Coachartikel

Hoe je makkelijker focust en nee zegt

Stel je eens voor dat je een doel stelt voor jezelf en je behaalt deze moeiteloos. Je bereikt je doel zelfs eerder dan gedacht, gewoon omdat het zo makkelijk ging. Hoe heerlijk zou het zijn als je iedere dag jouw to-do lijst afgewerkt krijgt, zonder moeite.

Zie jezelf je computer eerder dicht klappen en voel de opluchting
Nu lekker even niets, ik heb bereikt wat ik wilde bereiken en kan nu ontspannen. Dit is allemaal mogelijk, wanneer jij makkelijker focust en leert nee te zeggen. Mogelijk denk je nu; dat is logisch en ik weet dat ik dat moet doen. Ik weet zelfs hoe ik dat moet doen. Mijn vraag zou dan zijn: “Waarom doe je het dan niet?”.

Ik zie al te veel mensen om me heen zeggen, ja ik weet het. Maar ze doen het niet. Als je serieus bent in het behalen van je doelen of in het generen van meer vrije tijd voor jezelf, dan start je nu met focussen en nee zeggen.

Dit is hoe je dat doet:
1. Stel een doel. Een realistisch doel. Of dit nu je dagelijkse to-do lijst is of je doel om de volgende stap in jouw bedrijf te maken, zet een doel. Met realistisch bedoel ik dat het in ieder geval fysiek mogelijk moet zijn en dat jij het jezelf ook moet zien doen. Dus een to-do lijst met werk voor 20 uur erop als dagelijks doel, is niet realistisch.

2. Bepaal wat je vandaag gaat doen om je doel te bereiken. Begin met die taken. Dat betekent concreet, niet beginnen met je e-mail, niet beginnen met door je sociale media scrollen, maar starten met het werken aan je doel.

3. Zeg nee tegen al het andere, of zeg niet nu, ik werk eerst aan een aantal zeer belangrijke zaken. Als jij een doel hebt dat je heel graag wilt bereiken, waar je super enthousiast over bent en waaraan je bij wijze van ook ’s nachts nog aan wilt werken, dan is nee zeggen een stuk makkelijker.

En nu aan de slag, ga je doel halen
Mogelijk denk jij; ja maar zo makkelijk kan het toch niet zijn? Zo makkelijk is het wel degelijk. Leer hoe het simpel te houden in mijn online training. Want wij maken het zelf vaak moeilijk, verzinnen we van alles wat we tussendoor moeten doen. We laten onze dag bepalen door het oppoppen van e-mail notificaties, social media likes en andere stoorzenders.

“Life is what happens when you’re busy making other plans”. John Lennon

Niets menselijks is ons vreemd
En het leven heeft nu eenmaal de neiging om af en toe tussendoor te komen. Dat is normaal en het vraagt flexibiliteit van ons. Flexibel zijn in de zin dat je mee veert met het leven en daarna weer terug veert met het werken aan je doel. Een belangrijk hulpmiddel om gefocust te blijven is jezelf constant de volgende vraag te stellen: “Brengt deze activiteit me direct dichter bij mijn doel?”.

Vraag dit voordat je aan iets nieuws begint. Alleen wanneer het antwoord ja is, begin je ook daadwerkelijk aan die activiteit. Anders laat je die liever nog even wachten.

Over Yvonne Dam
Yvonne begon haar loopbaan als internationaal belastingadviseur. Daarna is ze op zoek gegaan naar een andere uitdaging. Zij heeft gedurende haar carrière in 4 landen gewoond en meer dan 20 jaar in senior consultancy posities gewerkt. In Londen is zij in 2017 haar eigen coaching bedrijf Amaze Yourself gestart. Yvonne coacht drukke ambitieuze mensen om volop van het leven én hun carrière te genieten. Focussen op wat echt belangrijk is en werken in een plek waar je wordt gewaardeerd, zijn daarbij essentieel.

XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.