Coachartikel

Wat je aandacht geeft, groeit

Nog een paar dagen en dan is het kerst. Het is ook lockdown, en er zijn om ons heen heel veel maatregelen getroffen. Waardoor we zaken die wat we eerder zo gewoon vonden, nu niet meer kunnen doen. Dat heeft veel impact, op hoe we ons voelen, hoe we ons gedragen en waar we ons druk over maken.

Wellicht heeft het ook consequenties voor jouw werk, zit je thuis omdat je niet mag werken, of maak jij je zorgen over je baan. En dan moet je ook nog gezellig doen met kerst, alsof je daar op zit te wachten. Je checkt nog eens de laatste nieuwssites en je maakt je nog meer zorgen, want hoe moet het straks?

Waar focus jij op?
Wat je aandacht geeft, groeit. Dus vraag jezelf af, helpt het jou om vier verschillende websites bij te houden om zo de laatste corona cijfers door te krijgen, per minuut? Of voedt dat jouw zorgen alleen maar meer? Hoe voel jij je bij het lezen van de verschillende kranten en in te zoomen op alle bedrijven die werknemers moeten ontslaan? Geeft jou dat echt een beter gevoel, of benadrukt het meer jouw misère?

Het is de realiteit
Ja, op dit moment gebeuren er veel dingen en niet allemaal even positief, dat is waar. Maar net zoals een glas dat half leeg is, is het ook half vol. Het hangt alleen af van jouw perspectief. Dus zorg dat je de positiviteit op zoekt. Stop met het bekijken van álle nieuwsberichten, en het volgen van alle kranten. Beperk je informatie inname en richt je op andere zaken. Zoek naar positief nieuws.

Maak je eigen ‘goede nieuws’
We zijn in de laatste dagen van het jaar, een mooie tijd om terug te blikken. En hier heb je direct jouw kans om jouw eigen goede nieuws te creëren. Kijk terug op het afgelopen jaar en schrijf alles op wat goed is gegaan, op je werk, thuis en met jouw gezondheid. Wat is er wel gelukt? Ben je tegenwoordig goed in staat om met jouw team samen te komen op Zoom? Vier het! Heb jij een opleiding gevolgd en in de praktijk kunnen brengen? Schrijf het op en zorg dat je daar op inzoomt.

Kijk vooruit
Zijn jouw werkomstandigheden sterk veranderd deze afgelopen periode? Ben jij straks toe aan een nieuwe baan of ben je nu al aan het zoeken? Dan is dit het ideale moment om je voor te bereiden. Kijk terug naar jouw laatste baan, noteer alle zaken die goed gingen. Welke lastige situaties bood jij goed het hoofd? Wat heb je geleerd? Welke ervaring heb je opgedaan? Schrijf jouw succes verhalen op, die kun je straks in jouw sollicitatie gesprek gebruiken. Het doorlezen van je eigen successen is ook een goed middel om jezelf op te kikkeren, wanneer je de moed aan het verliezen bent.

Baan switch
Ben jij door de omstandigheden gedwongen om op zoek te gaan naar ander werk, buiten je huidige ervaring? Ga dan op zoek naar zaken waar je goed in bent, expertise en ervaring die je hebt en waarvan je weet daar blink ik in uit. Vervolgens ga je kijken, hoe kan ik deze unieke punten transformeren naar mijn volgende baan? Werkte je in de horeca en kan je goed omgaan met drukte en doe je niets liever dan klanten tevreden houden? Dat zijn overdraagbare kwaliteiten. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een baan in een andere omgeving waar het draait om klant tevredenheid, wellicht bij een customer service afdeling. Wees creatief en kijk vooral wat wel kan.

Tot slot wens ik je fijne feestdagen en een heel mooi 2021. Maak er een mooi feestje van.

Over Yvonne Dam
Yvonne begon haar loopbaan als internationaal belastingadviseur. Daarna is ze op zoek gegaan naar een andere uitdaging. Zij heeft gedurende haar carrière in 4 landen gewoond en meer dan 20 jaar in senior consultancy posities gewerkt. In Londen is zij in 2017 haar eigen coaching bedrijf Amaze Yourself gestart. Yvonne coacht drukke ambitieuze mensen om volop van het leven én hun carrière te genieten. Focussen op wat echt belangrijk is en werken in een plek waar je wordt gewaardeerd, zijn daarbij essentieel.

XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.