De werking van een introvert brein ontrafeld

Dat mijn brein anders werkt dan dat van een extravert wist ik al. Maar ik heb nu ook in wetenschappelijk onderzoek gevonden wat precies de verschillen tussen extraverten en introverten zijn. Daarmee heb ik antwoorden gekregen op de volgende vragen:

  • Waarom put een activiteit mij uit en geeft het een ander juist energie?
  • Waarom heb ik meer tijd nodig om te denken en mezelf te uiten dan een extravert?

Waarom put een activiteit mij uit?
Het is genetisch bepaald hoe je hersenen werken en reageren. Daar is ons temperament gevormd. Onze hersenfuncties worden aangestuurd door neurotransmitters, bestaande uit verschillende stoffen zoals dopamine, acetylcholine en endorfine. Neurotransmitters zenden boodschappen van cel naar cel. Ze volgen bepaalde routes in onze hersenen, en bepalen waar het bloed heen stroomt en hoeveel bloed er naar verschillende delen van de hersenen gaat. Deze route bepaalt welke delen van de hersenen worden ingeschakeld, en hoe we ons uiteindelijk  gedragen.

Eén van de neurotransmitters die ons energieniveau bepaalt is dopamine. Dopamine reguleert de mate van opwinding die iemand ervaart en hoe we ons voelen. Uit onderzoek blijkt dat extraverten minder gevoelig zijn voor de neurotransmitter dopamine. Een extravert zoekt juist spanning en avontuur op om aan een voldoende hoog dopamineniveau te komen. Een extravert heeft dus externe prikkels nodig.

Een introvert is juist uitermate gevoelig voor dopamine. Hij krijgt al voldoende dopamine uit rustige activiteiten. Te veel activiteit leidt tot een te hoog dopamineniveau en overprikkeling. De batterij loopt dan vervolgens leeg. De ene persoon vult dus juist door activiteiten het dopamineniveau aan en de ander waakt er voor dat het dopamineniveau niet te hoog wordt door activiteiten.

Waarom heb ik meer tijd nodig om te denken en mezelf te uiten?

  • Uit ander onderzoek blijkt dat de bloedtoevoer naar de hersenen bij introverten en extraverten verschillend verloopt: Er gaat bij introverten meer bloed naar de hersenen dan bij extraverten;
  • Het bloed legt bij een introvert een andere route af dan bij een extravert.

Daarbij werd geconstateerd dat de bloedroute bij introverten ingewikkelder is en naar binnen is gericht. Het leidt naar de plekken waar innerlijke beleving plaatsvindt, en waar plannen gemaakt worden en problemen opgelost. Het bloed van extraverten stroomt naar gebieden waar zicht, gehoor, gevoel en smaak worden verwerkt. De route is ook korter. Extraverten pikken hierdoor zintuigelijk veel op.

De verschillen in gedrag zijn het gevolg van het aanspreken van andere routes in de hersenen. Het verklaart ook waarom ik moeilijker op woorden kan komen. De route tussen de verschillende delen in mijn brein is langer dan bij een extravert. Informatie gaat langzamer van punt naar punt.

Het mag duidelijk zijn dat introverte en extraverte mensen verschillen van elkaar. Het ene is niet beter dan het andere. Het heeft voor mij vooral duidelijk gemaakt dat we niet allemaal hetzelfde functioneren, en dat dat ook niet mogelijk is. We hebben allemaal onze eigen kwaliteiten, die we op onze eigen manier mogen inzetten. Meer lezen? De informatie komt grotendeels uit het boek Introvert, groeien in een extraverte wereld van Marti Olsen Laney.

Over Marlie Franssen (@MarlieFranssen)
Marlie (1974) is introvert, heeft een passie voor schrijven, gedragspatronen en communicatie (NLP). Zij startte daarom haar (loopbaan)coachingspraktijk voor introverte professionals. In haar 18-jarige loopbaan in het bankwezen heeft ze veel ervaring opgedaan in het omgaan met haar introverte karakter. Deze ervaringen gebruikt ze nu om introverten tot bloei te laten komen in hun werk. Regelmatig schrijft ze over de verschillen tussen mensen, met als doel oordeelsvrij naar elkaar te kijken, samenwerking te verbeteren en met meer plezier te werken.

XTR branded content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.