branded content
branded content XTR branded content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

Zestienjarige hackt op verzoek zijn eigen school

Dit is het verhaal van Jurre Groenendijk (16). Hij woont met zijn tweelingbroer en zijn ouders in Hellevoetsluis. Op het eerste gezicht is Jurre een gewone puber, maar hij kan wat maar weinig andere pubers kunnen: programmeren. En dus ook hacken.

Jurre is gek op puzzels en raadsels oplossen: sloten openmaken met een paperclip of een oude ruitenwisser, de Rubiks kubus zo snel mogelijk oplossen (lees: in 20 seconden) en hackwedstrijdjes spelen met zijn vader (die Jurre meestal wint).

Het is die interesse die Jurre op het idee brengt zijn kwaliteiten op grotere schaal in te zetten: op zijn school. “Jurre ging nogal rap door zijn wiskundeopdrachten heen en daarom stelde zijn wiskundeleraar hem voor om te leren programmeren”, vertelt vader Jilles Groenendijk, senior consultant cyber security bij Deloitte. “Maar hij kan al programmeren.” En dus oppert Jurre doodleuk om de schoolsystemen onder de loep te nemen. Hacken dus.

Bekijk de minidocumentaire:

Verantwoordelijk

School omarmt Jurres plan, maar stelt duidelijke voorwaarden: lekken met niemand bespreken totdat ze zijn verholpen, de functionaliteit van school bereikbaar houden en ontdekkingen direct melden aan de schoolleiding. Voor Jurre geen enkel probleem, vertelt zijn vader. “Zijn doel is zijn eigen omgeving beter te beveiligen. Hij gebruikt bijvoorbeeld een berichtenapp en kwam erachter dat er een beveiligingslek in zat. Dat heeft hij keurig gemeld.”

Talent

Het schoolnetwerk blijkt niet bestand tegen Jurres capaciteiten. Hij weet toegang te krijgen tot alle computers. Ook tot die van de schoolleiding dus. Gidius Lankhorst, teamleider VWO, is, nadat hij van de eerste schrik was bekomen, blij met Jurre. Hij daagt Jurre uit om te kijken wat hij nog meer kan hacken. Ook de nieuwe kluisjes blijken niet veilig. “Hij helpt ons”, vertelt Lankhorst in de minidocumentaire die Deloitte over Jurre maakte. “Wij hebben zijn informatie gebruikt om ons systeem verder te beveiligen. Het is toch tof als je dit soort talenten op je school hebt.”

Deloitte is continu op zoek naar nieuw talent binnen het Cyber Security Team. Op 25 mei wordt voor de tweede keer het CTRL ALT Deloitte event georganiseerd. Ben je student? Meld je dan nu aan: https://werkenbijdeloitte.nl/ctrl-alt-deloitte

XTR branded content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.