Heel veel mensen komen naar een loopbaancoach met het idee dat ze weg willen bij hun huidige baas. Dan komt het soms als een verassing dat de oplossing niet vertrekken is, maar blijven.
Niet een nieuwe baan, maar aan de slag met de baan die je nu hebt: optimaliseren van het werk dat je hebt. Ook wel job crafting genoemd. Toch werkt job crafting heel goed, en zijn er al veel mensen na het ombuigen van hun huidige baan, met hernieuwd enthousiasme aan het werk gegaan.
Wanneer aan de slag met je huidige baan?
Voor sommige mensen is job crafting de uitkomst. Als je het bedrijf waar je werkt heel leuk vindt, als je het werk dat je deed altijd leuk vond tot er iets veranderde of .. er kunnen legio persoonlijke redenen zijn.
Belangrijk is dat jij je realiseert dat het cruciaal is om goed onderzoek te doen en echt aan de slag te gaan, voordat jij jouw ideale baan kan “craften”.
Om dan maar gelijk een illusie te schrappen: job crafting is er niet op gericht om je alleen maar de leuke dingen te laten doen. Het gaat om het brengen van balans tussen jouw werkzaamheden. Het ideaal is dat jij jouw werk beter laat aansluiten bij jouw persoonlijke behoeftes en sterke kanten.
Hoe werkt job craften?
Voor het modelleren van je huidige baan zijn er verschillende fases waar je mee aan de slag gaat. Ik behandel hier een aantal belangrijke fases. De uitkomsten per fase bepalen vervolgens de manier waarop jij de baan gaat vormgeven, waarbij er meerdere manieren van job craften mogelijk zijn.
Wat vind je van je werk nu?
Hier heb je waarschijnlijk al langer over nagedacht, want er is iets wat je dwars zit. De reden dat jij jouw baan wilt veranderen. Toch vraagt deze eerst fase dat je dit verder onderzoekt.
Breng alle taken die jij nu dagelijks doet in kaart. Schrijf ook de incidentele taken op. Neem ook de taken en werkzaamheden die niet in je functie omschrijving staan mee. Het voorzitterschap van de OR bijvoorbeeld. Of alle werkzaamheden die jij overgenomen hebt van die zieke collega, die nu bij jouw takenpakket horen.
Door alles op te schrijven maak je inzichtelijk waar jij nu de hele dag mee bezig bent. Je ziet direct ook waar je blij van wordt in je werk en wat je minder energie geeft.
Dat is de volgende stap. Geef per taak aan of het je energie geeft, of energie kost. En welke taken je als “neutraal” ziet, deze geven je niet persé energie maar het kost je ook niets.
Wat zou je willen?
Nu gaan we inzoomen op jou, en stil staan bij jouw wensen. Omdat werk heel persoonlijk is, beginnen we ook bij jouw persoon.
• Wat zijn jouw talenten?
• Waar ben je goed in?
• Welke interesses heb je?
• Waarom werk jij?
• Wat is voor jou belangrijk in je werk?
• Welke opleidingen en kennis heb je en wil je gebruiken?
• Welke balans is voor jou belangrijk?
• Wat wil je met jouw werk bereiken?
Dit zijn cruciale vragen, die je echt mag beantwoorden. Het draait bij jouw craften om het aansluiten bij jouw sterke punten en jouw persoonlijke voorkeuren. Breng die dus ook zo uitgebreid mogelijk in kaart. Dat heeft als bijkomend voordeel, dat als jij jouw manager moet overtuigen om wijzigingen aan te brengen, je dit goed kunt onderbouwen.
Hoe kun je jouw baan beter invullen?
Nu je weet waar je staat en wat je wilt, is het belangrijk om te beginnen met een opzet van jouw ideale invulling. Begin met het in volgorde zetten van jouw taken, aan de hand van de hoeveelheid tijd die je eraan besteed. Nu kun je de volgende vragen beantwoorden:
1. Hoe veelzijdig is jouw baan?
2. Hoe is de balans tussen energiegevers en energieslurpers?
3. In hoeverre komen deze taken overeen met wat jij belangrijk vindt?
4. In hoeverre sluiten ze aan bij jouw talenten en sterke punten?
Wat is jouw conclusie, wat mag er anders?
De verschillende manieren van job craften
Nu je weet wat jij graag anders zou willen, is het tijd om aan de slag te gaan. “No one is an island” en ook jij bent niet alleen. Job craften heeft altijd impact op je collega’s en het is belangrijk om een goed voorstel te doen, waarbij je uitgaat van hetgeen dat haalbaar is.
Vier manieren van job craften:
1. Taken toevoegen
2. Taken veranderen (dit is inclusief het veranderen van relaties)
3. Oplossen van de problemen die je hebt met een taak of bijleren
4. Afstoten van werkzaamheden
Natuurlijk kun jij manieren combineren om te komen tot jouw ideale baan in je huidige werk. Wees creatief, zonder over enthousiast alles te willen veranderen.
Stapje voor stapje naar jouw ideale baan
Zoals je ziet is het een stapsgewijs proces dat je heel veel kan brengen: met voldoening weer aan het werk.
Omdat job crafting veel impact heeft, niet alleen op jezelf maar ook op de mensen om je heen, is het belangrijk om van het begin af aan in gesprek te gaan met jouw manager. Hou haar/hem op de hoogte tijdens het proces, en neem haar/hem mee.
Daarmee maak je de kans op het vormgeven en krijgen van jouw ideale baan alleen maar groter. En kom je er alleen niet uit? Vraag dan iemand om hulp, een loopbaancoach helpt je graag verder.
Over Yvonne Dam
De afgelopen jaren heeft Yvonne (1972) over de hele wereld in 4 landen gewoond en in senior posities gewerkt. Op dit moment is ze woonachtig in Scheveningen. Na 22 jaar in meerdere internationale consultancy functies te hebben gewerkt is Yvonne haar eigen (loopbaan)coaching bedrijf Amaze Yourself gestart. Yvonne coacht drukke ambitieuze mensen om volop van het leven én hun carrière te genieten. Focussen op wat echt belangrijk is en werken in een plek waar je wordt gewaardeerd, zijn daarbij key.