Google verzamelt gegevens om zijn diensten aan jou aan te passen, dat wist je waarschijnlijk al. Maar wist je ook dat je zelf de controle hebt over wat Google verzamelt en welke gegevens je deelt? In deze serie artikelen lees je meer daarover. Kijk ook op nrc.nl/xtr/google
“Ga je bij Google werken? Wat een mooie stap!” Dat hoorde Wieland Holfelder van veel vrienden en kennissen toen hij hun vertelde over zijn nieuwe baan als Engineering Director & Site Lead bij het engineering-kantoor in Duitsland. Naast veel enthousiaste reacties kreeg hij ook vragen over hoe het eigenlijk zit met Google en gegevensbescherming. Samen met collega Stephan Micklitz, Director of Engineering van het User Facing Privacy-team, licht hij er graag een aantal toe.
Hoe weet ik welke gegevens jullie verzamelen? En kan ik zelf invloed daarop uitoefenen?
Holfelder: “Wij bouwen hier in München met meer dan zeventig programmeurs producten en diensten voor Google op het gebied van gegevensbescherming voor gebruikers over heel de wereld.” Transparantie voor de gebruiker en controle over eigen gegevens staan centraal. Dat benadrukt ook Micklitz, die samen met zijn team Mijn Account heeft ontwikkeld, een soort digitale cockpit. Iedereen met een Google-account kan het gebruiken, evenals mensen die Google Zoeken of YouTube gebruiken zonder dat ze bij Google zijn aangemeld. Via Mijn Account kun je alle instellingen beheren. Met een Beveiligingscheck kun je zien hoe goed je gegevens beschermd zijn tegen een aanval van buitenaf. En met de Privacycheck geef je zelf aan welke persoonlijke gegevens moeten worden opgeslagen en welke niet. “We wilden een centrale plek ontwikkelen voor alle vragen over gegevens. Alle antwoorden moesten op twee kantjes gebundeld worden – met alle instellingsopties en met de nadruk op de belangrijkste stappen om het zo eenvoudig mogelijk te maken voor de gebruiker”, aldus Micklitz.
Waar slaan jullie mijn gegevens op? En zijn ze daar veilig?
Nergens in de branche wordt zoveel gedaan om de gegevens van gebruikers te beschermen, zo benadrukken Holfelder en Micklitz. De Google-serverinfrastructuur geldt als een van de veiligste ter wereld. Het beveiligingssysteem is complex en bestaat uit verscheidene niveaus. De gegevens worden versleuteld opgeslagen in datacenters over heel de wereld. Deze inrichtingen zijn zwaarbeveiligd. “Zelfs wanneer iemand in een van onze biometrisch beveiligde datacenters bij een harde schijf met jouw e-mails kan”, zo legt Holfelder uit, “kan hij er niets mee doen, omdat de gegevens die erop staan over verschillende datacenters zijn verdeeld en bovendien zijn versleuteld.”
Dus mijn gegevens worden goed beschermd en ik heb er zelf controle over – begrijp ik het zo goed?
Dat zijn inderdaad de twee belangrijkste boodschappen die Holfelder en Micklitz mee willen geven: als je bij Google bijvoorbeeld een e-mailaccount aanmaakt of foto’s uploadt naar de cloud, zijn alle berichten en foto’s veilig. En als je met Google zoekt en surft, kun je zelf via Mijn Account aangeven welke gegevens Google mag verzamelen en gebruiken.
Tot nu toe hebben meer dan een miljard mensen Mijn Account gebruikt. Ze stellen bijvoorbeeld zelf in of hun zoekopdrachten moeten worden opgeslagen en of sites die ze met hun smartphone bezoeken, moeten worden onthouden of niet. De instellingen bepalen mede hoe relevant Google de diensten voor individuele gebruikers kan maken. “Persoonlijk vind ik het fijn als mijn mobiel verkeersinformatie geeft en me bijvoorbeeld vertelt dat ik moet vertrekken om mijn vlucht te halen, omdat er file staat op de snelweg”, zegt Holfelder. “Daarvoor worden mijn locatiegegevens gebruikt. Maar natuurlijk moet ieder voor zich uitmaken of hij die optie wel of niet wil inschakelen.”
Verkopen jullie mijn persoonlijke gegevens?
Holfelder: “Wij gebruiken gegevens om reclame relevanter te maken voor onze gebruikers. Maar we verkopen beslist geen persoonlijke gegevens.”
Gegevens kunnen worden gebruikt om de diensten van Google beter aan te laten sluiten bij de gebruiker. Dit geldt ook voor advertenties, de grootste bron van inkomsten voor Google. Wie bijvoorbeeld online zoekt naar een nieuwe bank kan daarna tijdens het surfen soms reclame zien voor fauteuils en banken. Sommige mensen vinden dit handig, anderen hebben het liever niet. Micklitz: “Als je je daaraan stoort, kun je deze gepersonaliseerde advertenties eenvoudig uitzetten. In Mijn Account natuurlijk. Je krijgt dan nog steeds wel advertenties te zien, maar die zijn niet meer specifiek op jouw situatie afgestemd.” Het zijn jouw gegevens, dus jij beslist.
Google Mijn Account: controle over je eigen gegevens
Hoe zit het met jouw gegevens? Log in op Mijn Account om te zien welke gegevens Google van jou bewaart en hoe je met de tools jouw instellingen kunt bepalen. Je kunt hier onder andere je Privacycheck doorlopen. Zo heb je zelf controle over welke gegevens je met Google deelt en wat anderen van je kunnen zien.
Bron: SZ Scala GmbH