branded content
branded content XTR branded content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van NRC.
Frank Seine en Monique Hammink: 'Wij geloven dat iedereen dat verschil kan maken in de samenleving.'
Frank Seine en Monique Hammink: 'Wij geloven dat iedereen dat verschil kan maken in de samenleving.'
Van betekenis zijn

‘Juist tijdens crisis kun je impact hebben’

Avicenna, een academie voor leiderschap dat open leergangen en maatwerk leiderschapstrajecten aanbiedt aan leidinggevenden, biedt online steun en inspiratie voor nu en de toekomst. „Deze crisis moeten we vanuit meerdere perspectieven bekijken – niet alleen de medische – om zo een verschil te kunnen maken.”

„Mensen zitten opeens klem in de samenleving door deze crisis”, signaleert Frank Seine, een van de directeuren van Avicenna. „Er wordt vooral gekeken naar het effect op de zorg. Maar er zijn veel meer slachtoffers. Waar lopen die tegenaan? Wat hebben ze nodig? Wij hebben ons afgevraagd wat wij kunnen doen. We vinden het belangrijk om continu nieuwe kennis en perspectieven aan te dragen en impactvol te zijn. Ook in coronatijd.”

Persoonlijk leiderschap

„Juist tijdens crisis kun je impact hebben”, vult mededirecteur Monique Hammink aan. „Met onze leergangen, coachingstrajecten en masterclasses zijn we altijd al bezig mensen te helpen bij de verdere ontwikkeling van hun persoonlijk leiderschap. Daartoe werken we samen met de beste nationale en internationale universiteiten, topdocenten en experts. Toen de coronamaatregelen van kracht werden en onze live bijeenkomsten stil kwamen te liggen, hebben we ons onmiddellijk afgevraagd wat wij konden om doen om mensen te ondersteunen bij de uitdagingen waar zij voor staan. En te stimuleren, helpen met innoveren en te blijven vernieuwen. Oftewel: een verschil maken.”

Inspirerend verhaal

Seine: „We hebben afgelopen jaar zelf ook een soort ‘refreshmenttraject’ doorlopen en daar is de kern van onze gedachtegoed van meaningful matters ontstaan. Wij geloven dat iedereen dat verschil kan maken in de samenleving, in het klein en groot. Voor jezelf, de mensen om je heen, de organisatie waar je voor werkt en de maatschappij. Grappig genoeg is dit traject nu ook een inspiratiebron voor onszelf.”
Hammink: „Zo kwamen we op het idee om online speciale Meaningful Inspiratie Seminars te organiseren. Daarvoor hebben we allerlei leiders, alumni en docenten benaderd voor korte filmpjes van vijf tot vijftien minuten waarin zij een inspirerend verhaal vertellen uit eigen ervaring in deze crisistijd. We plaatsen er zo’n vijf à zes per week op onze website. Iedereen kan gratis deelnemen en desgewenst meer informatie krijgen of in contact komen met de docent.”
Seine: „Op deze manier hopen we mensen te helpen om uit de polarisatie te komen. Te inspireren. Stimuleren we om breed te blijven kijken en je te verwonderen om tot nieuwe inzichten te komen.”

Impact op gevangenen

Hammink: „De deelnemers zijn heel divers: van bestuurders, leidinggevenden, senior-managers, alumni tot zzp’ers. Inmiddels hebben we in drie weken al zo’n 450 mensen online verwelkomd. En we krijgen veel positieve reacties: ‘Dit had ik even nodig!’, ‘Wat fijn, zulke nieuwe inspiratie’, en ‘Een ander perspectief, heel verhelderend’.”
Seine: “We hebben een breed scala aan cases. Bijvoorbeeld een gevangenisdirecteur over de impact van de crisis op gevangenen. De dynamiek is daar nu heel anders. Bewakers vormen opeens het linke aspect, die kunnen het virus binnenbrengen. Hoe ga je daar als leidinggevende mee om?”
Hammink: “Of het verhaal van een monnik die in een klooster woont over leven in isolatie. Wat brengt dat en hoe vormt het jou persoonlijk? Dat geeft weer een heel andere kijk.”

Rustpunt

Seine: „Voor zorgprofessionals hebben we speciale breakoutsessies. Die kunnen bij ons inloggen tijdens hun pauze of op een ander moment dat ze alleen zijn voor bijvoorbeeld yoga, mindfulness of een paar ademhalingsoefeningen. Daarmee willen wij ze een rustpunt geven.”
Hammink: „Van betekenis zijn, is belangrijker dan ooit. Wij vinden dat leiderschap zich moet uiten in keuzes, gedrag en doordachte daadkracht. Dat doen we hiermee zelf ook. In heel Nederland komt de gemeenschapszin naar voren, hartverwarmend om te zien dat er zoveel mooie initiatieven ontstaan. Ook daarbij is leiderschap nodig, dat is immers niet alleen iets voor de top. Zo pakken wij onze rol en helpen vanuit een groot netwerk, waaronder ‘Nederland zorgt voor elkaar’, met het opzetten van de Ella Vogelaar Academie voor Gemeenschapskracht. Daar worden straks mensen opgeleid die zich inzetten voor burgerinitiatieven. In juni hopen we hiermee op de markt te komen.” Seine: „Die brede betrokkenheid zien we overal terug. Ook binnen ons eigen team. Als wij van betekenis zijn voor mensen, organisaties en de samenleving, is onze missie geslaagd.”

Meer info: academievoorleiderschap.nl

XTR branded content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van NRC.