Coachartikel

Werk je om te leven, of leef je om te werken?

Laten we het maar weer eens lekker plat slaan. Werk je om te leven, of leef je om te werken? Het klinkt wat cliché en is veel te kort door de bocht, maar ergens raakt het ook de kern. Want er komen meer mensen bij mij met onderliggende levensvragen, dan mensen die enkel en alleen op zoek zijn naar een nieuwe baan. Loopbaanvraagstukken gaan namelijk negen van de tien keer niet over je carrière pad, maar eerder over de vraag hoe je als mens in het leven staat.

De eerste vraag in de vragenlijst die al mijn klanten bij start van een coaching traject moeten invullen luidt: ‘Welke plaats neemt werk in in je leven?’. Klinkt misschien wat wollig, maar het raakt wel de kern. Waarom kom je in hemelsnaam iedere ochtend uit je bed? Wat maakt je gelukkig? Wat maakt je succesvol? Wat wil je met je leven? En welke plaats neemt werk daarin in?

Wil je fulltime werken, carrière maken en je sociale interacties (groten)deels uit je werk halen? Of is de inhoud van het werk allemaal wel goed, voorzie je in een inkomen en klok je lekker om half zes uit om andere levensbehoeftes te vervullen? Beiden is goed, daar heb ik geen waardeoordeel over. Maar het zegt meer over de plek die werk in je leven inneemt, dan over het daadwerkelijk werk dat je gaat doen. Pas als je voor jezelf een antwoord hebt op de eerste levensvragen, kun je pas doorstromen naar de carrièrevraagstukken.

De vraag die voor de concrete loopbaanvragen ligt, is simpelweg welke rol dat werk zelf in je leven speelt. Wil je carrière maken, gas geven en daar best een stukje privé voor opgeven, of moet het werk passen binnen de behoeftes die je privé hebt? Hoe je je leven wilt leiden is onlosmakelijk verbonden met de vraag welke rol werk hierin inneemt. Die rol is namelijk nogal groot. Het slokt een gigantisch deel van je week op. Dat vergeten mijn klanten vaak, iets waar ik ze overigens bij vraag één van mijn vragenlijst met veel liefde op wijs.

Het gaat in een traject pas over salarissen, nieuwere auto’s, doorgroeimogelijkheden en teamsamenstellingen wanneer je de essentiële vragen des levens hebt kunnen beantwoorden. Werk je om te leven, of leef je om te werken?

Over Freek van Kraaikamp (@Fvankraaikamp)
Freek (1985) is actief als loopbaancoach, auteur en columnist. Hij startte na een tienjarige carrière in de arbeidsbemiddeling zijn eigen bedrijf FREEK. Vanuit deze coaching praktijk geeft hij individuele loopbaan coaching en sollicitatie-workshops. Hij schreef het sollicitatiehandboek ‘Zou jij jezelf aannemen?’ en daarnaast schrijft hij columns voor verschillende magazines en websites.

XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.