Sluit menu
Binnenland
Buitenland
Economie
Den Haag
Cultuur
Wetenschap
Sport
Opinie
Columnisten
Tech en Media
Boeken
Leven
Slim leven
In Beeld
Carrière
Klimaat
Recht
Podcast
Archief
Luister naar
Commentaar
Ombudsman
Puzzels
Magazine
Service
Webwinkel
Familieberichten
Over NRC
Service
Bezorgservice
Onderbrekingsservice
Verhuisservice
Mijn gegevens
Mijn abonnementen
FAQ Digitaal Lezen
Nieuwsbrieven
Veelgestelde vragen
Mijn leeslijst
Digitale krant
Wachtwoord vergeten
Menu
NRC
Mijn nieuws
Podcasts
Digitale krant
Mijn NRC
Terug
Lees meer
Inloggen
Neem een abonnement
Mijn nieuws
Mijn leeslijst
Mijn geschiedenis
Digitale krant
Nieuwsbrieven
Ik ben abonnee
Neem een abonnement
Instellingen
Weergaveopties
Uitloggen
Hoe kunt u ons bereiken?
Vanwege het coronavirus werken onze medewerkers thuis.
Service
Privacy-instellingen
Notificaties
Lichte weergave
Donkere weergave
Volg instellingen van mijn apparaat
Bezorgservice
Vakantieservice
Verhuisservice
Mijn gegevens
Mijn abonnementen
Abonnement delen
Gedeeld abonnement
FAQ Digitaal Lezen
Veelgestelde vragen
Wachtwoord vergeten
Max van Rooy
Meer van Max van Rooy
Beeldende kunst
Talent voor diepe vriendschap
Max van Rooy werkte vaak samen met K. Schippers (Gerard Stigter) bij NRC en daarvoor bij het tijdschrift Hollands Diep .
Architect die wilde bijdragen aan geluk van de mens
‘Razend’ was een woord dat Wiek Röling vaak gebruikte. Het kon hem razend maken als de ‘schrijftafelslopers’ een stedelijk monument dreigden af te breken, als ‘de vernieuwers’…
Meestal waaide een westenwind
Tot 1989 deed architectonisch gezien alleen het westen van Europa er toe. Een grondige studie belicht nu ook het oosten en toont overeenkomsten en wisselwerkingen aan.
De geest van de tempel
In de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum is een kopie onthuld van het b-roemde paviljoen dat architect Aldo van Eyck in 1966 voor het park Sonsbeek ontwierp.
Reddder van historisch Amsterdam
Het meest beminde citaat van de woensdag overleden Geurt Brinkgreve is afkomstig uit Multatuli's Ideeën (ca.1872).
Rust op de raketbasis
Architectuur, kunst en natuur komen weldadig aan hun trekken in de Langen Foundation, het nieuwe paviljoen op museumeiland Hombroich.
Blijf van dat dak af, waarschuw niet meer
Veel naoorlogse architectuur wordt gesloopt. Om economische redenen, maar ook omdat de fantasie ontbreekt om er een nieuwe bestemming aan te geven.
Ontdemping
Water is in de mode. In de nieuwe stedelijke landschappen in Nederland zijn waterpartijen esthetisch dankbare elementen.
Veel gebouwen blind voor hun omgeving
Op de Architectuur Biennale is te zien hoe gebouwen steeds meer op elkaar gaan lijken. Maar Japan en Nederland bewijzen dat het anders kan.
Verslaggever van Amsterdams tweede gouden eeuw
Hoewel de meeste schilderijen en foto's ongeveer een eeuw oud zijn, is de tentoonstelling Breitners Amsterdam in het Amsterdams Historisch Museum hoogst actueel.
De ommuurde stad
De culturele pluriformiteit van Nederland begint zichtbaar te worden in de bouwkunst. In het Amsterdamse Bos en Lommer, in de Rotterdamse woonwijk Le Medi.
Rem Koolhaas, architect
In een nu vergeeld Cultureel Supplement uit 1978 vertelde Rem Koolhaas hoe hij tot de architectuur werd geroepen.
Een oefening in eenvoud
De kleine Hermitage aan de Amstel is kwartiermaker voor een groter museum dat in 2007 opent. De exposities zetten aan tot subversieve gedachtes.
Theater Amsterdam
Het is een wonder dat het zo rustig blijft in Amsterdam. De binnenstad ligt overhoop als Parijs in de tijd van Haussmann en niemand die in opstand komt.
Intiem familiealbum van Ray en Miller
Vier jaar waren zij een paar, Man Ray en Lee Miller, van 1929 tot 1933 in Parijs. Hij (1890-1976), de ernstige, fotograferende surrealist en dadaïst.
Podium van melancholie
De Mexicaanse architect Luis Barragán beproefde zijn ideeën over leven en tijd in zijn eigen woning. Een rondleiding door het woonhuis, museum van zijn emotionele bouwkunst.
Kogellagers als een eendenfamilie
Tussen 1918 en 1932 verscheen in Amsterdam het vernieuwende tijdschrift voor `bouwen en sieren' Wendingen.
Vrolijke uitdragerij van liefde uit vele culturen
,,Verrukkelijk om zoveel verschillende culturen bij elkaar te zien'', kraaide een bezoekster met te luide stem op de tentoonstelling Liefde uit de Hermitage in de Nieuwe Kerk.
Architectuur van Calatrava danst en zingt
Alleen de naam al: Santiago Calatrava. Die naam danst en zingt en is rijk aan poëzie. Dansen en zingen doet de bouwkunst van de Spaanse architect Calatrava onmiskenbaar en…
Kunstfotografe tussen weemoed en Dolle Mina
Zij werd in 1910 in Boedapest geboren en groeide op in een welvarend Hongaars joods juristengezin. Eva Besnyö was een melancholiek kind, `verloofd met het verdriet' zoals zij…
Revolutie in het bos
Met de restauratie van het hoofdgebouw van sanatorium Zonnestraal valt opnieuw op wat een meesterwerk aan ingenieurskunst het is.
Arcams ruimtelijke oase aan het IJ
Ze zijn zeldzaam: bouwwerken die de liefdevolle concentratie prijsgeven waarmee zij zijn ontworpen. Het nieuwe onderkomen van het Architectuur Centrum Amsterdam (Arcam) is zo'n…
De Palazzi van het Oosterdokseiland
De Amsterdamse gemeenteraad zal volgende week vrijwel zeker instemmen met de tijdelijke verhuizing van het Stedelijk naar het TPG-gebouw op het Oosterdokseiland.
Tijdreis in het donker met foto's van B.B. Turner
De foto's van Benjamin Brecknell Turner (1815-1894) zijn oud en kwetsbaar en kunnen alleen nog schemerlicht verdragen.
Kunst buiten zicht
Het is nogal ironisch dat het Museumplein in Amsterdam het belangrijkste podium is voor de Uitmarkt, de feestelijke opening van het nieuwe kunstseizoen.
Verbond met het uitzicht
Ramen in een museumzaal leiden de aandacht alleen maar af van de kunst, zo werd vroeger gedacht. Maar de uitbreiding van Museum Boijmans Van Beuningen is rijkelijk voorzien van…
De fascinatie van drie jonge fotografen
De drie jonge fotografen die onder de titel De Eerste Ronde in het Amsterdamse huis Marseille exposeren, hebben met elkaar gemeen dat zij zich concentreren op een bepaald…
Advies is heldere leidraad toekomst Stedelijk
Gisteren ontvingen de Amsterdamse wethouders Belliot (Cultuur), Dales (Financiën) en Stadig (Stedelijke Ontwikkeling) het rapport `Het Stedelijk Museum: Terug Naar De Top'.
Een minaret van baksteen
Op het terrein van een voormalige garage in Amsterdam wordt een monumentale moskee gebouwd, ontworpen door twee Frans-joodse architecten.
Meer van Max van Rooy...