Jaco van Wezel heeft het weer daar zitten. Dat moet ook wel als woordvoerder van Weeronline. Met weerberichten en -nieuws bereikt hij het grote publiek. Voor Jaco is weer content en omgekeerd: hij is content met het weer. „Zelfs een meteorologisch saai weekend verdient een leuke insteek: doe vandaag lekker wat vitamine D op, maar smeer je wel goed in.” Na de overname van Weeronline zit Jaco gebroederlijk naast Raymond in de vergaderzaal van moederbedrijf Infoplaza. Dat kan gewoon. Jaco: „Bij Weeronline zijn de weercijfers prominent in beeld, zodat je bijvoorbeeld ziet of je kunt barbecueën, terwijl Weerplaza ook expertinformatie toont zoals weermodellen.” Hetzelfde weer, maar voor een andere doelgroep. De overname voelt als een logische stap. „Ik ervaar het als thuiskomen. Weeronline is nu onderdeel van een echt weerbedrijf.”

Verjaardagsfeestjes

Raymond en Jaco voorspellen niet, ze verwáchten het weer. Dat is een belangrijk verschil. Uiteraard doen ze dat op basis van wetenschap. „Veel mensen denken bij meteorologie aan iemand die een weerbericht vertelt. Op verjaardagsfeestjes moet ik vaak uitleggen hoe complex het is”, zegt Raymond. Achter elk weerbericht gaat een onvoorstelbare hoeveelheid data schuil. „Aan de hand van verschillende weermodellen, radar- en satellietbeelden komt de meteoroloog van dienst elke ochtend tot een weersverwachting.” Raymond en Jaco beoordelen de nieuwswaarde en filteren de essentiële informatie voor iemand die bijvoorbeeld graag fietst, een boodschap doet of in het weekend het terras op wil”, zegt Jaco. „Wat is voor diegene belangrijk? We vertalen het weer voor alle doelgroepen en stemmen onze boodschap af op de ontvanger.”

Alle ballen goed hooghouden

Dertig weerpagina’s voor verschillende landelijke en regionale kranten, weerberichten voor televisie en radio, onlinecontent, Teletekst, apps, social media, sms’jes, e-mails, pdf’s, smartphones, tablets: de verschijningsvormen die Infoplaza invult, zijn eindeloos. „We zijn met een groot team en kunnen al die ballen goed hooghouden”, aldus Jaco. Om tien uur komt de redactie, bestaande uit meteorologen, het social-mediateam en de vormgever bij elkaar. De weersverwachting wordt doorgesproken en op basis daarvan wordt een planning gemaakt.

Weer in de krant

„We spelen in op wat er leeft. Omdat de lente koud was en iedereen naar warmte snakte, is een artikel als Wanneer wordt het nou eindelijk lekker lenteweer? op Weeronline relevant.” En hoe werkt dan, bijvoorbeeld, het vullen van het krantenbericht? Raymond: „Wij schrijven diverse teksten en zetten die klaar. Een automatisch proces zorgt ervoor dat de juiste kaarten en cijfers in de gewenste lay-out op de weerpagina worden geplaatst. We tekenen natuurlijk niet zelf al die achtjes en negentjes in.”

Virtual reality

Raymond wijst naar de groene ondergrond. Op dit moment experimenteert Infoplaza met virtual- realitybeelden. Het studiogroen kan op beeld veranderen in een woestijn of zee. „Het ziet er heel gelikt uit. Ons eerste verhaal voor Weerplaza gaat over de toenemende kans op droogte en de natuurbranden die daarop volgen, óók in Nederland.” De studio stond krap een jaar en wordt alweer verbouwd voor vr-opnamen. Hiermee kan Infoplaza de urgentie van bepaalde onderwerpen nog beter overbrengen. Innovatie tekent het weerbedrijf. „Ik wil nog meer dingen doen: live uitzendingen, webinars voor klanten, presentaties voor scholen. Ik kan wel honderdduizend dingen bedenken.” En dat bovenop al die andere verschijningsvormen van het weer.

Vlieland

„Bij extreme hitte of koude is het weer gespreksonderwerp nummer één”, zegt Jaco. „Op die momenten staan wij klaar. We doen dit omdat we mensen willen, nee: moeten helpen.” Die expertrol heeft ook een prijs. Soms staan er snedige reacties onder Facebook-berichten: wanneer wordt het verdorie eens warmer? Jaco lacht: „We kunnen niet de zon laten schijnen of regen wegnemen, maar verder kunnen we alles met het weer.” Als gezicht van Weerplaza wordt Raymond af en toe aangesproken. „Een jaar terug stapte ik van de boot naar Vlieland. Er liep een wildvreemde man op me af. ‘Jij bent toch van Weerplaza, wat voor weekend krijgen we?’” Gelukkig heeft Raymond het weer altijd in het hoofd. „Natuurlijk wordt het mooi weer. Anders zou ik hier toch niet zijn?”

(Tekst: Stefan Popa)

Complexe informatie eenvoudig presenteren

Met een team van media meteorologen, redacteuren en designers brengen wij 24/7 het weer en klimaat nieuws. Met ‘best in class’ technologie creëren we de mooiste visuals om het nieuws krachtig en duidelijk over te brengen. Wij zijn niet zomaar een leverancier van het weerbericht. Wij zijn een mediapartner. Samen zoeken we naar het beste business model. Wij hebben oplossingen voor televisie en radio, web en app, kranten en narrow casting. Kijk op www.infoplaza.nl

XTR branded content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van NRC.