05:30 – De werkdag start: het gaat stormen
Michiel is in de wolken: het gaat deze week stormen. „Als jongetje van zes schreef ik al mappen vol met dagtemperaturen. Ik keek altijd omhoog.” Het jeugdige enthousiasme is er nog altijd. Hij vertelt dat de landmeteoroloog de leiding heeft over de weersverwachting van Infoplaza en dus als eerste op kantoor is. „Maar dat betekent niet dat er ’s nachts niets gebeurt. Mijn maritieme collega is rond tweeën naar huis gegaan en daarna neemt ons kantoor in Atyrau, Kazachstan de bewaking over. Elke minuut per dag zijn er minstens twee paar ogen die het weer in de gaten houden.”
06.00 – Weermodellen bestuderen: windkracht tien of elf?
„Het weer gaat soms over leven of dood.” Meer dan vijfduizend klanten op land en zee én meer dan twaalf miljoen consumenten verwachten betrouwbare informatie. „De weermodellen zijn goed, maar kunnen toch twee graden verschillen. Op een mooie dag zeg ik dan: het wordt ongeveer vijftien graden. Maar met een storm, zoals vandaag, kan windkracht tien ook elf worden. Zoiets kan een groot verschil maken. Mensen beseffen vaak niet dat we constant belangrijke keuzes maken.” Michiel bestudeert de satellietfoto’s, radarbeelden en berekeningen van tien weermodellen. Op basis daarvan stelt hij de verwachtingen bij, herschrijft de weerberichten en update de database.
06:30 – De omroepcel in: zonder papiertje
„Goedemorgen!” De mediameteoroloog waait vrolijk binnen. Ook zij heeft er zin in. Over een halfuur gaat ze de omroepcel in, een geluidstille studio van één vierkante meter met een hoge tafel en drie schermen vol weerkaarten. Michiel vertelt haar hoe hij tegen de storm aankijkt. Ze maakt wat notities, maar heeft die tijdens de radio-uitzending niet nodig. “Meteorologen hebben het weer altijd in het hoofd zitten.”
08:30 – Data analyseren: hoe ontwikkelt de storm zich?
Ondertussen houdt Michiel de weersontwikkelingen scherp in de gaten. Het gaat om data… veel data. Radar- en satellietbeelden komen elke vijf minuten binnen en de weermodellen elke drie tot zes uur. Klanten van Infoplaza kunnen constant het weerbericht opvragen dat voor hen relevant is. Voor een agrariër worden andere cijfers uitgelicht dan voor concertpromotor Mojo. Hun belangen zijn anders, maar altijd van belang. „Vandaag besluit ProRail wat ze doen met de treindienst van morgen. Dus willen ze nu van mij weten hoe de storm zich gaat ontwikkelen.”
09:30 – Klantcontact: veiligheid voorop
De telefoon gaat. Een markt in Deventer wil weten of de wind zijn publiek niet wegblaast. „Voor klanten zijn dit natuurlijk vervelende dagen, maar voor een meteoroloog niet. Dat het in april sneeuwde? Daar geniet ik van!” Een slecht-weerdag is spannend. De vorige keer verhevigde de wind boven de Noordzee. Michiel werd ongerust. „Ik beeldde me in dat mijn oma op het perron stond en dacht: staat ze dan wel veilig?” Een uur later legde ProRail voor het eerst de treindienst stil na een melding van Infoplaza. Later die dag volgden de video’s van mensen die door de wind over de grond werden gesleurd. „Ik wil er niet aan denken wat er was gebeurd als we dat besluit niet hadden genomen.”
10:00 – Bespreking: sturen we een pushbericht?
De werkdag is doormidden. Tenminste, voor Michiel. Collega’s van de mediadagdienst druppelen binnen. Tijd om gezamenlijk te bespreken wat de wind de komende tijd gaat doen. „We kijken in grote lijnen hoe het weer zich ontwikkelt en waar het nieuws zit. Het ene team werkt namens Weerplaza, het andere voor Weeronline. Wat zenden we naar de pers? En sturen we consumenten een pushbericht: zet toch maar de parasol binnen?”
11:00 – Scenario’s uitdenken: op alles voorbereid
„Naast het weerbeeld dat het meest waarschijnlijk is, geven we klanten ook altijd één of twee scenario’s: mocht het anders lopen, hoe pakt dat dan uit voor de klant? Zo zijn ze overal op voorbereid.” Als alles is ingevoerd doen de data de rest. „Neem bijvoorbeeld de aardappelteelt,” zegt Michiel. „Ons micromodel rekent uit bij welk weertype de boer moet ingrijpen om ziektes te voorkomen. Met hoogwaardige weersinformatie ondersteunen we dus de dagelijkse praktijk van onze klanten.”
13:00 – Bespreking mediateam: starten we een liveblog?
Michiel bespreekt met het mediateam of ze een liveblog inzetten. „Tijdens de sneeuwjacht in februari waren er bijvoorbeeld dertien redacteurs, vormgevers en social-media-experts aan het werk, terwijl dat er normaal vier of vijf zijn. Zo’n liveblog is enorm populair. Als de storm alleen nog in Zeeland raast, lezen de Groningers al hoe laat die bij hen komt en of ze hun tennisuurtje af moeten zeggen.” Dus wel of geen liveblog? Gezien de verwachte kracht van de wind besluiten ze het te doen: „Samen coachen we Nederland de storm door.”
14:30 – Einde werkdag: stilte voor de storm
Op weg naar de uitgang wordt Michiel nog even aangeklampt door sales. Of de dienstverlening voor de nieuwe klant, een windmolenpark op zee, is aangezet. Dat is zo. Dan loopt hij naar buiten. „Als ik een onweersbui heb voorspeld, kijk ik altijd even of de wolken groter worden. Ik ben blij als de donder klinkt.” Michiel kijkt omhoog.
(Tekst: Stefan Popa)
Betere keuzes door nauwkeurig advies
Betrokken en gericht ondersteunen de medewerkers van Infoplaza mensen en organisaties bij het nemen van beslissingen. De ‘to the point’ weersinformatie gaat de hele wereld over en richt zich op consument en zakelijke dienstverlener en van Land tot Zee en Mobiliteit. Meer weten? Ga naar www.infoplaza.nl