Heb jij als hoogopgeleide de juiste soft skills?

Als je op zoek gaat naar een andere baan dan zul je zien dat in bijna alle vacatures soft skills genoemd worden. Uit onderzoek van Joblift is gebleken dat de meest gevraagde vaardigheden zeer algemeen zijn, maar toch is het belangrijk dat je deze soft skills niet over het hoofd ziet. Wat zijn soft skills eigenlijk?

Voorbeelden van soft skills zijn: resultaatgericht, proactiviteit of gedrevenheid. Als sollicitant wordt van jou verwacht dat je meerdere soft skills bezit. Grote en kleinere werkgevers vragen veel naar dezelfde soft skills, wel variëren deze voor verschillende beroepsgroepen.

Top tien meest gevraagde soft skills
In het onderzoek van Joblift werden vijf miljoen vacatures van alle opleidingsniveaus van de afgelopen drie jaren geanalyseerd en er is gekeken naar de 50 meest voorkomende soft skills. Opvallend is dat communicatieve vaardigheden, flexibiliteit en teamvaardigheden het vaakst genoemd werden.

Onverwachte soft skills
Soms verwacht je specifieke soft skills niet bij bepaalde functies, zo kwam ‘teamwork’ bij vacatures voor programmeurs het vaakst naar voren. Aan de andere kant zijn bepaalde soft skills wel logisch, zoals een verzorger die flexibel en sociaal vaardig moet zijn. Werk jij in de commerciële sector of telemarketing? Zorg er dan voor dat je stressbestendig bent. En wanneer je solliciteert naar een functie als accountmanager, dan zal je waarschijnlijk op je proactiviteit en gedrevenheid getoetst worden.

Hoogopgeleid en laagopgeleid
Er bestaat een groot verschil in de vraag naar soft skills tussen hoog- en laagopgeleiden. Flexibiliteit kwam veel vaker voor bij vacatures voor laagopgeleiden. Analytisch vermogen werd bij hoogopgeleiden, logischerwijs, significant vaker gevraagd. Ook gedrevenheid en proactiviteit staan in dit rijtje.

Hoe toon je jouw soft skills aan?
Je weet dat er in iedere vacature een of meerdere soft skills omschreven worden, maar hoe kan je deze dan tot uiting laten komen in je sollicitatiebrief of -gesprek? Er zijn verschillende manieren om tijdens een sollicitatieproces aan te duiden dat je beschikt over de gevraagde soft skills:

  • Bekijk in de vacature welke soft skills gevraagd worden en probeer deze terug te laten komen in je brief. Denk er wel aan dat je getoetst wordt op je genoemde skills, bereid dit dan ook goed voor;
  • Geef jouw ervaring een plek in je sollicitatiebrief, vertel wat je hebt gedaan en hoe jouw soft skills tot hun recht kwamen, wat je ermee hebt bereikt;
  • Heb je bepaalde soft skills niet? Probeer dit dan uit te leggen, want eerlijkheid wordt meestal gewaardeerd. Geef aan welke skills jij wel bezit en hoe die een meerwaarde zijn voor de betreffende functie;
  • Blijf origineel en voorkom een cliché sollicitatiebrief, zoals carrièrecoach Freek eerder heeft betoogd: Beste sollicitant, verruim je blik en ga met je tijd mee

Meer informatie over het onderzoek vind je hier.

XTR branded content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.