branded content
branded content XTR branded content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van NRC.

Heb jij de Google Privacycheck al gedaan?

De Privacycheck: hiermee bepaal je zelf welke gegevens Google kan gebruiken om je ervaring te personaliseren en wat je met vrienden deelt of openbaar maakt. Van je YouTube-zoekgeschiedenis tot advertentievoorkeuren: met welgeplaatste vinkjes regel je alle instellingen zelf vanaf één plek.

Google gebruikt gegevens om zijn diensten aan jou aan te passen, dat wist je waarschijnlijk al. Maar wist je ook dat je zelf de controle hebt over wat Google bewaart en welke gegevens je deelt? In deze serie artikelen lees je meer daarover. Kijk ook op nrc.nl/xtr/google

Iedereen die Google gebruikt, heeft zelf de controle over de privacy-instellingen van zijn Google-omgeving op smartphone, desktop en tablet. Om mensen te laten zien waar en hoe ze hun privacy-instellingen kunnen aanpassen, toert Google van 22 maart tot en met 21 april door 20 plaatsen in Nederland met een privacy-caravan. Eind maart stond de blauw-witte caravan op de zonovergoten campus van Tilburg University. Studenten, docenten en hoogleraren kwamen uit nieuwsgierigheid langs om deze instellingen uit te proberen. Zo ook student Nakul Gupta (28), die zich goed bewust is van privacykwesties: “Ik lees veel en volg het nieuws. Ik had geen standaardinstellingen meer aanstaan, maar al persoonlijke aanpassingen gemaakt. Maar wat ik niet wist, is dat ik alle instellingen in één overzicht kon zien.”

Hoe werkt het?

De Privacycheck vind je bij Mijn Account onder ‘Persoonlijke info en privacy’. Met één klik kun je aan de slag met verschillende onderdelen, afhankelijk van welke Google-producten je gebruikt. Zo is er een onderdeel ‘Beheer wat je deelt op YouTube’, waar je kunt aangeven wie jouw YouTube-video’s, vind-ik-leuks en abonnementen mag zien en waar je ze wilt delen. Een paar stappen verder kom je bij het onderdeel dat gaat over de personalisatie van je Google-ervaring. Hier zie je welke informatie Google momenteel van je opslaat, zoals bijvoorbeeld je locatiegeschiedenis of zoekactiviteit. Je kunt instellingen aan- en uitzetten, en er wordt uitgelegd wat het aanvinken van de opties betekent. Het laatste onderdeel gaat over advertenties. Hier kun je je advertentie-instellingen beheren en er zo voor zorgen dat de advertenties die je ziet aansluiten bij jouw interesses. Ook kun je gepersonaliseerde advertenties helemaal uitzetten.

Ik had al wat persoonlijke aanpassingen gemaakt. Maar wat ik niet wist, is dat ik alle instellingen in één overzicht kan zien

Wat wil jij met jouw gegevens?

Iedereen is anders, en daarom is het belangrijk dat je zelf nadenkt over jouw gegevens. Dat blijkt uit de reacties op de Privacycheck. Zo kan er een locatie zijn gekoppeld aan jouw foto’s en video’s in Google Foto’s. Je kunt de geschatte locatie van een foto verwijderen of locatiegeschiedenis helemaal uitschakelen en daar kiezen sommige gebruikers ook voor. Student Laura Monhemius (22) vond dit juist wel een voordeel. “Ik kan zien op welke plekken ik op mijn vakantie ben geweest. Ik vind het leuk, al die herinneringen.” Dat gold ook voor het bewaren van haar YouTube-kijkgeschiedenis. “Dan krijg ik tenminste relevante nieuwe video’s aangeboden.”

Interesses aangeven

Enkele bezoekers hadden hier en daar al wat aangepast, maar wisten niet dat ze het zo snel voor alle Google-diensten konden doen. “Ik wist ook niet dat ik advertenties kan aanpassen aan mijn voorkeuren, best handig,” zoals een van de bezoekers aangaf. Advertentievoorkeuren binnen Google-diensten worden opgenomen in Mijn Account op basis van internetgedrag uit het verleden. Je kunt die relevanter maken door categorieën aan en uit te zetten. Zo kun je aangeven of je interesse hebt in films, reizen en fitness, maar ook eigen onderwerpen toevoegen. Google verkoopt overigens geen persoonlijke gegevens aan adverteerders. Adverteerders kunnen wel hun advertenties richten op bijvoorbeeld mensen in een bepaalde leeftijdsgroep of met bepaalde interesses, maar zij hebben nooit toegang tot de individuele gegevens van gebruikers.

Zoekgeschiedenis aan of uit

Sommige mensen benaderden de privacy-caravan met een specifieke vraag, zoals: “Kun je voorkomen dat je zoekgeschiedenis te zien is op al je apparaten?” Lloyd, een van de medewerkers bij de privacy-caravan, liep met hen door de Privacycheck om te laten zien hoe je  bijvoorbeeld je zoekgeschiedenis kunt verwijderen of uitzetten. “Dat kan handig zijn als je bijvoorbeeld een computer deelt met iemand en een verrassing voor hem of haar wilt regelen,” legde Loyd uit. “Door de Privacycheck word je je ook van dit soort keuzes bewust. Het zijn jouw gegevens, dus jij beslist.”

Bekijk alle locaties en data van de Google Privacy Tour op: events.withgoogle.com/privacytour

Google Mijn Account: controle over je eigen gegevens

Hoe zit het met jouw gegevens? Log in op Mijn Account om te zien welke gegevens Google van jou bewaart en hoe je met de tools jouw instellingen kunt bepalen. Je kunt hier onder andere je Privacycheck doorlopen. Zo heb je zelf controle over welke gegevens je met Google deelt en wat anderen van je kunnen zien.

XTR branded content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van NRC.