Coachartikel

Hoe krijg je de juiste antwoorden? Ga op een retraite!

Ken je dat, je hebt een vraag waar je eigenlijk even voor moet gaan zitten? Je weet dat je er even de tijd voor moet nemen en dat het antwoord dan zo tot je komt. Alleen moet je dat wel even doen. Vaak zijn we te druk om echt de tijd te nemen, om even stil te staan bij het vinden van een oplossing.

Afstand nemen
Het gebeurde mij onlangs. Ik wilde een volgende stap zetten in mijn werk. Een nieuw programma lanceren, wat bijna helemaal af was. Bijna, maar er miste nog iets. Alleen kon ik er niet de vinger opleggen wat er nu miste. Daarvoor had ik afstand nodig, dus niet constant aan het werk zijn, maar even eruit stappen.

Op naar Ibiza
Alleen hoe doe je dat, wanneer je gewoon aan het werk bent en het druk hebt? Ik probeerde het, maar de antwoorden kwamen niet. En ineens wist ik wat ik nodig had: een paar dagen er helemaal uit. Even op mezelf zijn en nergens mee bezig moeten zijn, qua werk. Een paar jaar terug had ik precies dat gedaan – een paar dagen naar Ibiza, om me te focussen op mijn volgende stappen. Heerlijk, even weg. Dat werkte enorm goed, alle antwoorden kwamen direct naar me toe.

Een paar dagen eruit
Een retraite, dat is wat ik nodig had, even een paar dagen helemaal voor mezelf, met voldoende tijd om alles op een rijtje te zetten. Ik wilde nu weer naar Ibiza, alleen dat wordt lastig als je niet mag reizen. Maar ik had wel een retraite nodig, dus ik besloot gewoon te gaan! Ik verzette mijn afspraken en maakte mijn agenda leeg. Om in de stemming te komen, draaide ik alleen nog maar Ibiza tunes, heerlijk.

Alleen, helaas kunnen we nu niet echt naar het buitenland, hoe lekker dat ook zou zijn. Dus daarom besloot ik virtueel te gaan, in mijn hoofd. Natuurlijk was het niet hetzelfde, maar het bleef heerlijk. Ik maakte strandwandelingen, sliep uit, nam langer de tijd om te mediteren en schrijven.

Stel jezelf een aantal vragen
Ik stelde mezelf de volgende vragen, die jou mogelijk ook helpen:

  1. Welke bijdrage levert mijn werk/wat ik doe?
  2. Hoe waardevol is dat wat ik breng, en hoe waardevol wil ik dat het is?
  3. Als het nu niet zo waardevol is, zoals ik het zou willen, wat mag ik dan veranderen om het waardevoller te maken?
  4. Wat mag ik nog meer veranderen aan mijn werk/wat ik doe, om me hier op alle aspecten, weer volledig goed over te voelen?
  5. Wat maakt mij uniek in het brengen van deze waarde? Waarom is dit werk belangrijk voor MIJ?
  6. Hoe kan ik mijn unieke bijdrage en waarde beter zichtbaar maken, zodat ik ook de vruchten van deze verandering pluk?

Nieuwe inzichten
Door het stellen van deze vragen, kreeg ik ook de antwoorden die ik zocht. Ineens ontdekte ik het stukje dat ik eerder niet inzag. Daarmee had ik alle inzichten. En dat in een paar dagen, zo snel kan het dus gaan.

Volgend jaar ga ik weer, en dan hopelijk echt naar Ibiza. Ga je mee?

Over Yvonne Dam
Yvonne begon haar loopbaan als internationaal belastingadviseur. Daarna is ze op zoek gegaan naar een andere uitdaging. Zij heeft gedurende haar carrière in 4 landen gewoond en meer dan 20 jaar in senior consultancy posities gewerkt. In Londen is zij in 2017 haar eigen coaching bedrijf Amaze Yourself gestart. Yvonne coacht drukke ambitieuze mensen om volop van het leven én hun carrière te genieten. Focussen op wat echt belangrijk is en werken in een plek waar je wordt gewaardeerd, zijn daarbij essentieel.

XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.