branded content
branded content XTR branded content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van NRC.
Marianne Lock @ Shop Around
Hoe werken we succesvol hybride op kantoor?

‘Maak van het kantoor een ontmoetingsruimte’

Succesvol hybride werken heeft ook een impact op de functie van het kantoor en hoe we hem inrichten. Betekent dit het einde van de kantoortuin? En wat komt ervoor in de plaats? Leiderschapstrainer en auteur Remco Claassen en Henri van Dam, directeur van projectontwikkelaar Synchroon, wisselen van gedachten over het hybride kantoorgebouw.

„Wij zijn sociale dieren, maar sociaal zijn heeft geen lineair verband met productiviteit”, zegt Remco Claassen. „Niet iedereen kan elke dag bij elkaar zijn. Het forceren van samenwerking in een luidruchtig kippenhok doet de effectiviteit niet stijgen.” Hij is duidelijk geen fan van klassieke kantoorruimte waar de hiërarchie bepaalt of iemand een deur heeft om zich achter terug te trekken. „Geef mensen keuzes”, vindt hij. „Ruimtes met en zonder scheidingwandjes, belcellen, focusruimtes: doe wat werkt voor verschillende menstypen. Maar maak bovenal van het kantoor een ontmoetingsruimte. Lijstjes afvinken doen we vanuit huis. Wanneer we fysiek samen zijn, werken we aan verbinding.”

Creëer ontmoeting

Koren op de molen van Henri van Dam, directeur van Synchroon, projectontwikkelaar van duurzame gebouwen en gebieden. „Een werkgever kan verbinding faciliteren door een ruimte anders in te richten. Gebruik natuurlijke materialen, creëer een centrale ontmoetingsplek, gebruik veel groen. Groen is sowieso goed voor de geest. Organiseer lunchlezingen bij die nieuwe koffiecounter of in de lunchruimte, zodat mensen kennis en ontmoeting kunnen combineren. Doe het ook samen met andere bedrijven. Doe het aan het eind van de dag en sluit af met een borrel. Mogelijkheden genoeg.”
Van Dam beaamt dat diversiteit aan werkplekken past bij het werken van nu. „Pas ze aan op het soort werk dat op kantoor wordt gedaan. Online vergaderen gaan we daar ook doen, ook dat moet gefaciliteerd worden. Denk daar goed over na. Kies je bijvoorbeeld voor een groot scherm waar alle aanwezigen naar kijken of regel je het geluid centraal en kijkt iedereen op zijn eigen laptop naar de mensen die er niet bij zijn? En op hoeveel mensen moet zo’n ruimte eigenlijk berekend zijn?”

Wonen, werken, sporten

Een mix aan functionaliteit, daar gaat het om. Binnen het gebouw of in de nabije omgeving. Van Dam: „Dat zie je terug in recente projecten zoals 5TRACKS Breda, drie gebouwen waarin een mix van kantoren, appartementen, hotel, horeca en sportfaciliteiten komen. Met een groen park aan de achterzijde en pal naast Breda CS. Op de begane grond zijn er ruime atriums die uitnodigen tot ontmoeting. Dit zijn locaties waar mensen – ook jong talent – graag willen werken.”
De auto is niet meer een vanzelfsprekendheid. Daarom hoort een andere kijk op mobiliteit bij de toekomstbestendigheid van kantoren, vindt Van Dam. „Nederland heeft te veel vierkante meters kantoorruimte op de verkeerde locaties. Niet aangesloten op het OV en van binnen en qua omgeving niet inspirerend of gezond genoeg voor de mensen die er werken.”

Kantoor en identiteit

Investeren in toekomstbestendige kantoorgebouwen lijkt logisch. Maar Claassen vraagt zich af of dat wel gaat gebeuren: „De trend van hybride werken voedt mijn vrees dat sommige bedrijven het aanmoedigen om kosten te kunnen besparen. Terwijl de gezamenlijke werkplek juist iets moet zijn waarvan mensen energie krijgen. Hybride werken biedt werkgevers een uitgelezen kans om zich opnieuw uit te vinden!” Van Dam is het met hem eens. „De uitstraling, de locatie en de kwaliteit (gezondheid/duurzaamheid) van een gebouw horen steeds meer bij de identiteit als werkgever. Dit is een goede tijd om te onderzoeken of die nog wel congruent zijn. Vraag jezelf: Klopt het plaatje nog?”

Tips voor een hybride kantoor

• Richt het kantoor in op het werk dat gedaan moet worden
• Zorg voor een diversiteit aan werkplekken, van kantoortuin tot en met belcel
• Creëer een centrale ontmoetingsplaats (al dan niet in combinatie met kennisdeling)
• Doe zelfonderzoek: zijn locatie, duurzaamheid en inrichting nog congruent met de identiteit van het bedrijf?
• Toekomstbestendig betekent ook veel groen en bereikbaar met het OV.

Tekst: Karina Meerman

Succesvol hybride werken

Om succesvol hybride te werken, moeten organisaties het werken (deels) opnieuw uitvinden. HP helpt met een advies op maat en met producten die hybride werken écht ondersteunen, afkomstig uit de HP Presence portfolio.
Meer weten over de mogelijkheden? Kijk op hp.com/presence.

XTR branded content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van NRC.