Coachartikel

Niet langer uitstellen? Zo doe je dat

Herken je dat? Je wilt iets heel graag af hebben, maar het lukt je niet. Je blijft het voor je uitschuiven, iedere keer weer. En zo langzamerhand wordt het een beetje gênant. Want je hebt het nu wel heel lang voor je uitgeschoven.

Uitstellen maakt dat jij je rot voelt
Of het nu gaat over een klus voor je werk, beginnen met sporten of eindelijk die zolder opruimen, we hebben er allemaal wel eens last van: uitstel gedrag.

Alleen het feit dat je dingen voor je uit schuift, maakt al dat jij je minder goed voelt over jezelf. Want iedere keer dat je die klus niet op pakt, stel jij jezelf teleur. Bedenk je eens hoe goed jij je zult voelen, als je het wel hebt gedaan? Hoe lekker het is om dat lang uitgestelde item eindelijk van je to-do lijst af te strepen.

Het lukt je zeker met deze oefening
Als je iets al heel lang hebt uitgesteld en je blijft van mening dat je het (ooit) wilt doen, dan helpen deze vragen je om direct te kunnen starten. Denk er niet te lang over na, en schrijf op wat in je op komt. Het neemt nog geen drie minuten van je tijd in beslag.

Vragen:
1. Noem één taak die je hebt uitgesteld
2. Waarom ben je hier niet eerder aan begonnen?
3. Wat voor “pijn” ervaar je bij het doen van deze taak?
4. Wat is het voordeel dat je haalt uit het niet doen van deze taak?
5. Wat gebeurt er wanneer er niets verandert?
6. Wat is het plezier dat je haalt uit het wel doen van deze taak?
7. Wanneer ga je aan de slag met deze taak?

De inzichten die ik kreeg
Ik deel deze oefening met je, omdat ik aan de hand hiervan onlangs een klus die ik maandenlang had uitgesteld, kon aanpakken. Ik deel de inzichten die ik kreeg, waardoor het een no-brainer was om direct aan de slag te gaan.

1. Het updaten van mijn LinkedIn-profiel, zodat meer duidelijk is wat ik doe, voor wie en hoe ik mijn klanten help.

2. Ik blijf het uitstellen, omdat ik het soms lastig vind om de juiste woorden te vinden. En ik denk dat het me veel tijd kost.

3. Het is lastig om precies te zeggen wat ik doe, op een manier die mensen direct laat begrijpen wat ik voor hen kan betekenen.

Toen ik dit opschreef, wist ik dat het onzin was. Ik help andere mensen al jarenlang om hun LinkedIn-profiel te veranderen in een magneet. Ik weet precies waar je welke zoekterm dient te plaatsen, om op te vallen.

4. Het is een excuus om niet heel goed aan de slag te gaan en om in zo min mogelijk woorden tot de kern te komen van waar ik goed in ben, en hoe ik mensen help. Ongemerkt is het dus zelfs een manier om niet te groeien.

Wow, dit was dus best confronterend. Ik zit mezelf in de weg.

5. Nou in feite niet zoveel, maar ik blijf wel stil staan en ik groei dus niet zo hard als ik zou kunnen.

6. Ik ben in staat om beter te verwoorden hoe ik anderen tot dienst kan zijn. Dit kan ik gebruiken op meerdere plaatsen, dus het effect is groter dan alleen LinkedIn. Ik word meer zichtbaar voor de juiste klanten, en kan meer mensen helpen.

Het was al snel duidelijk dat de voordelen van het wel doen, veel groter waren dan de voordelen van het niet doen.

7. Ik heb mezelf een week gegeven en een accountability partner gezocht. Dat is in feite een vriend die ik vertrouw en respecteer en tegen wie ik zeg, dit ga ik deze week doen.

Door het hardop uit te spreken en vast te leggen creëerde ik een extra stok achter de deur, die maakte dat ik zeker aan de taak zou beginnen. Binnen één week had ik mijn LinkedIn-profiel vervangen.

Wat is voor jou het voordeel van het niet doen?
Die vraag maakte het meest duidelijk. Welk voordeel heb je door het niet te doen? Er is namelijk altijd een voordeel. Wat deze oefening doet is duidelijk maken dat het voordeel van het nalaten minder groot is dan het voordeel van het doen. Hierdoor kun je niet anders dan aan de slag.

Voeg daaraan toe dat de lente, de zomer en mooiere tijden er aan komen. Daar wil jij toch ook klaar voor zijn? Zorg dat je nu alle taken die je hebt uitgesteld aanpakt, dan heb je straks meer tijd om lekker te genieten.

Over Yvonne Dam
Yvonne begon haar loopbaan als internationaal belastingadviseur. Daarna is ze op zoek gegaan naar een andere uitdaging. Zij heeft gedurende haar carrière in vier landen gewoond en meer dan 20 jaar in senior consultancy posities gewerkt. In Londen is zij in 2017 haar eigen coaching bedrijf Amaze Yourself gestart. Yvonne coacht drukke ambitieuze mensen om volop van het leven én hun carrière te genieten. Focussen op wat echt belangrijk is en werken in een plek waar je wordt gewaardeerd, zijn daarbij essentieel.

XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.