Google verzamelt gegevens om zijn diensten aan jou aan te passen, dat wist je waarschijnlijk al. Maar wist je ook dat je zelf de controle hebt over wat Google verzamelt en welke gegevens je deelt? In deze serie artikelen lees je meer daarover. Kijk ook op nrc.nl/xtr/google
Als je ‘ja’ antwoordde, ben je beslist niet de enige. YouTube geeft aanbevelingen voor video’s die je mogelijk leuk vindt op basis van wat je eerder hebt bekeken. Gegevens liggen aan de basis van veel online-ervaringen. Muziekstreamingdiensten gebruiken ze om verrassende afspeellijsten samen te stellen en webshops om nieuwe producten aan je voor te stellen. Ook de producten en diensten van Google maken gebruik van gegevens. Om diensten te leveren aan gebruikers, natuurlijk, maar ook voor onderhoud en beveiliging ervan. Daarnaast worden de gegevens ook gebruikt om diensten te personaliseren en te verbeteren, en nieuwe producten te ontwikkelen.
Gegevens voor personalisatie …
In Google Zoeken worden zoekopdrachten automatisch aangevuld op basis van eerder zoekgedrag. Als je iedere week de uitslagen van FC Twente opvraagt, zal al snel ‘FC Twente’ als suggestie verschijnen als je ‘uitslag’ intikt als zoekopdracht. Kijk je vaak naar video’s van testritten, dan zal YouTube ook andere autogerelateerde video’s voorstellen die je misschien interessant vindt. En de advertenties die getoond worden, als je gebruikmaakt van Google-services of sites van Google-partners, kunnen deels bepaald worden door wat je vaak zoekt of websites die je regelmatig bezoekt.
Google gebruikt ook gegevens om de ervaring van alle gebruikers te verbeteren
… en gegevens voor het collectief
Google gebruikt ook gegevens om de ervaring van alle gebruikers te verbeteren. Zo leiden in Google Zoeken veelgemaakte spel- en typefouten toch tot het juiste zoekresultaat: Google weet dat je ‘Barcelona’ bedoelt als je ‘Barcalona’ intikt. En wanneer je Google Maps gebruikt, stuurt je telefoon anonieme locatiegegevens naar de servers van Google waar ze worden vergeleken met locatiegegevens van gebruikers in de buurt. Google Maps kan zo verkeerspatronen en verkeersdrukte detecteren en gebruikers een alternatieve, snellere route voorstellen als er een file staat.
Welke gegevens worden hiervoor verzameld?
De gegevens die verzameld worden door Google kun je grofweg verdelen in drie categorieën: dingen die je doet, dingen die je maakt en dingen die uniek voor je zijn. Binnen de eerste categorie vallen gebruiksgegevens, zoals wat je zoekt en wat je bekijkt. Bij dingen die je maakt moet je denken aan foto’s en video’s, contacten en presentaties. En dingen die uniek voor je zijn, zijn de basisgegevens waarmee je je Google-account hebt gemaakt, zoals je naam. Gegevens zorgen ervoor dat de services van Google beter werken voor jou, en worden nooit verkocht aan derde partijen of adverteerders. Je kunt als gebruiker zien welke gegevens Google van jou verzamelt. Sterker nog: Google vindt het heel belangrijk dat je precies weet welke gegevens van jou verzameld worden en hoe ze gebruikt worden om diensten nog beter te maken.
Zelf bepalen welke gegevens je deelt? Dat kan!
Als je inlogt op Mijn Activiteit laat Google jou zien welke gegevens van jou zijn opgeslagen en met welk doel. Hier kun je ook je instellingen aanpassen. Wel bekeken video’s bewaren maar niet langer locatiegegevens? Dat kan. Zoekhistorie wissen per onderdeel? Ook mogelijk. Minder gegevens bewaren betekent wel dat diensten sommige persoonlijke voorkeuren ‘vergeten’. Door te experimenteren met de tools die Google biedt, kun je voor jezelf de juiste balans vinden. Jouw gegevens, jij beslist!
GOOGLE MIJN ACCOUNT: CONTROLE OVER JE EIGEN GEGEVENS
Hoe zit het met jouw gegevens? Log in op Mijn Account om te zien welke gegevens Google van jou bewaart en hoe je met de tools jouw instellingen kunt bepalen. Je kunt hier onder andere je Privacycheck doorlopen. Zo heb je zelf controle over welke gegevens je met Google deelt en wat anderen van je kunnen zien.