Coachartikel

60% van de ZZP’ers stopt binnen vijf jaar. Dit is wat die succesvolle andere 40% doen

Eind 2018 publiceerde het CBS cijfers over het aantal ZZP’ers dat na vijf jaar nog werkende is. Daaruit bleek dat 60% van de ZZP’ers binnen vijf jaar stopt. Shocking vind ik persoonlijk, maar begrijpelijk.

Succesvol ondernemen is niet iets dat vanzelf gaat als je jouw bedrijf net gestart bent of gaat starten. Ik kan me nog herinneren dat toen ik in 2007 na weken ploeteren mijn website eindelijk online zette, ik oprecht dacht dat de telefoon nu vanzelf enorm zou gaan rinkelen. Niet dus. Inmiddels heb ik twee succesvolle bedrijven waarvan één in business coaching en hielp ik al honderden ondernemers om hun bedrijf goed van de grond te krijgen en flink te laten groeien. In dit artikel deel ik wat startend ondernemers doen die blijvend succes hebben.

1. Succesvolle ondernemers beseffen dat ondernemen een vak is
Het is misschien niet eerlijk maar wel waar: in de praktijk krijgen niet de ondernemers die het besten in hun vak zijn de meeste klanten. De ondernemers die de meeste klanten krijgen, zijn zij die het beste marketing en sales doen. Ik weet nog hoe frustrerend ik het vond om dat om mij heen te zien. Ik ga ervan uit dat je jouw bedrijf gestart bent in een vakgebied waarin je echt goed bent en kunt uitblinken. Zo niet, dan raad ik je aan opnieuw goed te kijken naar jouw meest onderscheidende waarde en te onderzoeken hoe je daar een aanbod bij kunt maken waar voldoende markt voor is om een solide bedrijf op te bouwen. Dus laten we ervan uitgaan dat je een kei bent in jouw vak. Het was misschien genoeg toen je nog in loondienst werkte. Als ondernemer kom je er niet, als je alleen heel goed bent in wat je doet. Ondernemers die een succesvol bedrijf bouwen, weten dat ondernemen een vak apart is. Ze investeren geld en tijd om hun ondernemersvaardigheden te ontwikkelen. Want misschien voel jij dat je niet commercieel bent en denk je dat het niets voor jou is, je zult wel moeten als je met jouw missie en mooie werk de mensen wilt bereiken voor wie jij een verschil kunt maken. Ik heb door de jaren heen gezien hoeveel onwetendheid en misverstanden er onder ondernemers zijn over wat werkelijk helpt om te groeien. Niet zelden voelen ondernemers weerstand tegen marketing en sales die niet gegrond is. Daardoor gaan ze het uit de weg, hebben ze onvoldoende klanten en moeten ze vaak weer een baan gaan zoeken om rond te komen. Terwijl dat niet nodig is als je leert hoe je op een integere manier marketing doet, je bedrijf slim opbouwt en je aanbod zichtbaar maakt op een persoonlijke manier. Het is te leren! Laat die kans niet liggen als je jouw bedrijf serieus neemt. De investering komt vóór het succes dus wacht niet tot je meer of voldoende omzet hebt voordat je investeert in kennis en begeleiding om een betere ondernemer te worden!

2. Succesvolle ondernemers begrijpen dat een bedrijf bouwen tijd kost
Veel startend ondernemers die ik zie vinden het lastig om vertrouwen te houden als resultaten niet meteen zichtbaar worden. Ze schrijven zich in bij de KvK, netwerken zich een slag in de rondte en maken een mooie website. Ze investeren veel tijd in het vinden van klanten maar ondanks dat zit hun agenda niet binnen korte tijd vol met betalende klanten. Wat ik vaak zie gebeuren is dat ze dan gaan twijfelen aan zichzelf en hun aanbod: moet ik misschien iets nieuws proberen? Een ander aanbod ernaast lanceren zodat ik mijn kansen kan spreiden? Misschien kan ik beter samen met iemand een workshop opzetten om zo meer klanten te trekken? Met andere woorden: ze verzinnen steeds nieuw aanbod, zetten alweer iets nieuws op in de hoop dat dat wél werkt als hun eerdere pogingen om klanten te vinden voor een ander aanbod niet snel genoeg resultaat geven. Dat maakt hun boodschap naar de markt rommelig en inconsistent. Je netwerk snapt op enig moment ook niet meer wat je nu eigenlijk biedt en voor wie, dus ook zij weten niet meer wie ze naar je door kunnen sturen. Een bedrijf bouwen kost tijd. Potentiële klanten moeten tot wel zeven keer een consistente marketingboodschap van je zien voordat ze klant worden. De realiteit is helaas dat de meeste startend ondernemers die worstelen om klanten te vinden die zeven keer niet halen. Want dan zijn ze alweer iets anders aan het promoten omdat “dat andere niet werkte”. Succesvolle ondernemers begrijpen dat een bedrijf bouwen tijd kost. Dat je een lange adem nodig hebt en dan bovendien veel vaker dan comfortabel voelt dat je je aanbod zichtbaar moet maken en actief moet promoten. Ze voeden zichzelf met kennis over hoe ze dit moeten doen en een support groep van gelijkgestemde ondernemers die hen steeds weer aanmoedigen door te gaan, zodat ze niet gaan twijfelen of zichzelf onvoldoende zichtbaar maken.

3. Succesvolle ondernemers trainen hun ondernemers mindset
Strategie en kennis over ondernemen is belangrijk, mindset is alles. Door de jaren heen waarin ik zelf twee bedrijven opbouwde en met honderden ondernemers werkte, heb ik bewezen gezien dat zonder de juiste mindset een succesvol bedrijf bouwen óf niet lukt, óf een worsteling en hard werken is. Ik geloof dat een succesvol bedrijf bouwen op een fijne en moeiteloze manier kan. Niet door niet te werken, want om resultaten te bereiken is actie nodig, maar door je mindset voor overvloed en succes te trainen. Een van de krachtigste mindset shifts die je als ondernemer kunt maken is het afleren van je behoefte aan instant gratificiation. Het zit in onze maatschappij enorm ingebakken dat je iets snel kunt hebben als je het wilt. Een bestelling bij bol.com komt de volgende dag binnen, een YouTube filmpje laadt binnen enkele seconden, een berichtje sturen naar een vriend duurt een fractie van een seconde, en een antwoord ontvang je meestal ook heel snel. We zijn niet meer gewend dat we soms moeten wachten, geduld moeten hebben, creatief moeten blijven en vooral in onszelf moeten blijven geloven als resultaat niet meteen komt. Daarnaast mag je als startend ondernemer ook echt de mindset shift maken dat je een bedrijf hebt dat op weg is naar groot succes. Vrienden die vragen ‘of je bedrijfje een beetje loopt’ bieden je een energie die niet past bij hoe een succesvolle ondernemer denkt en handelt. Als je om je heen niet echt andere ambitieuze ondernemers hebt, is het belangrijk dat je een groep opzoekt die echt kiest voor groei. Veel informele ondernemersclubjes die ik ken zijn wellicht wel gezellig, maar bieden niet de energie van grootste plannen en ambities. Wat jouw doel ook is voor jouw bedrijf, ook als je niet mega groot wilt groeien zal de energie van ambitieuze ondernemers die meer risico’s nemen en meer durven je een veel grotere boost geven en je mindset van een succesvolle ondernemer voeden. Succesvolle ondernemers hebben begrepen dat je succes afhangt van de vijf mensen met wie je het meest omgaat en omringen zich met succesvolle ondernemers. Onderzoek toont namelijk aan dat de normen en waarden van de mensen met wie je het meest omgaat jouw acties beïnvloeden. Je gaat dus presteren naar de verwachtingen van de groep. Hoewel ik erken dat dit effect niet op alle plekken altijd positief zal zijn, zie ik het opzoeken van andere groeiende ondernemers als één van de belangrijkste stappen die jij als startend ondernemer mag zetten. Tenminste, als je je wilt scharen bij die x% van de ondernemers die blijvend succes creëren met hun bedrijf.

Ben jij startend of wil je jouw bedrijf een stevige boost geven? Dan nodig ik je uit voor het event Get Your Business off the Ground op 15 juni in Driebergen. We helpen je daar de belangrijke mindset shifts te maken en delen de concrete stappen die jij mag zetten om jouw plan te vertalen naar een goed lopend bedrijf. Bekijk het event hier of kijk op de website.

Over Marloes Halmans (@MarloesHalmans)
In 2007 startte Marloes (1977) met haar bureau The happy at work agency. De loopbaancoaches zitten verspreid over Nederland en ook in Londen. Zij helpen hoogopgeleiden bij het vertalen van talenten en ambitie naar een volgende stap, waarin iemand met plezier werkt en talenten en persoonlijkheid tot hun recht komen. Daarnaast richt Marloes zich met haar training Bouw jouw droombedrijf op ondernemers, startend of ervaren, die meer vanuit hun talent en hart willen werken en hun bedrijf tot een succes willen maken.

XTR branded content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.