Coachartikel

Nu op zoek naar een andere baan?

Eén op de vier Nederlanders is klaar voor een carrièreswitch, zo blijkt uit recent onderzoek van de vacaturesite Indeed.

Een hoger salaris, meer werkgeluk, of een nieuwe uitdaging? Voor velen zijn dit redenen om op zoek te gaan naar een andere baan. Ben jij één van die vier?

Bedenk goed wat je zoekt
Als je op zoek gaat naar ander werk, zeker als je dat doet vanuit ontevredenheid, dan ben je al snel geneigd om iedere baan te accepteren. Toch zijn deze tijden juist het moment om de baan te vinden die beter bij je past, dus zorg dat je goed weet wat je zoekt.
Dit kun je doen door voor jezelf op te schrijven wat jij belangrijk vindt in jouw nieuwe baan. Denk hierbij aan: het soort werkzaamheden, hoe je jouw kwaliteiten en talenten inzet en de werkomgeving. Vooral de werkomgeving wordt nog wel eens onderschat, de cultuur. Terwijl dit, in mijn ervaring, juist vaak de reden is waarom mensen van baan willen wisselen.

Bepaal daarom voor jezelf wat jij belangrijk vindt in jouw toekomstige werkomgeving. Denk aan werktijden, flexibel werken, dresscode, reistijd en beslissingssnelheid. Maar ook de normen en waarden zijn van belang. Zorg dat jij jouw waarden in beeld hebt, waardoor je kunt kijken of deze overeenkomen met die van jouw nieuwe werkgever.

Wat wil jij absoluut niet?
Nu er meer banen beschikbaar zijn, kun jij veel selectiever zijn bij het vinden van een baan. In mijn opinie, is het altijd van belang om jezelf af te vragen of de werkgever mij wel gelukkig maakt. Als je dit als uitgangspunt neemt bij het solliciteren zit jij al snel veel relaxter in het sollicitatiegesprek. Jouw toekomstige werkgever moet zich immers ook bewijzen aan jou. Je draait daarmee de rollen om, en dat geeft een heel prettig gevoel, waardoor je meer jezelf kunt zijn tijdens de sollicitatie.

Dus welke zaken zijn voor jou absoluut een dealbreker? Je kunt daarbij ook denken aan zaken die je eerder opschreef en ook de organisatie structuur. Hoeveel mensen rapporteren aan jou, aan wie ga jij rapporteren en hoe lopen de lijnen? Veel van mijn klanten zoeken een andere baan wanneer beslissingen uit blijven. Of simpelweg te lang duren. Dit kan het geval zijn bij meer complexe organisatie structuren; wanneer er veel lagen tussen degene met het idee en de eindverantwoordelijke zitten.
Maar je kunt ook denken aan activiteiten buiten werktijd, zoals buitenlandse reizen, beursbezoek, of netwerkactiviteiten. Voor de één zijn dit de krenten in de pap, terwijl dit voor een ander absoluut een dealbreker is. Wat wil jij absoluut niet in je volgende baan?

Wat kom jij brengen?
Om jezelf goed te positioneren, is het belangrijk dat jij exact kunt verwoorden welke waarde jij toevoegt voor jouw nieuwe werkgever. Welke resultaten beloof jij, wat maakt dat jij dit goed kan en waarom wil jij graag bij deze werkgever werken? Dit laatste wordt nogal eens vergeten, terwijl dit een doorslaggevende reden kan zijn om jou wel of niet aan te nemen. Met enthousiasme maak je soms gebrek aan ervaring goed.

Bereid je goed voor als jij wilt gaan solliciteren. Zorg dat je up-to-date bent met alle relevante opleidingen. Weet wat er speelt in de markt, en meer specifiek bij jou toekomstige werkgever. Online onderzoek van de markt situatie, de positie van jouw nieuwe werkgever, en de achtergrond van jouw sollicitatiepartners is dan ook erg belangrijk.

Als jij gaat solliciteren vanuit een bestaande baan, heb jij als voordeel dat je niet weg moet. Dit maakt dat je vaak relaxter een sollicitatiegesprek in gaat, waardoor je beter overkomt. Is jouw situatie anders, en moet je weg, of heb je op dit moment geen baan, doe er dan alles aan om wel relaxed het gesprek in te gaan. Besef dat een sollicitatiegesprek twee kanten op werkt: jij wilt zien of zij geschikt zijn voor jou, en zij willen zien of jij past binnen hun organisatie. De organisatie is dus ook bij jou op gesprek!

De ultieme voorbereiding
Tot slot, als jij voor jezelf hebt bepaalt wat je zoekt, wat je absoluut niet wilt en je weet precies welke waarde jij toevoegt, dan ben je grotendeels klaar om te gaan solliciteren. Je zorgt voor de ultieme voorbereiding wanneer jij het gesprek voorbereid met een coach of een ‘jobzoek’ maatje. Doordat je het gesprek oefent, weet je makkelijker jouw waarde uit te leggen en heb jij sneller relevante voorbeelden bij de hand. Je kunt daardoor meer focussen op de cultuur, jouw werkomgeving en bepalen of dit wel echt de plek is voor jou.

Over Yvonne Dam
De afgelopen jaren heeft Yvonne (1972) over de hele wereld in 4 landen gewoond en in senior posities gewerkt. Op dit moment is ze woonachtig in Londen. Na 22 jaar in meerdere internationale consultancy functies te hebben gewerkt is Yvonne haar eigen (loopbaan)coaching bedrijf Amaze Yourself gestart. Yvonne coacht drukke ambitieuze mensen om volop van het leven én hun carrière te genieten. Focussen op wat echt belangrijk is en werken in een plek waar je wordt gewaardeerd, zijn daarbij key.

XTR branded content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.