Coachartikel

De 7 voordelen van thuiswerken met kinderen

Hoe maak ik het meeste van de komende weken?

De scholen zijn dicht, de horeca is niet meer open en zeer waarschijnlijk ben jij ook thuis aan het werk. Als je dat niet gewend bent, is het even schakelen. Maar er is veel meer mogelijk dan je denkt en ik deel graag met je wat de voordelen van thuis werken zijn. Want die zijn er wel degelijk.

1. Begin de dag met een work-out
Nu je thuis werkt, past fitness ineens wel in jouw programma. Begin je dag ermee, zodat dit doorwerkt in de rest van de dag. Je wordt er productiever van. Sommige mensen sporten liever aan het einde van de dag, ook daar heb je nu meer tijd voor. Zijn jouw kinderen bij jou thuis? Laat ze mee doen, zo verbruiken ze direct een beetje energie.

Tip: Als je de dag echt goed wilt beginnen start dan met de Miracle Morning volgens het boek van Hal Enrod. Je bepaalt dan heel goed waar je deze dag aan werkt en hoe dat bijdraagt aan het behalen van jouw doel.
Dit is vooral lekker ’s morgens heel vroeg, als de rest van het gezin nog slaapt. Het kon wel eens het enige moment voor jezelf zijn, dat je nu zo nodig hebt.

Trick: Ben je eigenlijk niet zo sportief, maar wil je wel graag sporten? Ga dan niet te enthousiast van start, dat houd je waarschijnlijk niet vol en geeft vooral heel veel spierpijn. Begin rustig aan, bijvoorbeeld met de 7 minute workout app. Of kijk naar yoga met kids, eenvoudige oefeningen die jou en je kinderen flexibel houden.

2. Geen keuze stress over wat je moet dragen
Nu je thuis werkt, maakt het ineens een stuk minder uit wat je draagt. Weinig mensen zullen in pak thuis achter hun computer werken. Daarentegen kan werken in jouw yoga broek wel, als je daar zin in hebt.

Tip: Als je zakelijke online bijeenkomsten hebt, zorg dan dat jouw kleding wel representatief is. Wanneer je er voor kiest om je jogging broek te combineren met een netter jasje, onthoud dan dat je niet kunt opstaan ;)

Trick: Het kan heerlijk zijn om de hele dag in je ochtendjas te blijven lopen, of in je pyjama, maar je krijgt dan ook minder veel werk gedaan. Als jij je aankleed om aan het werk te gaan, is het ook makkelijk om dat daadwerkelijk te doen.

3. Geen reistijd, meer flexibiliteit
Een aantal van de grootste voordelen, in mijn ogen, van thuiswerken: geen reistijd, geen files, geen vertragingen en niet zoeken naar een parkeer plek. Wel direct aan de slag, zonder verdere moeite. Nu je niet afhankelijk bent van verkeer of openbaar vervoer kun je zelf jouw werktijden bepalen.

Met kinderen thuis is flexibiliteit wel nodig. Wees dus flexibel en plan de tijden zo in dat je er kunt zijn voor je gezin en je werk. Maak afspraken met je partner, om er zo nodig, om en om voor de kinderen te zijn.

Tip: Plan wel voor jezelf de tijden in waarop je werkt. Dus van 10.00 uur tot 13.00 uur bijvoorbeeld. Je helpt je kinderen eerst op weg met hun online “schoolwerk”, en kan dan zelf aan de slag. Zijn ze te jong? Wissel dan af met je partner, als dat kan, of plan je werk op een tijdstip waarop je kinderen spelen/slapen.
Door het zetten van deze tijden werk jij productiever, je begint op tijd en je door het zetten van een eindtijd, werk je automatisch toe naar het op tijd afronden van je werk.

Trick: Reistijd van en naar werk kan ook de ideale gelegenheid zijn om even af te schakelen of om te schakelen van je rol thuis, naar je zakelijke omgeving. Zonder reistijd kun je dit nog steeds bereiken door bijvoorbeeld fysiek elders in huis te gaan zitten.
Geef dan duidelijk aan dat je daar gaat werken. Maak ook duidelijk wanneer je gezin je kan storen voor vragen en wanneer je echt niet gestoord wilt worden en houd je daar ook aan. Zo kun je makkelijker (korte) tijd ongestoord aan iets werken.

4. Rustig in jouw omgeving werken
Geen afleiding door die luide collega aan de telefoon of doordat iemand bij je bureau blijft staan. Werken op jouw eigen favoriete plek. Dat kan binnen zijn, en bij mooi weer zelfs buiten in de tuin. Nu alleen de afleiding “thuis” ook beperken. Dit doe je het beste door afspraken te maken en te zorgen dat er voldoende afleiding is voor de kinderen op het moment dat jij aan het werk bent. Beperk je werktijd tot werk en ga geen huishoudelijke klussen doen in die tijd. Dat kun je nu beter gezamenlijk met je gezin doen.

Tip: Vanuit huis werken werkt het beste als je echt een eigen afgescheiden plek hebt, bijvoorbeeld je werkkamer. Ga daar zitten om te werken en pauze neem je op een andere plek, gezellig samen met je gezin.
Ben je thuis met je kinderen en heb je een online video call? Kondig dit direct aan. Mocht er dan ineens een kleine in beeld opduiken, dan zal iedereen daar begrip voor hebben.

Trick: Heb je geen werkkamer en werk je aan de keukentafel? Dan is het lastiger voor je huisgenoten en gezin om onderscheid te maken tussen werk en pauze. Zorg dat je dat duidelijk uitspreekt, zodat helder wordt wanneer je stoorbaar bent en wanneer niet.
Wees daarin consequent en met aandacht. Dus niet op de momenten dat je bij je kinderen bent, nog snel even een e-mail versturen op je telefoon.

5. Lekker gezonde lunch
Nu je thuis werkt, heb je meer tijd om jouw lunch klaar te maken. Neem je normaal altijd boterhammen mee? Maak nu een lekkere verse salade of iets anders voedzaams en geniet ervan. Betrek je kinderen bij het koken en maak er iets ontspannens van. Wat dacht je van een picknick op de vloer? Even de spanning doorbreken en met het gehele gezin er echt even “uit”.

Tip: Pauze nemen en weg achter je bureau stimuleert jouw productiviteit. Neem naast de lunch dus even de gelegenheid om iets anders te doen. Doe iets waar je kinderen hun energie in kwijt kunnen en jij energie van krijgt. Denk aan: verstoppertje, wie ben ik en Twister. Kun je daarna ververst weer verder.

Trick: Heb je thuis volle bak? Gun jezelf echt een pauze. Drink ook voldoende water want 5% dehydratie leidt al snel tot 30% concentratie verlies.(Bron: sport nutrition – 2nd edition)
Kom je tijd te kort? Zoek dan hoe het wel kan? Begin wat eerder en ga later door met tussen door veel (speel)tijd voor de kinderen en pauze voor jou.

6. Meer focus en prioriteiten stellen
Een groot voordeel van thuis werken is dat je de mogelijkheid hebt om meer focus aan te brengen. Je hebt minder vergaderingen en nu waarschijnlijk ook minder urgente zaken. Dit is het moment om prioriteiten aan te brengen. Wat is echt urgent en belangrijk? Wat kan wachten? Werk aan je prioriteiten.

Tip: Bepaal goed waaraan je wilt werken op een dag en focus op de drie belangrijkste taken. Begin met de meest vervelende en meest impactvolle taak.

Trick: Thuis werken kan ook lastig zijn, zonder input van collega’s. Heb je normaal een vergadering? En nu dus niet? Bekijk of je deze online kunt opzetten via video chat programma’s zoals Zoom, en Skype. Houd contact met je collega’s middels diverse communicatie middelen, zoals Instant Messaging en WhatsApp. Met elkaar in contact zijn en onderdeel zijn van een groter geheel is namelijk cruciaal voor jouw werkgeluk. Ook nu op afstand.

7. Meer tijd voor ontspanning en familie
Deze tijden vragen flexibiliteit en kalmte van ons. Wees ook flexibel, laat je niet gek maken en probeer van veel zaken de humor in te zien. Lukt het niet linksom, dan kan het vast wel rechtsom.
Wees er voor je gezin en doe de meest belangrijke zaken voor je werk. Betekent dit eerder beginnen, afwisselen met je partner of ’s avonds nog wat doen? Doe het als jij daardoor ’s middags meer hulp/ontspanning kunt bieden voor je kinderen. Er is altijd een oplossing en er is ontzettend veel te doen voor kinderen in huis en online.

Tip: Ga aan het einde van de werkdag echt iets doen ter ontspanning en doe iets waar je blij van wordt. Ook in deze tijden is er nog volop te bedenken wat je wel kunt doen, zeker als je een beetje creatief bent. Heb je al een virtuele tour in een museum gevolgd?
Laat ieder gezinslid om de beurt bepalen wat je die dag ter afsluiting gaat doen. Zo heeft iedereen gegarandeerd één topdag, en doe je veel verschillende dingen.

Trick: Weet dat je vaak meer gedaan krijgt door voldoende pauzes te nemen. Dus voel je vooral niet schuldig wanneer jouw kind even aandacht vraagt. Wees flexibel, communiceer duidelijk en maak je niet druk. Hoe meer jij denkt onvoldoende tijd te hebben, hoe minder tijd je hebt. Hoe rustiger jij blijft en aandacht geeft waar je op dat moment mee bezig bent, hoe beter.

Heb je nog verdere vragen over online werken of meer productief zijn vanuit huis? Stuur me een bericht. Ik werk al 15 jaar met heel veel plezier online, en bij voorkeur vanuit huis. Met en zonder 9-jarige stuiterbal.

Over Yvonne Dam
De afgelopen jaren heeft Yvonne (1972) over de hele wereld in 4 landen gewoond en in senior posities gewerkt. Op dit moment is ze woonachtig in Londen. Na 22 jaar in meerdere internationale consultancy functies te hebben gewerkt is Yvonne haar eigen (loopbaan)coaching bedrijf Amaze Yourself gestart. Yvonne coacht drukke ambitieuze mensen om volop van het leven én hun carrière te genieten. Focussen op wat echt belangrijk is en werken in een plek waar je wordt gewaardeerd, zijn daarbij key.

XTR branded content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.