Sluit menu
Binnenland
Buitenland
Economie
Den Haag
Cultuur
Wetenschap
Sport
Opinie
Columnisten
Tech en Media
Boeken
Leven
Slim leven
In Beeld
Carrière
Klimaat
Recht
Podcast
Archief
Luister naar
Commentaar
Ombudsman
Puzzels
Magazine
Service
Webwinkel
Familieberichten
Over NRC
Service
Bezorgservice
Onderbrekingsservice
Verhuisservice
Mijn gegevens
Mijn abonnementen
FAQ Digitaal Lezen
Nieuwsbrieven
Veelgestelde vragen
Mijn leeslijst
Digitale krant
Wachtwoord vergeten
Menu
NRC
Mijn nieuws
Podcasts
Digitale krant
Mijn NRC
Terug
Lees meer
Inloggen
Neem een abonnement
Mijn nieuws
Mijn leeslijst
Mijn geschiedenis
Digitale krant
Nieuwsbrieven
Ik ben abonnee
Neem een abonnement
Instellingen
Weergaveopties
Uitloggen
Hoe kunt u ons bereiken?
Vanwege het coronavirus werken onze medewerkers thuis.
Service
Privacy-instellingen
Notificaties
Lichte weergave
Donkere weergave
Volg instellingen van mijn apparaat
Bezorgservice
Vakantieservice
Verhuisservice
Mijn gegevens
Mijn abonnementen
Abonnement delen
Gedeeld abonnement
FAQ Digitaal Lezen
Veelgestelde vragen
Wachtwoord vergeten
K. Schippers
Meer van K. Schippers
K. Schippers
Mijn lichaam redt het misschien niet, maar ik wel
Het was dit voorjaar kantje boord voor K. Schippers , hij belandde in het ziekenhuis voor longontsteking en hartfalen. De P.C. Hooftprijs-winnaar schreef er dit verhaal over.
Op het Rudy Kousbroekplein
Van Nederlands-Indië naar Amsterdam naar Parijs en terug. K. Schippers treedt in de voetsporen van de jonge Rudy Kousbroek.
Ben je vandaag al iets kwijt geraakt?
Een sjaal en een paraplu, ze liggen naast me en ik zie ze niet. Ze horen bij het vertrouwde dat nauwelijks meedoet aan wat zichtbaar is. Voor ik uitstap zijn ze mij al kwijt.
Een haar van Klee
Vier jaar na de dood van de tekenaar Saul Steinberg dook een nieuw boek van zijn hand op. Het volgt zijn leven van Boekarest naar New York en kwam op een ongebruikelijke manier…
Ongehoord geduld
De 18de-eeuwse zilversmid Johannes Schepens legde talloze bijen onder de microscoop om ze tot in het kleinste detail na te kunnen tekenen. Zijn kleinzoon erfde zijn talent.
Het leven erin smokkelen
Het rechttoe rechtaan post mortem-kiekje voor in de portefeuille bestaat niet meer. Hedendaagse fotografen zijn op iets anders uit, nooit regelrecht, het vervluchtigt waar je bij…
De schaduw
Een pistool, een trombone of een bankbiljet zijn rekwisieten die de toon van een leven kunnen bepalen. K.
De tegel
Een pistool, een bankbiljet of een afstandsbediening zijn rekwisieten die de toon van een leven kunnen bepalen. Ze inspireerden K.
De afstandsbediening
Een pistool, een trombone of een bankbiljet zijn rekwisieten die de toon van een leven kunnen bepalen. K.
Het bankbiljet
Een pistool, een munt of een trombone zijn rekwisieten die de toon van een leven kunnen bepalen. K. Schippers liet zich erdoor inspireren tot een zomerserie voor het Cultureel…
De trombone
Een pistool, een munt of een trombone zijn rekwisieten die de toon van een leven kunnen bepalen. K. Schippers liet zich erdoor inspireren tot een zomerserie voor het Cultureel…
De munt
Ballen, munten, pistolen. Het zijn rekwisieten in een toneelstuk, maar ze kunnen ook nog eens hun eigen verhaal hebben. K.
Het pistool
Ballen, munten, pistolen. Op het toneel zijn het rekwisieten, maar ze hebben ook ieder hun eigen verhaal. K.
Eerst de oesters
Dertig jaar na zijn première is `La grande bouffe' nog mooier dan voorheen. Niet zozeer dankzij het oeverloze schransen, maar vooral dankzij de bewegingen van Michel Piccoli en…
Wees dapper!
In het boek over de film `Some like it hot' ligt een kleine schat verborgen: een facsimile-uitgave van het aantekeningenboekje van Marilyn Monroe.
Echt en waar, dat moest het zijn
Een landhuis in Bergen herbergt de geschiedenis van een familie met vier generaties kunstenaars. Charley Toorop schilderde hoekig, John Fernhout filmde schuchter.
Licht en ruimte zijn een tragedie
De broer van de schilder Giorgio de Chirico is de schilder Alberto Savinio. Op een tentoonstelling van hun beider werk blijkt hoezeer ze dezelfde voorliefdes hadden, en hoe ze…
De zondaars vallen uit de hemel
Jacob Mandeville werd verzonnen door de Zweed Albin Biblom. Mandeville was geen geweldige fotograaf, maar zijn dagboek is indrukwekkend.
Optisch speelgoed
Het Stedelijk Museum exposeert meer dan honderd werken van graficus Dick Cassée. ,,Niks brave abstractie, hier doet iemand geestig en intelligent verslag van wat hij op z'n…
Een verliefde monnik in de lente
In een klooster in Rochester droeg negenhonderd jaar geleden een monnik met een paar regels zorg voor het begin van de Nederlandse poëzie.
Vergeet die steden
In de Tate Modern in Londen wordt de hele vorige eeuw in mootjes gehakt en aan verscheidene wereldsteden toegewezen.
Niet te dempen kracht
In 1939 zong Billie Holiday in een New-Yorkse jazzclub voor het eerst `Strange Fruit', een schrijnend protest tegen rassendiscriminatie. Het lied begon een lang leven.
Honderden halfwas voorvallen
Bloemen, katten, vrouwen, voorbijgangers. Lachend holt Nobuyoshu Araki door de stad, en hij fotografeert alles. In Parijs toont hij een bombardement aan beelden.
Gevecht met een namaakgraaf
De schilder Balthus is beroemd om zijn suggestieve schilderijen van jonge meisjes, waarvan hij er zo'n tweehonderd maakte.
Harpo, waarom haat je me niet?
Oscar Levant componeerde `Blame it on my youth', Billie Holiday zong het. Als concertpianist werd hij beter betaald dan Rubinstein.
Ontsnapt aan oog, neus en mond
Max Ernst en Jean Dubuffet dweepten met `onaangepaste' kunst, want juist de gefnuikte geest was vrij, meenden zij. Een misverstand, volgens K. Schippers.
Stuurs onder een vishoedje
Op 24 april 1961 was de bassist die in het orkest van het reusachtige Olympia-theater moest spelen te laat. Op een groot filmscherm zag je dat hij vast zat in het Parijse verkeer.
Waarom er altijd post is
Jan Ouwersloot maakte in de jaren dertig een schilderij van het Leidseplein. ,,Dit is geen vluchtige impressie. Je loopt echt op het Leidseplein.''
Het grote voorbeeld
Mooier nog dan de verhalen zelf zijn de speelse details in de films van Billy Wilder. De jurk van Marilyn Monroe en de lichtplek op Marlene Dietrichs gezicht, de oude meester kan…
Meer van K. Schippers...