Coachartikel

Lekker lezen tijdens de kerst: met deze boeken verrijk jij jezelf en je carrière

Sinterklaas is net voorbij en kerst komt er aan. Een tijd van bezinning en vooruit kijken. Voor veel mensen ook een tijd om kadootjes uit te wisselen. Daarom deel ik vandaag met jou een aantal zeer inspirerende boeken om te lezen tijdens de kerstvakantie. Heerlijk om kado te krijgen van jezelf, of van iemand anders. Dit keer niet de standaard ‘business’-boeken maar juist boeken die wat verder gaan en vaak een bijzondere boodschap bevatten. Mooi om over na te denken tijdens de kerst.

Ik geef je hierbij mijn persoonlijke top 7. Boeken die veel impact hebben gemaakt op mij, en mijn carrière positief hebben beïnvloed. Geniet ervan.

De 4 inzichten - Don Miguel Ruiz
In al mijn coach-trajecten komt er een moment dat ik dit boek aanraad. Of je nu in een organisatie werkt waar veel politiek speelt, je last hebt van wat anderen ‘over’ jou zeggen of je een tool nodig hebt om jouw mening duidelijk te ventileren, dit boek is voor jou. Het geeft een praktische handleiding om met moeilijke situaties om te gaan.

De 7 kenmerken van effectief leiderschap - Stephen Covey
Begin met het eind in gedachten. Een van de 7 kenmerken die ik zelf dagelijks hanteer. Deze kenmerken maken het makkelijker om vooruit te komen in jouw organisatie, en het boek bevat onder andere een geweldige tijdmanagement tool. Persoonlijk vond ik het boek lastig te lezen, maar heerlijk om te luisteren als audio boek.

De alchemist - Paulo Coelho
Uit deze roman heb ik meer dan één levensles gehaald. Het is een verhaal dat makkelijk leest en tot denken aanzet. Een boek over het waarmaken van je droom. Interessant detail is dat dit boek een bestseller is: er werden 150 miljoen kopieën verkocht, én het is vertaald in 80 talen. Maar het werd pas een bestseller na meer dan een jaar en nadat de oorspronkelijke uitgever het boek niet meer wilde uitgeven. Dat zegt iets over geloven in jezelf, en doorgaan.

De edele kunst van not giving a f*ck - Mark Manson
Maak jij je snel druk om dingen? Ben je in je hoofd altijd met van alles bezig? Ben je te druk of maak jij je druk? Dan is dit boek voor jou. Het gaat er op in hoe jij je minder druk kunt maken en je daardoor beter kunt voelen. Het werkt ontzettend bevrijdend. Misschien kan dit boek je helpen om gezond de kerst door te komen?

The big leap - Gay Hendricks
Heb je het gevoel dat er meer in je zit dan er nu in je werk uit komt? Grote kans dat je niet in jouw genius zone werkt. Meer over de verschillende zones waarin je kunt werken, vind je in het blog van vorige keer en in dit boek. Hier lees je precies uit hoe je achterhaalt wat jouw genius zone is, en hoe je daarin gaat werken.

Daarnaast staat dit boek stil bij het saboteren van je eigen succes. Gaat het net lekker op je werk, krijg je thuis ruzie. Toeval? Nee dus. In dit boek wordt verteld hoe dat komt én wat je kunt doen om dit tegen te gaan.

The alter ego effect - Tod Hermann
Dit boek raad ik van harte aan. Het is een boek dat een goede tool voorschrijft waarmee je jouw verdere succes versnelt. Zo heeft het mij geholpen, na een periode zonder enige fysieke activiteit, weer met sporten te starten. Nu begin ik iedere dag met een work-out.

Jouw alter ego is een aspect van jezelf wat je kunt aanspreken in lastige situaties of wanneer je een moeilijke beslissing moet nemen. Het kan je ook helpen bij het boosten van je zelfvertrouwen. Een aanrader en praktisch hulpmiddel.

Eat that Frog - Brian Tracy
Dit is een heerlijk praktisch boek. Makkelijk leesbaar en direct toepasbaar. Ik gebruik de tips uit dit boek dagelijks. De titel van het boek gaat over lastige zaken, die je blijft uitstellen. Om dat te voorkomen, is het belangrijk om je dag te beginnen met die lastige taken. Zorg dat het er niet meer dan drie zijn en dat je niet aan iets anders begint voordat de lastige taken af zijn. Dit is slechts een van de vele handige tips om je productiviteit te boosten. Let op: verkrijgbaar in het Nederlands, met een Engelse titel.

Er zijn uiteraard nog veel meer mooie en interessante boeken. Laat deze lijst je inspireren om de komende tijd op een ander niveau aan jezelf en je carrière te werken.

Ik wens je alvast een fijne kerstvakantie toe.

Over Yvonne Dam
De afgelopen jaren heeft Yvonne (1972) over de hele wereld in 4 landen gewoond en in senior posities gewerkt. Op dit moment is ze woonachtig in Londen. Na 22 jaar in meerdere internationale consultancy functies te hebben gewerkt is Yvonne haar eigen (loopbaan)coaching bedrijf Amaze Yourself gestart. Yvonne coacht drukke ambitieuze mensen om volop van het leven én hun carrière te genieten. Focussen op wat echt belangrijk is en werken in een plek waar je wordt gewaardeerd, zijn daarbij key.

XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.