branded content
branded content XTR branded content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van NRC.
Bas van Viegen verduurzaamde zijn huis. “De vaste lasten zijn nauwelijks hoger dan in ons vorige huis.”
Bas van Viegen verduurzaamde zijn huis. “De vaste lasten zijn nauwelijks hoger dan in ons vorige huis.” Erik Smits/Lumen
Beter milieu én wooncomfort

Lenen tegen lage rente om je huis energiezuiniger te maken

Bas en Elsbeth van Viegen uit Alphen aan den Rijn leven bewust, maar hun droomhuis was matig geïsoleerd. Om het te kunnen isoleren en verduurzamen, wilden ze geld bijlenen. Daarvoor bleek een speciaal bouwdepot te bestaan.


Bas: “We zijn in 2004 in Alphen terechtgekomen omdat dit in de buurt is van onze familie en de huizen hier toen nog relatief betaalbaar waren. Het is hier heerlijk wonen, ruim, alle voorzieningen in de buurt en toch ook een groene omgeving. We woonden prima in ons oude huis, maar toen we dit verderop in de buurt zagen, werden we erg enthousiast door de leuke en bijzondere bouwstijl: een semi-bungalow uit 1976 met hoge plafonds, garage, werkkamer op de begane grond en een flinke tuin. In maart 2019 was het raak: toen kregen we een ja.”

Extra duurzaam

Hun droomhuis had één nadeel: het was matig geïsoleerd. Een belangrijk minpunt, vonden Bas en Elsbeth, want zij leven graag duurzaam. “We eten al zo’n twintig jaar vegetarisch en veel biologisch, we kopen regelmatig tweedehands en houden niet van weggooien of verspillen. Niks extreems hoor - we hebben wel een auto en zijn ook wel eens op vliegvakantie geweest – maar we leven graag bewust.”

Nog geen half procent

Om hun nieuwe woning te kunnen isoleren en verduurzamen, wilden ze geld bijlenen. Daarom kozen ze voor ASN Bank. “Daar vonden we een prima hypotheek tegen slechts 1,5 procent rente én konden we extra voordelig geld lenen voor isolatie en energiebesparing: een bouwdepot van nog eens 15.000 euro tegen nog geen half procent rente.”
Nadat de financiering rond was en de koop was beklonken, kregen ze op 22 mei de sleutel en gingen ze nog diezelfde week met een aannemer aan de slag. “Asbest verwijderen, een nieuwe badkamer op een andere plek, een andere keuken – we hebben flink verbouwd”, zegt Bas.

Duurzame upgrade

Een groot deel van de verbouwing betaalden ze met eigen spaargeld. Het speciale bouwdepot van ASN Bank besteedden ze aan isolerende beglazing, vloerverwarming en vloerisolatie.
Bas: “In de slaapkamer boven de garage wilden we meer daglicht; daar is een groter kozijn met HR++-glas ingegaan. Net als in de glazen pui in de woonkamer – 9 meter breed – die deels nog van enkel glas was.”
Tegelijk met het leggen van energiezuinige vloerverwarming kreeg ook de kruipruimte een duurzame upgrade. Bas: “Daar zat nog geen isolatie, alleen schelpen tegen optrekkend vocht. Daarom hebben we de onderkant van de bakstenen vloer geïsoleerd met icynene, een milieuvriendelijk soort purschuim, in een laag van ongeveer 20 centimeter.”

Facturen en bonnetjes

Werken vanuit zo’n bouwdepot ging vrij soepel, blikt Bas terug. “We hadden het meteen aangevraagd bij het afsluiten van onze hypotheek, met een formulier waarop we ook aangaven waaraan we het wilden besteden. Meteen vanaf de overdracht was dat bedrag beschikbaar. Voordat we het aanspraken, kregen we er zelfs een klein beetje rente van. Tegen inlevering van de facturen en bonnetjes van milieu-investeringen konden we er geld uit halen. Pas vanaf dat moment gingen we ervoor betalen. Heel simpel.”

Inductie en ledlampen

Nu, begin 2020, is het eerste geplande werk gedaan en het bouwdepot op. “Verbouwen is prijzig,” erkent Bas, “maar we wonen nu ook heerlijk. We koken inmiddels op inductie en hebben overal ledlampen. De vaste lasten zijn nauwelijks hoger dan in ons vorige huis, mede dankzij de opbrengst van ons vorige huis en de lage rente.”
Of ze alle milieu-investeringen snel terugverdienen, weten Elsbeth en Bas nog niet. “Maar daar gaat het ons niet zozeer om. Het gaat ons om het milieu én het wooncomfort.”

Nóg meer aanpakken

Nu kijken ze al voorzichtig naar volgende ‘groene’ verbeteringen. “Stoken doen we nog met een gewone cv-ketel op gas”, zegt Bas. Het dak is vrij slecht, dat moeten we op termijn vervangen en dan ook meteen beter isoleren. De garagedeur laat nog vrij veel tocht door. Daarnaast kan de spouwmuurisolatie beter en zou ik graag weer zonnepanelen willen. Die laatste twee zijn zéker interessant qua terugverdientijd. Wat ons betreft had het depot nog wel wat hoger gemogen; wij willen graag nóg meer aanpakken.”

Duurzamer wonen met de ASN Hypotheek

Heb je een huis op het oog? ASN Bank heeft een hypotheek waarmee je het huis gelijk kunt verduurzamen. Dat is goed voor de wereld én goed voor je portemonnee. Want als je duurzame keuzes maakt voor je huis, kun je rentekorting krijgen op je ASN Hypotheek als je ASN Duurzaam Wonen afsluit. Zo maakt geld gelukkig. Kijk voor meer informatie en de voorwaarden op asnbank.nl/hypotheek.

XTR branded content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van NRC.