Coachartikel

Wil je meer tijd? Zeg vaker nee, zo doe je dat

“In 95% van de gevallen zeg je nee, en slechts in 5% ja.” - Warren Buffet

Om meer gedaan te krijgen in minder tijd is het belangrijk om zorgvuldig om te gaan met je tijd. Wees daarom kieskeurig bij het bepalen waar jij ja tegen zegt. Want ja zeggen tegen teveel extra dingen, kost veel tijd. En als je weinig tijd hebt of je wilt jouw work-life balance goed in de gaten houden, is het belangrijk om jezelf een aantal vragen te stellen voordat je akkoord gaat met extra werk. Of besluit nee te zeggen.

Dit zijn de vragen die jij jezelf kunt stellen:

  1. Word ik hier super enthousiast van? En dan ook echt heel blij? Een soort van yeah, dit vind ik gewoon écht leuk om te doen.
  2. Doe ik dit makkelijk? Gaat dit me makkelijk af? Hier gaat het al vaak mis. Iets lijkt je super leuk, maar het kost je daarbij ontzettend veel moeite. Dat is zonde, want er komen veel meer mogelijkheden voorbij, dan alleen deze. Dus is het niet moeiteloos, ga er dan niet aan beginnen want dat is zonde van je tijd!
  3. Helpt dit me bij het behalen van mijn doel? Dit is een erg belangrijke vraag, want als jij eerder promotie wilt, meer klanten wilt helpen of wat ook jouw doel is, zorg dan dat deze extra werkzaamheden hieraan bijdragen.
  4. Maakt dit me zichtbaar bij de juiste mensen? Als jij waarde toevoegt in jouw organisatie, is dat fantastisch! Als je wilt dat deze toegevoegde waarde wordt gewaardeerd, is het belangrijk dat de juiste mensen, jouw stakeholders, dit opmerken. Dus voordat je begint aan deze extra werkzaamheden, vraag jezelf af, of de mensen die er toe doen, hier (indirect) bij betrokken zijn.
  5. Betaalt de tijdsinvestering zich uit? Als iets me vijf maanden kost, en ik schiet er uiteindelijk heel weinig mee op, dan is het investering in tijd niet waard. Maar kost het me vijf maanden en krijg ik daardoor een enorme kans om bijvoorbeeld keer op keer te spreken voor het juiste publiek, doen!
  6. Wil ik dit ECHT doen? Neem alle antwoorden op bovenstaande vragen in ogenschouw, en beantwoord dan eerlijk deze laatste vraag – wil ik dit echt doen? Luister hierbij ook naar je buik gevoel. Voel je daar een yeah! of een mêh?! Dit geeft aan of je hiermee aan de slag gaat of niet.

In mijn praktijk zie ik te vaak mensen die dichtbij een burn-out zijn, omdat ze teveel werkzaamheden op hun bord hebben.

Vaak hebben ze deze werkzaamheden aangenomen om een ander te helpen of om dat ze denken goed te doen. Maar in de praktijk kan het keer op keer ja zeggen tegen de verkeerde dingen jou niet helpen, de ander dus ook niet en doe je geen goed.

Uiteindelijk is dit niet alleen schadelijk voor het individu, maar ook voor de organisatie als geheel.

Bedenk daarom goed waar je ja tegen zegt. Als je de bovenstaande vragen in ogenschouw neemt, komt dat zeker goed.

Over Yvonne Dam
Yvonne begon haar loopbaan als internationaal belastingadviseur. Daarna is ze op zoek gegaan naar een andere uitdaging. Zij heeft gedurende haar carrière in 4 landen gewoond en meer dan 20 jaar in senior consultancy posities gewerkt. In Londen is zij in 2017 haar eigen coaching bedrijf Amaze Yourself gestart. Yvonne coacht drukke ambitieuze mensen om volop van het leven én hun carrière te genieten. Focussen op wat echt belangrijk is en werken in een plek waar je wordt gewaardeerd, zijn daarbij essentieel.

XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.