Hoe kom je van je ‘verlegen’ imago af?

Ben jij niet zo nadrukkelijk aanwezig op je werk? Doe jij gewoon hartstikke goed je werk, maar ben je soms wel wat op de achtergrond, niet zo snel met je mening geven, denk je eerst na, of gewoon wat stiller dan de rest? Ontmoet de introvert! Grote kans dat je als ‘verlegen’ bestempeld wordt. Maar ben je dat ook? In dit blog geef ik twee tips hoe je hier mee omgaat. Of nog beter: hoe je er vanaf komt.

Wat is verlegen?
Je wordt als verlegen aangemerkt, terwijl jij verre van dat bent. Je durft best je mening te geven, nieuwe contacten aan te gaan, op mensen af te stappen, maar wel op jouw manier. Tijd dus om vooral het gesprek met de ander aan te gaan. Bespreek met elkaar wat je onder ‘verlegen’ verstaat.

Voor een ander betekent dat misschien al snel ‘stiller dan de rest’, terwijl jij er een hele andere betekenis aan geeft, bijvoorbeeld ‘iets niet durven’. Leg uit wat het voor jou betekent, en hoe jij in elkaar zit.

Leg de verschillen naast elkaar en kijk of je er eenzelfde betekenis aan kunt geven. Grote kans dat je dan heel anders tegen elkaar aan kijkt. Je weet dus beter wat je aan elkaar hebt, en dat is mooi meegenomen!

Je talenten laten zien
Weet jij waar je ontzettend goed in bent? Wat jouw talent is? Als je wat vaker op de achtergrond bent, heb je hele mooie kwaliteiten zoals het vermogen tot observeren. Laat zien dat je met deze kwaliteit veel bereikt: wat heb jij opgemerkt wat een ander niet zag? Welk probleem los je daardoor op? Durf voor jezelf te gaan staan. Op deze manier kun jij je profileren en ben je niet meer onzichtbaar en al zeker niet verlegen.

Ga op zoek naar de dingen die jou bijzonder maken, en laat die vooral zien. Breng ze naar voren in je functioneringsgesprekken en weet wat je waard bent. En dat vertel je natuurlijk op jouw manier, goed doordacht!

Over Marlie Franssen (@MarlieFranssen)
Marlie (1974) is introvert, heeft een passie voor schrijven, gedragspatronen en communicatie (NLP). Zij startte daarom haar (loopbaan)coachingspraktijk voor introverte professionals. In haar 18-jarige loopbaan in het bankwezen heeft ze veel ervaring opgedaan in het omgaan met haar introverte karakter. Deze ervaringen gebruikt ze nu om introverten tot bloei te laten komen in hun werk. Regelmatig schrijft ze over de verschillen tussen mensen, met als doel oordeelsvrij naar elkaar te kijken, samenwerking te verbeteren en met meer plezier te werken.

XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.