Coachartikel

Dé cruciale stap in het creëren van werk dat je blij maakt

Heb jij ze wel eens? Van die magische momenten waarop je ineens energie en enthousiasme voelt voor werk dat je het allerliefst zou doen!

Je mijmert over een baan waarvoor je de wereld afreist.
Een eigen bedrijf dat je vanuit huis kunt runnen.
Een leuke functie waarin je jouw talenten echt kunt benutten.
Je ziet jezelf het al helemaal doen.
Wat als het echt mogelijk was?

Je geniet van het gevoel dat het je geeft, totdat je ineens overspoeld wordt door moedeloosheid of een lawine aan gedachten dat het totaal niet haalbaar voor je is.

Heel herkenbaar!

In de loopbaantrajecten die de loopbaancoaches uit ons team doen, komt vrijwel elke professional die we mogen begeleiden op dit punt. Dan spreken ‘coachees’ vol passie over wat ze de wereld te bieden hebben. Vertellen ze hun loopbaancoach recht vanuit hun hart en met de grootste overtuiging over wat ze het állerliefst willen doen.

We nemen daarom altijd eerst de tijd om onze coachees te begeleiden, om nog wat langer bij dit intense gevoel te blijven. Want belemmerende gedachten opwerpen kunnen ze wel, het gaat er juist om dat we hen mogen helpen om de mogelijkheden te blijven zien! Het is belangrijk om deze momenten goed te verankeren in je lijf. Je brein kent immers geen verschil tussen werkelijkheid en fantasie. Door dit gevoel goed te verankeren denkt je brein dat je op dit moment daadwerkelijk je droom aan het vervullen bent. En het zal je helpen om creatieve ideeën te vinden om je droom ook in de realiteit te kunnen verwezenlijken.

In een coachsessie gaan we dan ook bewust een plaatje maken bij dit idee. We laten onze coachees de werkzaamheden van hun ideale baan benoemen; hoe het er allemaal uitziet en wat ze allemaal hebben gedaan om daar te komen. Op dat moment verstevigen we de keten in het brein die onze coachee de komende tijd op een diepere laag gaat motiveren om in actie te komen om deze carrièreswitch vorm te geven.

En zonder uitzondering gebeurt het dan ineens.
Als we na dit fijne moment verder gaan in het gesprek, doemen ze in alle heftigheid op: beperkende gedachten en gevoelens van spanning, onzekerheid en angst.Een moment waar wij heel blij van worden, want nu komen we ergens! Als dit moment bij jou ook steeds komt, weet dan dat dit het moment is waarop je extra scherp met je aandacht in het moment wilt blijven.

Want dit is een cruciaal moment in het creatieproces.

Als je dit niet verder onderzoekt, dan maak je op basis van deze spannings- en belemmerende energie je keuzes. Ik kan je vertellen dat je dan een heel andere uitkomst krijgt dan wat je in je droombeeld gezien hebt.

Durf je gedachten, twijfels, onzekerheden en vragen aan te kijken. Schrijf ze op. Kijk ernaar, zonder oordeel.Geef deze gevoelens en gedachten alle ruimte, luister ernaar alsof je een toeschouwer bent van je eigen gedachtestroom. Luister aandachtig en weet dat een reactie geven (nog) niet nodig is. Je hoeft alleen empathisch te luisteren naar jezelf. Neem deze stem heel serieus. Zo ontdek je waarvoor je jezelf beschermt met deze gedachten. Het helpt je benoemen wat elke gedachte en elk gevoel jou wil vertellen.

Elke gedachte die jou tegenhoudt om iets te doen wat je eigenlijk graag zou willen, staat voor iets groters. Het wil je beschermen. Het wil je iets duidelijk maken. Neem deze gedachten altijd serieus, wuif ze nooit weg. Ze kunnen juist helpend zijn in je proces. Maar daarvoor mag je ze wel werkelijk horen en onderzoeken!

 
Zoek niet het ‘hoe’, maar de ‘who’
Veel van onze coachees lopen vast in de “hoe-vraag”. Zodra ze voelen wat ze werkelijk willen, worden ze verlamd over de vragen hoe ze dat ooit kunnen verwezenlijken.

Zoek daarom niet naar hoe je iets kunt doen of hoe het allemaal moet lukken. Vraag je vooral af wie je kan helpen! Je hoeft het niet alleen te doen. Sterker nog: twee zijn samen creatiever dan één!

Kies een persoon die doorvraagt, die niet zijn eigen mening deelt, maar met jou op zoek gaat naar de achterliggende boodschap achter jouw gedachten. Kies iemand die jou de ruimte geeft om de antwoorden in jezelf te vinden wat je kunt doen om je hart te volgen.

Succesvolle mensen zijn nieuwsgierig en wensen steeds nieuwe inzichten.
Zij kiezen díe personen uit, die hun kunnen inspireren op hun pad.

De wereld heeft mensen nodig die hun passie leven en mensen die dromen werkelijkheid laten worden! Dus waar wacht je nog op?

Over Marloes Halmans (@MarloesHalmans)
In 2007 startte Marloes (1977) met haar bureau The happy at work agency. De loopbaancoaches zitten verspreid over Nederland en ook in Londen. Zij helpen hoogopgeleiden bij het vertalen van talenten en ambitie naar een volgende stap, waarin iemand met plezier werkt en talenten en persoonlijkheid tot hun recht komen. Daarnaast richt Marloes zich met haar training Bouw jouw droombedrijf op ondernemers, startend of ervaren, die meer vanuit hun talent en hart willen werken en hun bedrijf tot een succes willen maken.

XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.