Coachartikel

Op zoek naar een baan? Maak een boodschappenlijst

10 voorbeelden om jouw criteria scherp te krijgen

Als je een nieuwe baan zoekt, wil je een goede en passende keuze maken. Je wilt rustig en wel overwogen kiezen, de tijd nemen om uit te zoeken wat je écht wilt en waar je kansen liggen.  Maar dat valt nog niet mee.  Je hebt te maken met allerlei prikkels, zowel van binnenuit als van buitenaf, waardoor je te snel en niet de meeste optimale keuze maakt.
Hier lees je hoe je doelgericht te werk gaat.

Omdat je eigenlijk niet van andijvie houdt
Zonder boodschappenlijstje op pad, hierdoor word je makkelijker verleidt tot het kopen van spullen die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt of niet echt lekker vindt. Gewoon, omdat deze in de aanbieding zijn of prominent worden aan geprijsd. Daar zit je dan: met andijvie waar je eigenlijk helemaal niet zo dol op bent of spaghetti waar je nog een voorraad van hebt liggen. Ook als je een baan zoekt geldt dit principe van een ‘boodschappenlijst’: zonder lijstje kom je terecht bij een baan die bij toeval op je pad komt. De baan kan aantrekkelijke zijn, maar op dat moment niet persé geschikt voor jou.  Als je de tijd neemt om voorafgaand aan (en tijdens) jouw zoektocht je lijst met criteria scherp te krijgen, loop je minder kans dat je een verkeerde keuze maakt.

Belemmerende overtuigingen helpen om te snel toe te happen
Realistisch beoordelen op risico’s, maar veel mensen hebben de neiging zichzelf (onbewust) nogal remmend toe te spreken. Twijfels over de eigen kwaliteiten en kansen op de arbeidsmarkt, zorgen er voor dat vaak te kort en te weinig doelgericht gezocht wordt naar een nieuwe baan. Dat is zonde, want iedere keuze in je carrière bepaalt de next-step in je loopbaan.
Voordat je het weet, ben je namelijk weer een paar jaar verder.

Wat vind ik echt belangrijk in een baan?  (ofwel: jouw boodschappenlijst)
Hoe weet je wat voor jou belangrijk is? Als je er eens voor gaat zitten, kom je al een eind. Als je eens met mensen uit je omgeving gaat praten en diverse sollicitatiegesprekken voert, dan kom je al een heel eind.  En wellicht een goede aanvulling is het volgen van een loopbaantraject, zodat je systematisch bevraagd wordt.  Hieronder geef ik je alvast een aantal ideeën, die je kunnen helpen je eigen boodschappenlijst scherp te krijgen.
Stel jezelf de vraag: wat vind ik echt belangrijk in mijn functie?

  • Je kunnen ontwikkelen, opleiding(en) volgen, de ruimte krijgen om te kunnen ontwikkelen, en te kunnen focussen op innovaties.
  • Nuttig werk doen, doordat je achter de doelen van de organisatie staat, de organisatie een maatschappelijk doel dient.
  • Werken in een fijn team, of dit nu leeftijdgenoten zijn of juist een team met variatie in leeftijd en/of opleidingsniveau.
  • Werken in een goede sfeer, geen murw geslagen collega’s die de ene na de andere reorganisatie hebben doorgemaakt, collega’s die elkaar helpen.
  • Genoeg tijd hebben voor je sociale leven (gezin), omdat de reistijd niet te lang is, er niet standaard veel overwerken
  • Internationaal werken, bij een werkgever die internationaal opereert.
  • Een goede vervolgstap kunnen maken na deze baan, wellicht heb je al helder wat je uiteindelijk graag wilt bereiken.
  • Impact kunnen hebben, zaken voor elkaar kunnen krijgen omdat je functie een goed niveau heeft en je het vertrouwen krijgt van het management.
  • Je talenten kunnen benutten, echt aan de slag gaan met waar jij goed in bent.
  • Resultaat kunnen bereiken, in een dynamische, doelgerichte en praktische omgeving werken, zonder al teveel politiek gedoe.


Stel prioriteiten en stel de juiste vragen

Als je jouw criteria scherp hebt, is het goed om er ook een volgorde van belangrijkheid in aan te geven.
Hoe scherper jouw boodschappenlijstje is afgestemd op jouw kwaliteiten en profiel, hoe beter je verleidingen kan weerstaan, maar het helpt je ook doelgerichter zoeken.
Zoeken naar werkgevers die bekend staan om hun aandacht voor persoonlijke ontwikkeling of innovatie. Je kunt het sollicitatiegesprek goed benutten om zelf ook de juiste vragen te stellen; vragen die jou echt bezighouden, die gaan over wat voor jou van belang is. Maar dan is het nog wel de kunst om juist die vragen te stellen die jou nuttige echte informatie oplevert, in plaats van sociaal wenselijke antwoorden.  

In het volgende stuk in NRC ga ik in op hoe je de juiste vragen stelt, nadat je je criteria scherp geformuleerd hebt.
Meer lezen? www.loopbaanonderhoudsgroep.nl

Over Ester de Bruine (@esterdebruine) 
Ester (1961) studeerde Onderwijskunde en Arbeids- & Organisatiepsychologie. Ze werkte als hr-professional, docent aan de Hogeschool, consultant en ze startte een businessunit voor vrouwen en hun loopbaan. In 2012 richtte zij de Loopbaanonderhoudsgroep op, met als doel om werknemers te helpen beter voor hun eigen onderhoud te zorgen. En om werkgevers dat te laten faciliteren: Duurzame Inzetbaarheid 2.0. Ook schreef zij diverse boeken om mensen te helpen bij het vinden van hun pad op de arbeidsmarkt.

XTR branded content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.