Deze kansen laat je als introvert écht liggen

Het mag duidelijk zijn: er zitten veel onontdekte positieve kanten aan een wat meer introverte persoonlijkheid. Daar schrijf ik veel over, omdat ik vind dat ze meer gewaardeerd mogen worden. Maar natuurlijk zitten er ook minder fijne kanten aan je persoonlijkheid. Kanten die ervoor zorgen dat je écht kansen laat liggen. Het goede nieuws? Als je je er bewust van bent, kun je er wat aan doen.

Je denkt te veel na
Je denkt veel na: veel te veel, maar ook veel te ver. Voordat je de eerste stap hebt gezet, voordat je überhaupt een beslissing neemt, denk jij al na over de gevolgen. Gevolgen waarvan je niet eens weet of ze wel plaatsvinden. Dat vele nadenken leidt ertoe dat je vaak niets doet, omdat je het zo groot maakt dat de gevolgen niet te overzien zijn. Het leidt ook tot gepieker waar je niets mee oplost. Sommige dingen kun je gewoon niet van tevoren inschatten, maar zul je gaandeweg moeten ervaren. Voelt een eerste stap of beslissing goed? Wat let je dan om erop te vertrouwen dat de volgende stappen ook te zetten zijn? Wat loop je uiteindelijk mis door je gepieker?

Je denkt negatief
Je bent te veel gericht op de negatieve kanten. Soms komt dit door eerdere ervaringen, maar ook door je risicomijdende persoonlijkheid. Bij een idee of plan realiseer je je direct wat er allemaal mis kan gaan. Door je hierop te focussen, is de kans erg groot dat je uiteindelijk niets doet. Hierdoor loop je ook veel mooie en leuke dingen mis! Het zorgt er ook voor dat je als passief kunt worden bestempeld. Je laat je tegenhouden door alles wat je denkt en je blijft vervolgens op je plek zitten. Ook hier mag je vertrouwen hebben dat dingen ook wel eens goed aflopen, echt waar!

Je deelt te weinig
Je zit zo vaak in je eigen hoofd, dat je omgeving geen idee heeft wat er in je omgaat. Dat kan tot misverstanden leiden. Combineer dit met bovenstaande punten, waardoor het heel goed mogelijk is dat je de wereld veel anders beleeft dan een ander. Klinkt ‘doe toch eens niet zo moeilijk’ je bekend in de oren? Je kunt zelfs verkeerde beslissingen maken, die te veel op je eigen hersenspinsels zijn gebaseerd en niet zijn getoetst aan de werkelijkheid. Zonde!

Je bent te veel met jezelf bezig
Je bent graag alleen, dat is duidelijk. Daar laad je je batterij van op, en dat is goed voor je. Het gevaar is alleen dat je je te veel terugtrekt en het contact met je omgeving verliest. Ook is het mogelijk dat je hierdoor veel te veel dingen zelf wilt doen. Hulp vragen? Komt niet in je op! Jij worstelt nog liever even door.

Juist de kracht van samen dingen doen, maakt dat je ergens komt, en vaak ook nog sneller. Omdat je je vaak door de eerder genoemde punten tegen laat houden in het zetten van stappen, is het goed om vaker je omgeving op te zoeken en te delen wat je bezig houdt. Zij kunnen je juist ondersteunen in het bereiken van je doelen, maar ook een samenwerking laten slagen. Er is dus niets mis met hulp vragen!

Ik geloof in persoonlijke groei, juist door ook je wat minder vrolijke kanten onder ogen te zien. En soms zijn dit je blinde vlekken. Heb ik ze zelf? Jazeker, en ik loop er zelf ook tegen aan. Maar door   steeds bewuster van te worden van mijn eigen blinde vlekken, is er ruimte voor groei. En de ene dag lukt dit beter dan de andere…


Over Marlie Franssen (@MarlieFranssen)
Marlie (1974) is introvert, heeft een passie voor schrijven, gedragspatronen en communicatie (NLP). Zij startte daarom haar (loopbaan)coachingspraktijk voor introverte professionals. In haar 18-jarige loopbaan in het bankwezen heeft ze veel ervaring opgedaan in het omgaan met haar introverte karakter. Deze ervaringen gebruikt ze nu om introverten tot bloei te laten komen in hun werk. Regelmatig schrijft ze over de verschillen tussen mensen, met als doel oordeelsvrij naar elkaar te kijken, samenwerking te verbeteren en met meer plezier te werken.

XTR branded content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.