Coachartikel

Hoe stap je in je meer succesvolle jij? Eén goed voornemen per keer

Hoe begin je dit jaar goed en blijf je goed bezig? Een goed voornemen is geweldig, je voelt je er al goed bij voordat je nog moet beginnen. Je hebt er zin in, je kan het verleden achter je laten en vooruitkijken. Maar volhouden is in de praktijk vaak lastig.

Mijn goede voornemens duurden één week
Ik heb dit zelf ook ervaren, ieder jaar opnieuw dacht ik – dit wordt mijn jaar! Het jaar waarin ik alles anders ga doen en dan voel ik me beter. Om na een week lijnen te stoppen, na 1,5 keer hardlopen op te geven en me vervolgens nog ellendiger te voelen. Want niet alleen voelde ik me niet beter, het lukte me niet om die dingen te doen, die me een goed jaar zouden geven.

Niet meer alles omgooien
Tot ik het anders ben gaan aanpakken. Niet meer op 1 januari mijn hele leven (willen) omgooien maar op momenten gedurende het jaar, kleine aanpassingen maken. Rustig werken aan één ding tegelijk, wat me verder bracht en me daar over goed voelen. Wanneer je een ding kiest, waar je echt gemotiveerd over bent én waarvan je denkt dat lukt me wel, dan is dat makkelijker vol te houden.

Stel jezelf een simpele vraag
Ik deel graag een oefening die mij enorm heeft geholpen. Het is een schrijfopdracht, en het draait om een opdracht:

Omschrijf jouw meest succesvolle zelf.

In de omschrijving ga je in op een aantal sub vragen, zodat je jouw meer succesvolle zelf echt voor je gaat zien:
• Wat doe je wanneer jij het succes hebt waar je nu naar toewerkt?
• Wat doe je niet meer? Waar ben je mee gestopt?
• Hoe zie je eruit? Wat voor kleding draag je? Hoe gedraag jij je?

Maak een keuze – wat is het meest impactvol
Zodra je die omschrijving hebt, worden direct een aantal zaken duidelijk. Dingen die je nu niet doet, en straks wel. Zoals bijvoorbeeld dagelijks mediteren, of sporten. Daarnaast zie je dingen waar je mee gestopt bent, misschien eet je dan niet langer zeven dagen per week vlees.

Van alle veranderingen die je hebt opgeschreven, zijn er een paar die makkelijker te realiseren zijn dan anderen. Daarvan zijn er enkele die je meer aanspreken. En er is er een waarvan je weet, die maakt de meeste impact. Dat is de verandering die je kiest. Waar jij jezelf aan commit, en voor wilt gaan.

Zorg dat je geen excuses kunt maken
Toen ik de oefening deed, wist ik dat mijn meer succesvollere zelf ook ‘gestroomlijnder’ (en dus slanker) was, en meer aan sport deed. Iets waar ik al vaak aan begonnen was, en ook weer mee gestopt. Daarom deed ik het nu anders, ik zocht iets uit waarvan ik zeker wist dat ik het zou volhouden en waar ik geen excuus voor kon verzinnen. Een 7-minuten work-out, die ik binnen kon doen, zonder apparatuur. Ik downloadde de app. en maakte de commitment.

Wat ga jij doen?
In het begin was het niet makkelijk en soms verschrikkelijk, maar ik wist dat het me hielp om die persoon te worden, waarin ik me beter in mijn vel voelde. Dus ik hield vol. En, voor mijn gevoel gebeurde er een wonder. Na maanden dagelijks trainen, begon ik het leuk te vinden. Miste ik het wanneer ik geen ochtend work-out deed. Ik stond er eerder voor op, en ik ging de minuten verlengen. Op dit moment doe ik het nog steeds, bijna iedere dag. En nu ga ik door naar het volgende veranderpunt dat ik in mijn leven kan integreren.

Wat ga jij doen, als eerste stap naar jouw meer succesvolle jij? Deel het met me, ik hoor graag van je!

Over Yvonne Dam
Yvonne begon haar loopbaan als internationaal belastingadviseur. Daarna is ze op zoek gegaan naar een andere uitdaging. Zij heeft gedurende haar carrière in 4 landen gewoond en meer dan 20 jaar in senior consultancy posities gewerkt. In Londen is zij in 2017 haar eigen coaching bedrijf Amaze Yourself gestart. Yvonne coacht drukke ambitieuze mensen om volop van het leven én hun carrière te genieten. Focussen op wat echt belangrijk is en werken in een plek waar je wordt gewaardeerd, zijn daarbij essentieel.

XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.