Niemand wil een ton verdienen

Is er iets dat jij graag wilt bereiken? Een punt waar je naar toe werkt? Ongetwijfeld. Gedreven als je bent, streef je ernaar om verder te komen, om te blijven groeien. Als ondernemersmentor valt het mij op hoe vaak business coaches zeggen dat ze je zullen leren om snel een ton te verdienen. In de wereld van loopbaancoaches wordt de droombaan ons als een worst voor de neus gehouden. Mooie doelen, zeker. Maar stop! Niemand wil een ton verdienen of een droombaan bemachtigen.

Het verlangen is een doel op zich geworden
Het gaat niet om die droombaan of die ton per jaar. Laten we Trump als voorbeeld nemen voor het punt dat ik wil maken. De man heeft geld genoeg en zijn streven naar het presidentschap, het winnen ervan en de acties die hij in zijn eerste maanden heeft uitgevoerd, hebben zijn status als succesvol zakenman eerder geschaad dan goed gedaan. Wat bezielt die man?

Jij lijkt meer op Trump dan je wellicht wilt toegeven
Net als bij Trump, ligt bij ons allemaal iets essentieels aan de basis van al onze doelen. Dat gaat niet over het uiteindelijke resultaat. Ten grondslag aan alles wat we willen bereiken ligt een verlangen op emotioneel niveau. Alles waar we naar verlangen, willen we omdat we denken dat het ons een goed gevoel gaat geven. Of dat nu die hogere functie, dat topsalaris of dat florerende bedrijf is. Of zelfs de tien kilo minder op je weegschaal.

Onder het streven naar het Amerikaanse presidentschap van Trump lag zijn diepe verlangen om zich de beste te voelen. Altijd te willen winnen. Als je wint, dan ben je iemand. In zijn gevoelswereld tenminste. Wat dat betreft had hij net zo goed kunnen meedoen aan de “Wie doet de meeste domme uitspraken in één minuut?”-wedstrijd. Dan had hij net zo goed gewonnen en wellicht met meer glans dan nu.

Het lijkt een bizar voorbeeld. Toch vergeten we vaak dat het ons nooit gaat om het einddoel. In ons streven om dit te bereiken hebben we het tot een doel op zich gemaakt. We gaan voorbij aan het feit dat dit slechts een middel was om een gevoel te ervaren. Niet zelden gaan we onderweg naar de eindstreep onze grenzen over, maken we te weinig tijd voor onze geliefden of zetten we zelfs deels onze eigen waarden aan de kant. We zijn zo gericht op het eindstation, dat we niet meer beseffen dat we onszelf onderweg al kunnen geven wat we hopen dat het eindpunt brengt!

De Dalai Lama heeft ooit gezegd: “Wat me het meest verbaast bij de Westerse mens is dat hij zijn gezondheid opoffert om veel geld te verdienen. Vervolgens offert hij het geld weer op om zijn gezondheid te herstellen.”

Met andere woorden: je streeft naar iets dat al tot je beschikking is. Laat me dit uitleggen.

Stel jezelf de relevantere vraag
Zowel in mijn werk als ondernemersmentor als in de trajecten die onze loopbaancoaches voor The Happy at Work Agency doen, richten we ons op de werkelijke verlangens van onze klanten. Die zijn namelijk werkelijk sturend aan je gedrag. In plaats van jezelf af te vragen hoe je je eindpunt kunt bereiken, richt je je aandacht liever op een veel relevantere vraag. Een goed loopbaanontwikkelplan is leuk en een slim strategisch plan om je bedrijf te laten groeien ook. Maar je stelt het bereiken van wat je werkelijk wilt alleen maar uit als je wacht tot je je doelen bereikt hebt. Moet er echt eerst iets gebeuren voordat jij je beter kunt voelen?

Richt je eerst op de vraag waarom je dit wilt
Hoe zou jij je voelen als je bereikt had waar je nu naar verlangt? Succesvol? Zeker? Trots? Vrij? Onafhankelijk? De emoties die je wilt ervaren, zijn al tot je beschikking. Het vraagt even een omslag in je manier van denken en kijken. Maar ga eens na: het gevoel van trots als je een foto maakt van je dochtertje met haar zwemdiploma boven haar hoofd, de natte haartjes nog in haar nek? Dat kun je nu direct oproepen. En voor jouw brein is dit exact hetzelfde gevoel als wanneer je trots bent als die felbegeerde promotie eindelijk doorgaat. Wandelend door de bergen in Zwitserland, het ultieme gevoel van vrijheid ervaren omdat je vandaag niets moet? Dat is voor je lijf dezelfde emotie als het gevoel van vrijheid dat je denkt te krijgen als je voor jezelf begint.

Maak de keuze om jouw gewenste gevoel dominant te maken
Waarom zou je wachten tot je alles bereikt hebt? Succes, uiterlijke manifestaties, resultaten. Het zijn allemaal externe factoren die je iets zouden moeten geven dat er al is.  Je kunt er vandaag nog voor kiezen de emotie in jezelf te ervaren waar je naar verlangt.

Je kunt bewust een moment nemen om stil te staan bij de onderstaande vragen. Als jij bereikt hebt wat je nu nastreeft:

 • Hoe zien je dagen er dan uit?
 • Wat doe je op die dagen?
 • Waar begin je de dag mee?
 • Wat eet je dan ’s avonds?
 • Wat koop je in de winkels?
 • Wat sta je jezelf dan toe?
 • Wat tolereer je niet meer?
 • Met welk gevoel stap je ’s avonds in bed?
 • Aan wie en wat geef je je tijd en energie?
 • Wat laat je dan, wat je nu nog doet?
 • Wat ga je dan doen, wat je nu laat?

En tot slot: hoe voel jij je dan?

Het mooiste komt nog
Toen ik als ondernemer startte, hield ik me de eerste maanden echt klein. “Ik ben pas net begonnen. Ik doe het rustig aan. Ik heb net een baby, die vraagt veel tijd”, zei ik dan. Ik wachtte tot ik succesvol zou zijn om me succesvol te voelen. Alles veranderde toen ik begreep dat ik dit proces kon omdraaien. Ik kende het gevoel van succes. Ik was jarenlang succesvol geweest in mijn banen.

Wat zou ik doen als ik succesvol was? Ik besefte dat ik dan mezelf meer zichtbaar zou maken, mezelf zou trakteren op een lekkere koffie op een terras met mijn baby in de kinderwagen ernaast, in plaats van dat ik me de hele dag druk zou maak over hoe het succes moest komen. Ik besloot te doen wat ik zou doen als ik succesvol was. Niet alleen voelde ik me direct veel fijner, ook kwam daarmee juist het succes naar me toe.

Doe alsof je alles al hebt en de magie ontstaat
Door te handelen zoals je zou doen als alles er al was, gebeurt er iets magisch. Het programmeert je brein om meer waar te nemen van dat waar je je mee omringt. Waar je je aandacht vaker op richt, zal je brein sneller waarnemen. Een zwangere vrouw ziet overal op straat andere zwangere vrouwen. Zo werkt het. Door succesvol te doen, laat je je brein telkens weer zien hoe ‘succesvol zijn’ eruit ziet. En daarmee gaat het op zoek naar meer tekenen van succes in jouw omgeving. Op die manier trek je meer succes aan. En dat geldt voor werkelijk alles wat je wilt bereiken.

Aan de slag!
Verschuif je aandacht van het einddoel naar het werkelijke verlangen. Welk gevoel wil je ervaren? Neem de antwoorden op deze vragen tot je. Welke dingen kun je vandaag al doen? Want waarom zou je wachten?

Over Marloes Halmans (@MarloesHalmans)
In 2007 startte Marloes (1977) met haar bureau The happy at work agency. De loopbaancoaches zitten verspreid over Nederland en ook in Londen. Zij helpen hoogopgeleiden bij het vertalen van talenten en ambitie naar een volgende stap, waarin iemand met plezier werkt en talenten en persoonlijkheid tot hun recht komen. Daarnaast richt Marloes zich met haar training Bouw jouw droombedrijf op ondernemers, startend of ervaren, die meer vanuit hun talent en hart willen werken en hun bedrijf tot een succes willen maken.

XTR branded content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.