Coachartikel

Hoe zorg je dat jij jouw volgende stap makkelijker neemt?

Het is half januari, de meeste goede voornemens zijn alweer gestopt (als ze ooit goed begonnen waren). Daarnaast is het grauw weer en gaan we voorlopig nog niet naar de zon.

Waar we in december nog vol goede moed zijn en allerlei mooie plannen maken, is dit de periode waarin veel mensen gedesillusioneerd raken, en het eigenlijk willen opgeven. Hoe doe je het anders?

Beat de januari blues!
Een van de redenen waarom jij nu denkt dat je niet naar de volgende stap kunt in je carrière, onderneming of leven is omdat jij jezelf belet om groot te dromen. Je kijkt om je heen en je ziet jouw huidige omstandigheden en je kunt wel vooruit kijken, maar je vindt het moeilijk. Je wilt wel graag de volgende stap nemen, maar je bent er nog niet. En dan ben je snel geneigd om het op te geven.

Je denkt te klein
Dat komt omdat een volgende stap niet makkelijk is om te nemen, vooral niet wanneer je denkt dat dit het eindpunt is. Wanneer jouw volgende stap, een kleine stap is op weg naar jouw veel grotere doel, wordt die ineens veel makkelijker te bereiken.

Een voorbeeld:
Stel ik wil een volgende stap maken in mijn carrière, ik wil promotie maken naar manager. Daarvoor moet ik in ieder geval tien nieuwe klanten in dit jaar aanbrengen. Op dit moment breng ik net een klant binnen, en lijken tien klanten mij heel veel. Ik ben geneigd om het op te geven, ook al wil ik graag promotie maken.

Stel ik wil een volgende stap maken in mijn carrière, ik wil promotie naar manager, en uiteindelijk wil ik mede-eigenaar worden van het bedrijf waar ik voor werk. Na manager, zie ik mezelf senior manager worden, vervolgens directeur en dan mede-eigenaar. Als mede-eigenaar ben ik ontzettend goed in het binnen brengen van klanten, en breng ik er zeker wel tien per week binnen. Het voelt fantastisch om mede-eigenaar te zijn, en het gaat als vanzelf, die nieuwe klanten binnen brengen.

Ineens lijken tien klanten per jaar een stuk makkelijker, en zie ik mezelf in ieder geval sneller promotie maken naar manager.

Droom groter
Je ziet in het voorbeeld, dat door de volgende stap in een groter perspectief te zetten er al wat in jou verschuift. Ineens is het niet meer een enorme stap, maar een kleine stap in een groter geheel. Je weet ook dat de stap die nu lastig lijkt, straks enorm makkelijk is. Het voelt goed want je hebt een missie, je bent bezig met het vervullen van een groter doel. Een doel waar jij blij van wordt en waarvan je weet, dat als je dat hebt bereikt jij je super goed voelt.

Let op: als jij je niet kunt voorstellen dat jij je goed voelt wanneer jij jouw grotere doel bereikt, dan moet jij je doel bijstellen! Want naar iets toewerken waar je niet heel blij van wordt, is zonde van je tijd en zorgt er ook voor dat jij de stappen niet gaat nemen. Want waarom zou je?

Neem de volgende stap
Nu je weet waarvoor je dit doet, en hoe jij je voelt als het lukt (heerlijk), houd je dat in gedachten terwijl jij jezelf afvraagt: welke kleine stap kan ik nu vandaag nemen, die mij dichter bij mijn droom brengt? Wat kan ik vandaag doen, met gemak?

Als je tien klanten per jaar gaat binnen brengen, kan een eerste stap zijn om die klanten te selecteren. Een volgende stap kan zijn om onderzoek te doen, in hoeverre hebben ze jouw diensten nodig? Vandaar uit ga je iedere keer een stap verder. En voordat je het weet, heb jij er tien nieuwe klanten bij, en maak je die promotie.

Te simpel?
Misschien lees je dit en denk je: “Nou dat is wel een hele simpele voorstelling van zaken. Dat lukt toch nooit?! Ik heb zoveel andere dingen te doen, en tja.. ik weet het niet hoor.”

Allereerst wil ik je zeggen dat je als je echt graag die volgende stap wilt maken, je daar jouw focus op legt en jij het jouw volle aandacht geeft. Dus andere zaken, geef je minder aandacht want ze zijn simpelweg niet jouw prioriteit. Dat kan concreet betekenen dat je iedere dag begint met het werk dat jou die tien klanten gaat opleveren, voordat je verder gaat met ander werk.

Geloof in jezelf, dat jij dit kan is cruciaal. Als jij het kunt dromen, kun je het waarmaken. Dus zie voor je hoe jij straks jouw promotie viert. Zet alvast de champagne koud.

En begin. Stapje voor stapje. Ik weet dat jij het kunt!

Over Yvonne Dam
Yvonne begon haar loopbaan als internationaal belastingadviseur. Daarna is ze op zoek gegaan naar een andere uitdaging. Zij heeft gedurende haar carrière in vier landen gewoond en meer dan 20 jaar in senior consultancy posities gewerkt. In Londen is zij in 2017 haar eigen coaching bedrijf Amaze Yourself gestart. Yvonne coacht drukke ambitieuze mensen om volop van het leven én hun carrière te genieten. Focussen op wat echt belangrijk is en werken in een plek waar je wordt gewaardeerd, zijn daarbij essentieel.

XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.