Coachartikel

Solliciteren na je 55ste?

Last van leeftijdsdiscriminatie? 10 tips om je kansen te vergroten!

Je hebt het tij mee want het aantal vacatures stijgt door de groeiende economie. Dat is mooi, want schaarste dwingt werkgevers ook tot experimenteren. Zoals in de tweede wereldoorlog veel vrouwen kansen kregen op de arbeidsmarkt, zo groeit nu de kans dat 55-plussers toch ook een kans krijgen.

We hebben ze nog te weinig gezien: die hardwerkende zestigers
Dat ‘toch’ heeft te maken met de onbewuste onderliggende overtuigingen van veel beslissers, waarop leeftijdsdiscriminatie gebaseerd is. Degenen die nu de brieven selecteren en jouw gesprekspartner zijn bij en sollicitatiegesprek, zijn de zonen en dochters van (vooral) vaders die met hun 58ste met de VUT gingen. Zij, of wij natuurlijk, hebben nog weinig ervaring met actieve 55-plussers. Oftewel we hebben er gewoon geen beeld van. Zelden zul je mensen treffen die bewust discrimineren. Niemand is erop tegen dat er ook 55-plussers in de organisatie werken, maar tsja, niet nu, niet hier, niet deze positie, niet in dit team.

Daar krijg je dus mee te maken als je solliciteert.  Maar je kunt je kansen wel op verschillende manieren vergroten. Door niet te geraakt te zijn, bijvoorbeeld, of slimmer in te spelen op de zorgen van je gesprekspartners.

10 tips om je kansen te vergroten:
1. Neem afwijzingen niet persoonlijk.

Zie het als een gegeven dat je toevallig net in een tijd moet solliciteren waarin je het beeld van een actieve, gemotiveerde 55-plusser nog vorm moet krijgen. Zorg ervoor dat je geen onnodige ballast aan emoties creëert, zoals boosheid (op de beslissers en op jezelf) of onzekerheid over jezelf (“kan ik eigenlijk wel wat?”).  Vertel jezelf het goede verhaal: “Het is gewoon lastig voor mij en mijn leeftijdsgenoten, maar als ik het slim aanpak kan ik wel degelijk mijn kansen vergroten.”

2. Zet je leven niet ‘on hold’.
Geniet van de dingen die je wel hebt. Neem bewust tijd voor hobby’s. Zorg dat je niet somber raakt, dat solliciteert niet lekker. Afleiding is vaak de beste remedie. Als je iets doet waar je ook waardering krijgt en je talenten kunt gebruiken, is dat bovendien goed voor je zelfvertrouwen. Je kunt niet hele dagen bezig zijn met solliciteren. Voor wie het lastig vindt om zichzelf toe te staan om te genieten: realiseer je dat solliciteren veel van je vergt en zie het als onderdeel van dit project om jezelf gezond te houden.

3. Zorg ervoor dat je LinkedIn op orde is
.
Ik bedoel daarmee: je kennis van hoe via LinkedIn vacatures en netwerkcontacten gezocht en gevonden kunnen worden. En het hierop optimaal instellen van jouw eigen profiel. Veel functies worden via LinkedIn vervuld en sowieso wordt er in een procedure vaak even op je LinkedIn profiel gekeken. Als social media geen core competence van je is, laat je dan ondersteunen door een expert of volg een workshop.

4. Zorg voor een aantrekkelijk en luchtig cv.
Maak werk van een goede foto. Voor een redelijk bedrag kun je bij een professionele fotograaf een aantal mooie passende foto’s laten maken. Realiseer je dat een recruiter gemiddeld 6 seconden naar je cv kijkt. Dus zet relevante informatie bovenaan en maak het vooral niet te compleet. Ik zie nog steeds regelmatig, juist bij veel senior professionals, van die dichtgemetselde cv’s. Alles wat langer geleden is dan 10 jaar, korter duurde dan 3 jaar of gewoon minder relevant is dat omschrijf je in een kort regeltje.

5. Ken de vooroordelen en zorg voor extra bewijsmateriaal.
Er zijn allerlei vooroordelen over 50-plussers: te duur, te weinig bezig met hun ontwikkeling, te vaak ziek, te weinig eager om te werken. Als je er iets van bespeurt, geef dan adequaat tegengas. Niet door de discussie aan te gaan, maar subtiel te vermelden dat je zo lekker druk bent met opleidingen, je veel plezier in werken hebt en een actief mens bent. Jouw gesprekspartners in een procedure zijn op hun hoede, want elke fout in het selectieproces geeft veel gedoe. Help hen om vertrouwen in jou te krijgen. Zorg voor contact met iemand van de organisatie om erachter te komen wat belangrijk voor ze is en waar ze wellicht bang voor zijn. Als hun zorg is of je in het team past, leg dan bijvoorbeeld de nadruk op de vele jongeren in jouw huidige werkkring. En zorg voor goede referenties, liefst uit je huidige organisatie.

6. Houd je frustraties voor jezelf
.
Ga niet zuur doen over de keren dat je niet uitgenodigd bent of dat je door je voormalig werkgever zo weinig elegant aan de kant gezet bent. Spreek vooral je waardering uit over dat je uitgenodigd bent en dat dit een prettig gesprek is.

7. Help hen het risico te verkleinen
.
Als je nu zonder werk bent, heb je vaak niet zoveel te verliezen. Op dat moment kan het de beslissers over de streep helpen als je bereid bent op tijdelijke basis te starten. Als je eerst gedetacheerd of op interim-basis werkt, weten ze wat voor vlees ze in de kuip hebben met jou. Veel 55-plussers komen op die manier aan een baan. Denk, zo nodig, creatief met ze mee. Als je een uitkering hebt, zorg dat je de regels precies kent.

8. Blijf investeren in je netwerk.

Zoek je oude collega’s of relaties weer eens op voor een kop koffie, maar beperk je niet alleen tot je zakelijke contacten. Ook mensen met wie je bijvoorbeeld in de familieraad zit (van het verzorgingstehuis, waar je ouders zitten) of met wie je tennist, hebben het vaak goed met je voor. Als je hen eens vraagt met je mee te denken (nooit om een baan vragen!), vergroot je de kans dat zij met een positief verhaal mensen benaderen uit hun netwerk.

9. Onderzoek of je een schaarser product kunt worden.
Zeker als je al een tijdje aan het zoeken bent, is het de moeite om eens te kijken of je jezelf niet naar een minder volle vijver kunt manoeuvreren. Hoe schaarser mensen als jij zijn, hoe minder je leeftijd een rol zal spelen. Onderzoek wel echt goed of de vijver waarin je wilt gaan vissen meer kansen biedt. Dit kan bijvoorbeeld via mensen die nu op deze manier werkzaam zijn. Blijf niet te lang optimistisch hopen op een kans in een overvolle vijver, maar kom in actie. Niet door helemaal wat anders te gaan doen, maar door wat aan je kennis toe te voegen of net een andere invalshoek te kiezen. Laat je daarbij ook vooral inspireren door je netwerk.

10. Doe aan productoptimalisatie (van jouzelf als product op de arbeidsmarkt).
Start met een opleiding in een bepaalde richting, hierdoor laat je zien dat je echt met het thema bezig bent. Of kijk of je ervaring in een bepaalde richting of branche op kunt doen via een project of desnoods een stage of vrijwilligerswerk. Als je dat een beetje mooi verkoopt, kan het misschien wel het verschil maken.

Nog veel meer tips over solliciteren en het vergroten van je kansen? Kijk dan op mijn website naar de artikelen.

Over Ester de Bruine (@esterdebruine) 
Ester (1961) studeerde Onderwijskunde en Arbeids- & Organisatiepsychologie. Ze werkte als hr-professional, docent aan de Hogeschool, consultant en ze startte een businessunit voor vrouwen en hun loopbaan. In 2012 richtte zij de Loopbaanonderhoudsgroep op, met als doel om werknemers te helpen beter voor hun eigen onderhoud te zorgen. En om werkgevers dat te laten faciliteren: Duurzame Inzetbaarheid 2.0. Ook schreef zij diverse boeken om mensen te helpen bij het vinden van hun pad op de arbeidsmarkt.

XTR branded content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van NRC.