branded content
branded content XTR branded content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van NRC.

Je brein voorspelt je baankans

Een ethische hacker probeert door de digitale beveiliging van bedrijven te breken. Je ‘breinprofiel’ blijkt een goede voorspeller of je voor die veeleisende baan geschikt bent.

Twee groepen

Grofweg zijn er twee soorten cyber security specialisten. De ene kiest graag voor de aanval en gaat op zoek naar gaten in de beveiliging. Dit zijn de zogenoemde ‘ethische hackers’. In opdracht van een bedrijf of instelling proberen zij in te breken in hun computersystemen. Het andere type is meer defensief ingesteld. Die hoeft niet zo nodig gaten op te sporen, maar wil veel meer bedenken hoe bedrijven en instellingen zich tegen digitale indringers kunnen beschermen. Een goed cyber security team bestaat uit een mix van beide persoonlijkheden.

Alleen IQ-test is niet slim

‘Van oudsher laten we onze toekomstige cyber security specialisten onder meer een IQ-test doen,’ vertelt Heleen Huart, die als HR-professional bij Deloitte werkt. ‘Maar intelligentie is niet altijd een goede voorspeller of iemand in ons team past. We krijgen bijvoorbeeld wel eens cyber security specialisten die in de publieke sector hebben gewerkt. Zij scoren goed op IQ- en gedragstesten, maar hebben het soms toch moeilijk bij Deloitte. Of iemand bij ons tot zijn recht komt, wordt ook door andere dingen bepaald. Bijvoorbeeld of je je hoofd koel houdt in stressvolle situaties. En of je razendsnel beslissingen durft te nemen op basis van nieuwe informatie. Wij werken met kantoortuinen waardoor er altijd wel geroezemoes en actie is. Sommige mensen laten zich daar te veel door afleiden. Intelligentie is dus belangrijk, net als een mooi CV, maar persoonlijkheid ook. We zochten naar testmethodes die beter kunnen voorspellen of een kandidaat bij ons cyber security team past.’

De games van BrainsFirst

Deloitte kwam in contact met Brainsfirst. Dit bedrijf ontwikkelt computergames waarmee je in kaart kunt brengen welk breinprofiel iemand heeft. Een breinprofiel vertelt wat kenmerkende eigenschappen van iemands hersenen zijn, waar deze goed en minder goed in zijn. Sollicitanten spelen de games van Brainsfirst. Daarbij worden, zonder dat zij dit merken, tientallen aspecten van het brein getest. Bijvoorbeeld wat stress met je doet, hoe groot je werkgeheugen is en hoe je met tegenslagen omgaat. Maar ook of je gestructureerd werkt of juist ad hoc oplossingen bedenkt. En of je snel bent afgeleid. Kandidaten doen schietspelletjes maar er zijn ook games die meer op het aloude Memory lijken. Het leuke is dat verliezen niet bestaat. Schiet je bijvoorbeeld steeds mis omdat je te laat reageert, dan kan dit erop wijzen dat je wat bedachtzamer bent. In sommige banen is dat een groot pluspunt.

Grote verschillen

Tom Schuurmans is manager van het cyber security team van Deloitte. Hij vertelt dat een groot aantal medewerkers de games van Brainsfirst heeft gespeeld. Dit leidde tot een belangrijke ontdekking. Tom: ‘De ethische hackers in ons team bleken een ander breinprofiel te hebben dan de mensen die meer aan de defensieve kant werken. De hackers scoorden hoger op vaardigheden als concentratie, controle en anticiperen. Dat vertaalt zich in een bovengemiddelde stressbestendigheid, snellere en betere controle, en meer concentratie zonder verlies van snelheid. ‘Defenders’ konden beter hun aandacht verplaatsen en hadden een beter functionerend werkgeheugen.’ De testen maakten diepe indruk op het team. Dat de verschillen zo groot waren had niemand verwacht. En de testjes hadden meteen gevolgen. Tom: ‘Een aantal medewerkers is van rol veranderd. Er was bijvoorbeeld een ethische hacker die volgens zijn breinprofiel meer tot het defensieve type behoorde. En het leuke was: die persoon had zelf ook al langer het gevoel dat hij niet helemaal goed op zijn plek zat. Nu hij geswitcht is, functioneert hij beter.’

Ook managers testen?

Wat kan het cyber security team van Deloitte nu met deze kennis? Heleen Huart: ‘Alle bedrijven die getalenteerde medewerkers zoeken, testen ongeveer op dezelfde manier en met dezelfde soort testen. Brainsfirst biedt iets wat echt afwijkt. Wij denken dat breinprofielen een goede aanvulling zijn op de bestaande assessments. Ze helpen ons bij het beter kunnen inschatten of een sollicitant bij onze organisatie past.’ Tom vult aan: ‘Ik denk dat we de testen ook kunnen uitbreiden naar andere functies. Ikzelf heb ook de games van Brainsfirst gespeeld. Mijn breinprofiel week af van de beide groepen security specialisten. Dat kan wel kloppen, want ik werk al jaren als manager. Kennelijk hebben managers hun eigen profiel. Met de test kunnen we op termijn waarschijnlijk ook goed voorspellen of iemand een geboren leider is, een excellente hacker is of zich beter tot accountant kan laten omscholen!’

Deloitte is altijd op zoek naar innovatieve en wetenschappelijk onderbouwde manieren om talent nauwkeuriger te kunnen identificeren. Dit om de match tussen Deloitte en nieuw talent te vergroten. Op de recruitmentwebsite van Deloitte vind je meer informatie en vacatures.

XTR branded content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van NRC.