Hoe krijg je meer energie van je werk?

Het is december, de laatste en erg drukke maand van het jaar; maand- en jaarafsluitingen, laatste targets die nog gehaald moeten worden en alle sociale verplichtingen die we hebben. Ook een maand waarin het vaak gaat kriebelen, want een nieuw jaar komt eraan. Nieuwe ronde en nieuwe kansen om het nu anders aan te pakken.

Begin nu alvast
Mag het bij jou ook anders? Minder lange dagen maken, minder uren werken of thuis écht thuis zijn en niet meer met werk bezig zijn, bijvoorbeeld? Start dan vandaag. Bepaal waar jij de meeste energie van krijgt en wat jou veel energie kost. Je kunt dit de komende tijd eenvoudig doen door bij te houden wat jou energie geeft. Dit doe je als volgt.

Identificeer de energie bronnen
Houd de komende dagen bij wat energie geeft, en wat energie kost. Dit gaat over zaken die je op je werk doet en ervaart en over zaken buiten jouw werk. Je kunt eenvoudigweg een vel papier pakken en daar twee kolommen op schrijven: energievreters en energiegevers. Vervolgens houd je gedurende een (aantal) dag(en) bij wat je doet. Je schrijft van alles wat je doet op of het je energie kost óf geeft.

Checklist energievreters / energiegevers
Een makkelijke manier om je energievreters en energiegevers bij te houden is door het invullen van onderstaande checklist. Vink gedurende de dag, na het afronden van werk simpelweg aan of iets je energie geeft of niet. Voeg ook jouw eigen energiegevers toe, wanneer die niet op de checklist staan. Voor een compleet inzicht, doe je dit bij voorkeur meerdere dagen.

Vul de checklist in
Met onderstaande checklist kan je direct aan de slag:

Dit is een deel van de checklist, download hier de volledige checklist.

Hoe krijg ik meer energie
Nu je weet wat je energie geeft is het van belang dat je jouw leven zo inricht dat je hier meer van doet, dagelijks.

Zijn er zaken op jouw werk die veel energie kosten? Ga in gesprek. Kijk of je taken kunt overdragen, uitbesteden of afstoten.

Ontkom je er niet aan? Zorg dan dat je meer dan voldoende energiegevers hebt die compenseren voor de energievreters.

Over Yvonne Dam
De afgelopen jaren heeft Yvonne (1972) over de hele wereld in 4 landen gewoond en in senior posities gewerkt. Op dit moment is ze woonachtig in Londen. Na 22 jaar in meerdere internationale consultancy functies te hebben gewerkt is Yvonne haar eigen (loopbaan)coaching bedrijf Amaze Yourself gestart. Yvonne coacht drukke ambitieuze mensen om volop van het leven én hun carrière te genieten. Focussen op wat echt belangrijk is en werken in een plek waar je wordt gewaardeerd, zijn daarbij key.

XTR branded content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van NRC.