Coachartikel

Wat is jouw passieproject?

Als ondernemer lopen je privé- en werkactiviteiten nogal eens door elkaar. En je zult de eerste niet zijn als je dat juist prima vindt. En grote kans dat als ik je vraag waar je écht gepassioneerd over bent, dat je zult antwoorden dat dat natuurlijk je werk is. De meeste ondernemers doen hun werk met veel bevlogenheid, toewijding en enthousiasme. Dat is ook nodig. Want de weg van de ondernemer gaat niet altijd over rozen. In de pieken en dalen van mijn eigen ondernemerschap heb ik steeds weer gezien dat écht voor 100% gaan voor je bedrijf en weten waarvoor je het doet nodig is om de uitdagingen die ondernemen brengt aan te kunnen. En over die uitdagingen wil ik het in dit artikel hebben. Want ze zullen er zijn en om hiermee om te kunnen gaan is het belangrijk je bewust te zijn van hoe jij jezelf voedt met energie.

Jaren terug schreef ik een artikel “Vind je passie, maar maak er niet je werk van”, wat nog steeds veel online gelezen wordt en waar ik nog vaak reacties op krijg. Het klinkt heel aantrekkelijk om nooit het gevoel te hebben dat je werkt en alleen maar te doen
wat je het liefste doet, maar er schuilt een risico in. Want als je van je passie je bedrijf hebt gemaakt, waar heb je dan nog je extra uitlaatklep of oplaadstation als de dingen in je bedrijf even niet gaan zoals je wilt? Ik geloof dat elke ondernemer naast zijn bedrijf, hoe vol je daar ook van bent, een passieproject nodig heeft. Een passieproject is een activiteit of project waar je energie mee opdoet, waar je blij van wordt en bovenal: waar je niets mee hoeft. Het hoeft niet te lukken, het hoeft niet succesvol te zijn en je hoeft er geen geld mee te verdienen. Juist dán kan het helemaal vrij zijn! Want laten we eerlijk zijn: de passie waar jij je bedrijf van hebt gemaakt is tevens je inkomstenbron. Er zitten verwachtingen aan, al was het alleen maar van jezelf! Als een project in je bedrijf faalt, kun je uit je passieproject de voldoening halen van het neerzetten van iets moois, het bereiken van een resultaat. Mijn passieproject is de verbouwing van onze boerderij in Frankrijk en de vlogs die ik hierover maak voor mijn YouTube kanaal!

Met mijn groep ondernemersklanten had ik het deze week over het belang van een passieproject. Velen gingen er meteen mee aan de slag of deelden dat ze al een passieproject hebben. Er werden in onze community foto’s gedeeld van zelfgebakken taarten, schilderijen en prachtige zelfgemaakte decoraties. Anderen vonden het lastig om te zien hoe ze tijd konden maken voor activiteiten “die niet direct bijdragen aan groei van mijn bedrijf”. Begrijpelijk, want je vindt je bedrijf juist superleuk en er is altijd wel iets dat je daarin kunt doen of moet. Er liggen nog genoeg actielijstjes of toffe plannen die je wilde uitwerken. De verleiding is groot om elke vrije minuut daaraan te besteden. Toch raad ik je aan te ontdekken wat het voor je doet als je bewust elke week of maand tijd maakt voor iets wat totaal niets met je bedrijf te maken heeft, maar je veel voldoening en plezier geeft. Je zult de eerste niet zijn die de beste ideeën krijgt tijdens een passieproject uurtje of veel meer balans ervaart door af en toe het werk en ondernemen even te laten voor wat het is.

Heb jij al een passieproject?

Over Marloes Halmans (@MarloesHalmans)
In 2007 startte Marloes (1977) met haar bureau The happy at work agency. De loopbaancoaches zitten verspreid over Nederland en ook in Londen. Zij helpen hoogopgeleiden bij het vertalen van talenten en ambitie naar een volgende stap, waarin iemand met plezier werkt en talenten en persoonlijkheid tot hun recht komen. Daarnaast richt Marloes zich met haar training Bouw jouw droombedrijf op ondernemers, startend of ervaren, die meer vanuit hun talent en hart willen werken en hun bedrijf tot een succes willen maken.

XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.