ANP PHOTO LEX VAN LIESHOUT

Hoe snel mag je een antwoord op je e-mail verwachten?

Vind jij een uur wachten op een antwoord op je e-mail al lang? Of kijk je er niet van op dat je na drie dagen pas reactie krijgt? Wat is eigenlijk ‘normaal’? Yahoo nam 16 miljard emails onder de loep.

Yahoo Labs en de University of Southern California analyseerden de miljarden emails van 2 miljoen Yahoo-gebruikers onder andere op antwoordsnelheid en lengte. Ook namen de onderzoeker de leeftijd en het geslacht van de e-mailers mee in hun analyse.

90 procent antwoordt zelfde dag nog
De meeste mensen antwoorden opvallend snel, blijkt uit de resultaten. Een antwoord binnen twee minuten komt het vaakst voor. 90 procent van de emails wordt dezelfde dag nog beantwoord. De helft van alle antwoorden wordt verstuurd binnen 47 minuten.

De e-mails zijn niet bepaald breedsprakig. Een antwoord van slechts vijf woorden komt het vaakst voor, en de helft van alle antwoordmails is korter dan 43 woorden. Er is echter ook een niet verwaarloosbare groep van lange e-mails, merken de onderzoekers op. 30 procent van de antwoorden is langer dan 100 woorden.

E-mails die in de ochtend worden ontvangen, blijken een substantieel langer antwoord te krijgen. Verder antwoordt men op e-mails die men in het weekend krijgt, kortere en latere antwoorden dan doordeweeks.

Tieners zijn het snelst
Leeftijd blijkt een belangrijke factor. “Tieners antwoorden onmiddellijk en schrijven zeer, zeer korte berichten, vertelt één van de onderzoekers in Wall Street Journal. Jongeren blijken bovendien weinig moeite te hebben met een emailoverload: ze houden de stroom prima bij.

De mediaan in antwoordtijd is voor tieners 13 minuten. Voor mensen van 51 jaar en ouder is dit 47 minuten. De leeftijdsgroepen daar tussenin volgen hetzelfde patroon: voor mensen tussen 20 en 35 jaar is de mediaan 16 minuten, en voor mensen tussen 36 en 50 jaar is het 24 minuten.

Vrouwen doen er ietsje langer over
Het verschil tussen mannen en vrouwen is niet enorm, maar toch: op een antwoord van vrouwen schijn je 4 minuten langer te moeten wachten.

Het Yahoo-onderzoek valt op doordat er zo’n enorme hoeveelheid aan data is geanalyseerd, maar er moet ook een belangrijke kanttekening bij het onderzoek worden geplaatst, geven de onderzoekers in WSJ toe. In het onderzoek werden namelijk alleen de data opgenomen van mensen die zichzelf hadden opgegeven. Mogelijk is dit nadelig voor de representativiteit van de resultaten.

XTR branded content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van NRC.