3 tegendraadse adviezen voor twijfelaars voor het vinden van de ideale baan

Heb jij het gevoel dat je altijd van de ene in de andere baan gerold bent? Dat je eigenlijk veel te veel leuk vindt? Dat je een eeuwige twijfelaar bent als het aankomt op keuzes maken in je loopbaan? En wil je wel de regie nemen, maar weet je niet hoe? Lees dan in deze blog het verhaal van Jeroen!

Afgelopen week mailde Jeroen zijn loopbaancoach uit ons team om te zeggen dat hij zijn droombaan gevonden heeft. Een heerlijk moment voor hem, en uiteraard ook voor ons. De afgelopen jaren werkte Jeroen in verschillende branches en functies. Hij merkte dat hij in zijn huidige werk zijn talenten niet volledig kon benutten en zocht een nieuwe uitdaging. Omdat hij steeds enorm enthousiast werd over uiteenlopende functies begon hij te twijfelen. Hoe kon hij de juiste keuze maken?

Met hulp van zijn loopbaancoach zette Jeroen drie stappen waarmee hij binnen vier maanden zijn ideale baan vond. En daarbij deed hij juist niét wat in eerste instantie wel verstandig leek.

De volgende drie stappen nam hij en kan jij ook nemen als je er klaar voor bent om de regie te nemen over jouw werk.

 1. Zoek niet naar vacatures
  Als je van jezelf weet dat je snel enthousiast wordt over teveel dingen tegelijk, draai dan je zoekproces om. Je allereerste stap is dan dus niet het zoeken naar vacatures. Als je dit wel doet baseer je hetgeen je wilt al gauw op het aanbod aan werk. Dat kan je het gevoel geven dat je als een ongeleid projectiel aan het zwemmen bent, terwijl je juist regie wilt nemen en focus wilt aanbrengen.

  Start bij jezelf. Door in kaart te brengen wat jouw talenten zijn, wat je belangrijk vindt en waar je energie van krijgt breng je focus aan. Daarom beginnen we in onze loopbaantrajecten altijd met het maken van een persoonsprofiel. Je kunt dit profiel downloaden onderaan deze blog. Gun jezelf de tijd om dit profiel weloverwogen in te vullen.

 2. Praat niet meteen met je netwerk en laat je LinkedIn-profiel nog even voor wat het is
  Het lijkt logisch om zo snel mogelijk tegen de mensen om je heen te zeggen dat je op zoek bent naar iets nieuws. Waar wij het vaak mis zien gaan is dat mensen dan iets delen als: “Ik ben op zoek naar een nieuwe baan als… Weet je iets? Laat het me weten!”

  Hoewel mensen om je heen graag helpen, is deze hulpvraag bijna net zo moeilijk te beantwoorden als de vraag: “Ik zoek een briljant cadeau voor mijn schoonmoeder. Denken jullie mee?”

  In een tijd waarin nog steeds ruim 70% van de vacatures via via wordt ingevuld, heb je je netwerk hard nodig als je een stap wilt zetten. Je moet het je netwerk echter zo makkelijk mogelijk maken, dus help je netwerk om jou te kunnen helpen.

  Om hen te kunnen helpen moet je heel helder voor de geest hebben wat jij precies zoekt. Breng daarom eerst nauwkeurig jouw arbeidsmarkt in kaart. Doe dit met jouw persoonsprofiel bij de hand, want dat helpt je om een duidelijk zoekprofiel te maken. Hierin neem je de functies op die bij jouw persoonsprofiel passen, welke bedrijven deze functies aanbieden en de omgeving waarin je wilt werken. Pas daarna kun je je LinkedIn aanpassen en zet je je netwerk effectief in.

  De regie nemen betekent namelijk dat jij exact weet waar ze jou voor mogen bellen. Zorg dat dat helder is voordat je naar buiten communiceert!

 3. Grijp niet je kansen!
  Ja, dat staat er echt. Het klinkt geweldig: je wordt gebeld voor een functie en ze willen je graag spreken. Of je komt tot de laatste fase van een sollicitatieprocedure en ze willen jou graag hebben. Elk mens vindt waardering en bevestiging fijn, maar blijf juist nu dicht bij jezelf!

  Dit is het meest cruciale moment in je zoekproces. Want hoe graag dit bedrijf jou ook wil hebben, de belangrijkste vraag om dit keer echt zelf de regie te houden en niet zomaar in de volgende functie te rollen, is: wil jij jouw tijd, energie, kennis en ervaring ook aan dit bedrijf geven? En binnen deze functie?

  Het meest krachtige wat je in deze fase kunt doen is nee zeggen waar nodig en zo vaak als het nodig is. Op dit moment moet je terugvallen op het persoonsprofiel dat je op een eerder moment hebt gemaakt. Toen je jezelf toestond om, vrij van ruis, van buitenaf in kaart te brengen waar het voor jou werkelijk om gaat.

  Jeroen werkte ook met zijn coach aan zijn eigenwaarde en zelfvertrouwen zodat Jeroen ook kon gaan staan voor wat voor hem belangrijk was en de regie met vertrouwen kon nemen. Omdat hij heel helder kon verwoorden in welke rol hij wat kan betekenen en welke resultaten hij kan opleveren voor de organisatie, heeft hij zelf de kans gecreëerd. Wat bij Jeroen vervolgens tot zijn droombaan heeft geleid, zijn die vijf banen waar hij nee tegen zei.

Ook jij kunt besluiten vanaf nu de regie te nemen en voor een baan te kiezen waar jij echt blij van wordt. Begin daarvoor met je eigen persoonsprofiel. Je kunt hier het template downloaden dat wij in onze trajecten gebruiken.

Over Marloes Halmans (@MarloesHalmans)
In 2007 startte Marloes (1977) met haar bureau The happy at work agency. De loopbaancoaches zitten verspreid over Nederland en ook in Londen. Zij helpen hoogopgeleiden bij het vertalen van talenten en ambitie naar een volgende stap, waarin iemand met plezier werkt en talenten en persoonlijkheid tot hun recht komen. Daarnaast richt Marloes zich met haar training Bouw jouw droombedrijf op ondernemers, startend of ervaren, die meer vanuit hun talent en hart willen werken en hun bedrijf tot een succes willen maken.

XTR branded content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.