branded content
branded content XTR branded content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

Wat levert het verduurzamen van je huis je op?

Wat kun je allemaal verduurzamen in en aan je woning? En duurt het lang voor je zo’n duurzame ingreep hebt terugverdiend? De voordelen zijn er, ook financieel. Sterker nog: niks doen kost geld.

Verduurzamen van je woning is niet alleen goed voor het milieu, maar ook goed voor jezelf. Veel mensen denken dat verduurzaming van hun huis vooral geld kost, maar de investering verdient zich snel terug. Bij iedere ingreep neemt de energierekening af en het comfort toe. Maar waar begin je? Het bouwjaar geeft dat vaak al aan. Voor woningen die vanaf 1992 zijn gebouwd, gelden bepaalde verplichte normen voor isolatie. Deze huizen zijn bij de bouw al goed geïsoleerd. Bij oudere woningen kun je vaak aan de ‘schil’ nog veel verbeteren.

Eerst isoleren

Bij woningen die nog niet van het gas af zijn, bestaat de energierekening uit twee delen: elektra- en gaskosten. “De grootste besparing op je energierekening is te halen op het gasverbruik”, zegt Dorien Ackerman van Natuur & Milieu. “We willen allemaal van het gas af. Gas zorgt voor veel CO₂-uitstoot. De verwachting is ook dat de prijs van deze fossiele brandstof zal blijven stijgen ten opzichte van elektriciteit. Van het gasverbruik van een gemiddelde woning is ongeveer driekwart voor het verwarmen van je huis en warm water. Als vervangende warmtebron kun je elektriciteit inzetten, bijvoorbeeld via een warmtepomp. Maar om naar deze oplossing te kunnen overstappen, moet je er eerst voor zorgen dat de vraag naar warmte flink daalt. En dat komt neer op die belangrijke eerste stap: isoleren!”

Spouwmuur

De goedkoopste, meest laagdrempelige isolatiestap is spouwmuurisolatie. “Dat verdient zichzelf het snelst terug”, zegt Ackerman. “Vaak al binnen vier jaar. Het hangt natuurlijk af van je stookgedrag en de grootte van je huis, maar voor een vrijstaande woning met een voorgevel van 150 vierkante meter loopt dat al gauw op tot een besparing van 800 euro per jaar. Het is bovendien ook heel snel te doen.”

Energieverspiller

Omdat warme lucht stijgt, verdwijnt de meeste energie via het dak. Een dak zonder isolatie is een van de grootste energieverspillers. Veel daken zijn matig geïsoleerd en verliezen waardevolle warmte. Het laten isoleren van een schuin dak op een tussenwoning kost ongeveer 4000 euro, maar kan je jaarlijks wel 550 euro besparen. Dat betekent dat de investering in ongeveer acht jaar is terugverdiend. Als je de zolder niet verwarmt, is het verstandig je zoldervloer te laten isoleren. Dat verdien je in ongeveer zeven jaar terug, omdat je er jaarlijks zo’n 400 euro mee bespaart.

Een warme, droge vloer

Op een niet-geïsoleerde begane-grondvloer voel je vaak koude tocht, zelfs door de vloerbedekking heen. Door tegen de onderkant van de vloer isolatiefolie aan te laten brengen, voorkom je dat. In een gemiddelde eengezinswoning bespaar je zo al snel 180 euro op je jaarlijkse energierekening. Bij vochtige of kleine kruipruimtes is het beter te kiezen voor bodemisolatie door middel van een laag isolerende EPS-parels. Daarmee neemt de luchtvochtigheid in je woning met 30 procent af, wat zorgt voor een comfortabeler, maar ook gezondere leefruimte.

Weerkaatsende warmte

Naast de spouw, het dak, de bodem en de vloeren is er nog een plek waar veel warmte kan ontsnappen: het raam. Goed geïsoleerde ramen houden het behaaglijk in de winter én lekker koel in de zomer. Ackerman: “Gemiddeld zorgen die voor zo’n 15 procent lagere stookkosten. Wij adviseren minimaal HR++ glas, dat zes keer beter isoleert dan enkelglas. Het bestaat uit twee glasplaten met gas ertussen, wat zorgt voor extra isolatie. Bovendien zorgt een coating op het glas ervoor dat de warmte naar binnen weerkaatst, terwijl het zonlicht doorlaat.”
Bij het isoleren moet je, voor een goede luchtkwaliteit, binnen wel zorgen voor voldoende ventilatie.

De cirkel rond

Zonnepanelen en een warmtepomp maken de cirkel rond, als eigen duurzame energiebron. In de afgelopen jaren zijn zonnepanelen steeds goedkoper geworden, terwijl het rendement ervan juist is toegenomen. De investering is gemiddeld na ongeveer zeven jaar terugverdiend. Ook is het mogelijk om zonnepanelen te huren. Met de volledig groene elektriciteit die je daar mee opwekt, kun je de woning ook nog verwarmen met een warmtepomp. Die haalt warmte uit de buitenlucht en zet deze om in energie die het water voor je verwarming, douche en kraan verwarmt. Bij de aanschaf van een warmtepomp ontvang je bovendien een tegemoetkoming via de ISDE-subsidie. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor zonneboilers. Voor zonnepanelen bieden sommige gemeenten subsidieregelingen of speciale gunstige leningen. De conclusie? “Het loont echt om je huis aan te pakken, niks doen kost geld”, besluit Ackerman. “Als je nu begint met energiebesparende maatregelen levert dat niet alleen meer comfort op, je energierekening gaat ook omlaag en je draagt bij aan een beter klimaat.”

Een hypotheek gericht op de verduurzaming van woningen
Sinds kort biedt ASN Bank een nieuwe hypotheek, gericht op de verduurzaming van woningen. Met deze hypotheek wil ASN Bank de financiële drempels verlagen om zo het verduurzamen van de woning voor huiseigenaren toegankelijk te maken.

Hoe werkt het?
De ASN Hypotheek kan afgesloten worden met een apart leningdeel: ASN Duurzaam Wonen. Dit leningdeel heeft een laag rentetarief en is bedoeld om binnen twee jaar na het passeren van de hypotheek bepaalde energiebesparende maatregelen te treffen in de woning. Het afsluiten van ASN Duurzaam Wonen kan daarnaast voor een rentekorting zorgen op de ASN Hypotheek. Meer weten over de ASN Hypotheek en ASN Duurzaam Wonen? Kijk op asnbank.nl.

Illustratie: Mr Feaver/ Shop Around

XTR branded content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.