Coachartikel

Hoe heeft het thuiswerken invloed op jouw leven?

Soms voel ik mezelf een einzelgänger. Het kan de leeftijd zijn, halverwege de dertig trek ik me iets meer terug uit de groepen waarin ik mijn hele jeugd en jongvolwassen leven heb doorgebracht. Niet zo zeer qua contact, maar meer fysiek. Ik spreek ‘mijn jongens’ nog veel, maar zit niet meer ieder weekend met ze in de kroeg of op de tribune. Op de werkvloer gaat voor mij hetzelfde op. Ik vind het heerlijk om in alle rust thuis te werken. In de focus, in de rust, zonder constante vragen om mij heen, gewoon lekker in mijn eentje mijn werk doen. Ik doe dit al jaren zo, dus voor mij heeft de lockdown weinig invloed op mijn werkende leven. Maar ondertussen realiseer ik mij ook dat ik hierop een uitzondering vorm, dus ik vraag me af hoe het thuiswerken nu (en straks) invloed gaat hebben op jouw leven?

Je stond vroeg op, gaf de kids te eten, snel de jongste naar school, doorrijden in de file naar je werk, eerste kop koffie bij de koffieautomaat, de geintjes van je favoriete collega knallen om je oren, reuring op de werkvloer, even langs de baas om de nieuwste plannen te pitchen, vette tosti’s bij de lunch, kwart over vier je laatste bak koffie en om half zes weer aansluiten in de file, je laatste belletjes in de auto, even rustig afschakelen met je favoriete CD op vol volume.

Maar je kan ook iets langer in je bed blijven liggen, nog even een rondje frisse neus halen voordat je via Skype of Zoom de werkdag aftrapt, overhemd aan en trainingsbroek eronder, je eigen verse koffie in de mok, rust en stilte om je heen, pijn in je rug van de totaal niet ergonomisch-verantwoorde-keukentafel-stoel, even langs de sportschool in je pauze, geintjes via Slack, tussendoor een wasje draaien, half zes klaar, zes uur eten op tafel.

Voor beide opties zijn flink was plussen en minnen te benoemen. Iedere situatie is persoonlijk, maar thuiswerken of op kantoor heeft een grote invloed op hoe je je leven leidt. De keuze voor welke werkgever je kiest en hoe deze straks met het thuiswerken omgaat heeft een gigantische invloed op hoe jij je leven gaat inrichten.

Laat het duidelijk zijn, mijn keuze is wel gemaakt. Laat mij maar lekker alleen aan die keukentafel zitten. Maar hoe ga jij dat straks doen, als je weer naar kantoor mag?

Over Freek van Kraaikamp (@Fvankraaikamp)
Freek (1985) is actief als loopbaancoach, auteur en columnist. Hij startte na een tienjarige carrière in de arbeidsbemiddeling zijn eigen bedrijf FREEK. Vanuit deze coaching praktijk geeft hij individuele loopbaan coaching en sollicitatie-workshops. Hij schreef het sollicitatiehandboek ‘Zou jij jezelf aannemen?’ en daarnaast schrijft hij columns voor verschillende magazines en websites.

XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.