Google verzamelt gegevens om zijn diensten aan jou aan te passen, dat wist je waarschijnlijk al. Maar wist je ook dat je zelf de controle hebt over wat Google verzamelt en welke gegevens je deelt? In deze serie artikelen lees je meer daarover. Kijk ook op nrc.nl/xtr/google
We kennen het allemaal: voor je de deur uitgaat naar een afspraak nog even controleren waar je precies heen moet en hoelang je doet over de reis. Je kunt zelf je route bepalen, maar misschien laat je dat over aan Google Maps. Die app weet immers de snelste route en laat je bij grote drukte een alternatieve route zien. Erg handig – maar hoe werkt het eigenlijk?
Locatiebepaling aan of uit? Dat bepaal jij
Om te beginnen is het goed om te weten dat je locatie alleen wordt gebruikt als jij dat wilt. Als je een nieuwe telefoon in gebruik neemt, staat de optie namelijk standaard uit. Zet je die aan, maar wil je het later toch uitzetten, dan kan dat ook. In iedere smartphone vind je bij ‘Instellingen’ de mogelijkheid om ‘Locatiebepaling’ (Android) of ‘Locatievoorzieningen’ (iOS) aan of uit te zetten. Bovendien vraagt elke Google-app die jouw locatie wil gebruiken eerst om toestemming.
Waarvoor wordt je locatie gebruikt?
Als ‘Locatiebepaling’ aanstaat, wordt je locatie realtime bepaald. Wanneer je Google Maps gebruikt, worden anonieme locatiegegevens naar de servers van Google verstuurd en gebruikt om je te laten zien waar je bent, wat er om je heen te vinden is – zoals winkels of restaurants – en hoe je ergens naartoe kunt navigeren.
Jouw anonieme locatiegegevens worden ook vergeleken met die van gebruikers om je heen. Op basis van al die gezamenlijke anonieme gegevens kan Google Maps bijvoorbeeld verkeerspatronen herkennen en de verkeersdrukte berekenen. De verkeersdrukte kun je in de gaten houden met de optie ‘Verkeer’: als er veel voertuigen langzaam over een weg rijden, veranderen de kleuren van de wegen van groen (het verkeer stroomt goed door) naar oranje (het verkeer rijdt langzaam) of rood (het verkeer staat stil). Zo kun je gemakkelijk files vermijden.
Locatiegegevens worden gebruikt om de services van Google beter te laten werken voor jou, en worden nooit verkocht aan derde partijen of adverteerders. Adverteerders kunnen wel hun advertenties richten op bijvoorbeeld mensen op een bepaalde geografische locatie, zoals een bloemist die alleen klanten uit de buurt wil bereiken, maar zij hebben nooit toegang tot de individuele gegevens van gebruikers.
Je locatiegegevens kunnen ook gebruikt worden om Google-services nog nuttiger te maken voor jou persoonlijk
Services op maat dankzij je locatiegeschiedenis
Je locatiegegevens kunnen ook gebruikt worden om Google-services nog nuttiger te maken voor jou persoonlijk. Jouw locatiegegevens door de tijd vormen namelijk je ‘Tijdlijn’ of ‘Locatiegeschiedenis’. Als je deze instelling hebt ingeschakeld, kun je bijvoorbeeld zien op welke locaties je in het verleden bent geweest. Heb je vorige maand heel lekker gegeten bij een restaurant maar weet je niet meer welk? Dankzij je locatiegeschiedenis kun je dat gemakkelijk achterhalen. Ook kun je lokale aanbevelingen te zien krijgen op basis van plaatsen die je hebt bezocht of verkeersvoorspellingen bekijken voor je dagelijkse woon-werkverkeer. Je kunt bijvoorbeeld een melding krijgen om op tijd te vertrekken omdat er vertraging is op je dagelijkse route naar je werk.
Ook ‘Locatiegeschiedenis’ zet je zelf aan of uit
Onder ‘Activiteitsopties’ in Mijn Account zet je heel eenvoudig ‘Locatiegeschiedenis’ aan of uit en kun je alle historische gegevens wissen. Alles verwijderen of alleen specifieke dagen en plaatsen? Beide opties zijn mogelijk. Je kunt ook ‘Locatiegeschiedenis’ helemaal uitzetten. Ook voor locatiegegevens geldt dus: jouw gegevens, jij beslist.
GOOGLE MIJN ACCOUNT: CONTROLE OVER JE EIGEN GEGEVENS
Hoe zit het met jouw gegevens? Log in op Mijn Account om te zien welke gegevens Google van jou bewaart en hoe je met de tools jouw instellingen kunt bepalen. Je kunt hier onder andere je Privacycheck doorlopen. Zo heb je zelf controle over welke gegevens je met Google deelt en wat anderen van je kunnen zien.