Sluit menu
Binnenland
Buitenland
Economie
Den Haag
Cultuur
Wetenschap
Sport
Opinie
Columnisten
Tech en Media
Boeken
Leven
Slim leven
In Beeld
Carrière
Klimaat
Recht
Podcast
Archief
Luister naar
Commentaar
Ombudsman
Puzzels
Magazine
Service
Webwinkel
Familieberichten
Over NRC
Service
Bezorgservice
Onderbrekingsservice
Verhuisservice
Mijn gegevens
Mijn abonnementen
FAQ Digitaal Lezen
Nieuwsbrieven
Veelgestelde vragen
Mijn leeslijst
Digitale krant
Wachtwoord vergeten
Menu
NRC
Mijn nieuws
Podcasts
Digitale krant
Mijn NRC
Terug
Lees meer
Inloggen
Neem een abonnement
Mijn nieuws
Mijn leeslijst
Mijn geschiedenis
Digitale krant
Nieuwsbrieven
Ik ben abonnee
Neem een abonnement
Instellingen
Weergaveopties
Uitloggen
Hoe kunt u ons bereiken?
Vanwege het coronavirus werken onze medewerkers thuis.
Service
Privacy-instellingen
Notificaties
Lichte weergave
Donkere weergave
Volg instellingen van mijn apparaat
Bezorgservice
Vakantieservice
Verhuisservice
Mijn gegevens
Mijn abonnementen
Abonnement delen
Gedeeld abonnement
FAQ Digitaal Lezen
Veelgestelde vragen
Wachtwoord vergeten
Jaap van Heerden
Meer van Jaap van Heerden
Altijd wel iets wat hem ontroerde
Rudy Kousbroek, die zondag op 80-jarige leeftijd overleed, combineerde een onderzoekende blik met vertedering of ergernis. Zo ontstond intimiteit met zijn lezers.
Wij mensen bestaan uitsluitend uit neuronen - nou en?
Neurowetenschappers maken ons steeds luider duidelijk dat wij bestaan uit chemische reacties in de hersenen, en dat zoiets als een `ik' dat zelfstandig kiest, voorkeuren heeft en…
Geen kind verliest graag een duim
De 20ste Duijkerlezing stond deze week in het teken van de omstreden erfenis van Freud. Psycholoog Jaap van Heerden, een van de sprekers, toonde zich kritisch.
Waarom zou God geen ziel kunnen geven aan een olifant
Alan Turing heeft in zijn beroemde artikel Computing Machinery and Intelligence uit 1950 geattendeerd op het arbitraire karakter van ons idee dat denken alleen aan mensen is…
Waarom zou God geen ziel kunnen geven aan een olifant
Alan Turing heeft in zijn beroemde artikel Computing Machinery and Intelligence uit 1950 geattendeerd op het arbitraire karakter van ons idee dat denken alleen aan mensen is…
Achtergelaten in de vorige eeuw
Hoewel wij het einde zagen naderen, nam God toch nog geheel onverwacht de twintigste eeuw tot zich. De laatste jaren waren niet gemakkelijk, gekluisterd als zij was aan een…
Overlijdensreclame
De afgelopen maanden heb ik met een onbestemde gespannenheid naar de televisie gekeken en ik begreep maar niet waar deze verhoogde graad van alertheid op berustte.
Herodes is terug
Het zal niemand meer ontgaan dat de huidige varkenspest een religieuze dimensie heeft gekregen. Vroeg of laat krijgen alle rampen dat, omdat alle rampen van oorsprong een straf…
Slag bij Beverwijk
De slag bij Beverwijk behoort alweer tot de geschiedenis. Hij had plaats op zondag 23 maart 1997 op een voor de mobiele eenheid moeilijk bereikbare uitloper van het Groene Hart.
Hitlerbaardje
Als ik een hond had, zou ik hem Gustav noemen. Niet omdat ik hiermee Mahler eer wil bewijzen, maar omdat ik met het uitspreken van deze naam tegelijk mijn hond instrueer hoe hij…
Stamt God van de aap af?
Wij leven in een tijd waarin meningsverschillen moeten worden toegedekt om gestalte te geven aan een harmonieuze samenleving. Maar dat hoeft niet zonder discussie te gaan.
Onder embargo te lezen
Het overkomt mij de laatste tijd steeds vaker dat ik een boek of een artikel onder embargo toegestuurd krijg. Het is een nieuwe gekte.
Gereïncarneerd
Hans Warren beschrijft in zijn onlangs verschenen natuurdagboek 1936-1942 een situatie die een goede illustratie vormt van zijn stelling dat de natuur geen gevoeligheid kent.
Obligaat respect
In een recente biografie van Bertrand Russell las ik een passage, die mij tot mijn eigen verbazing enigszins weemoedig stemde.
Geen hond te zien
Wanneer je in Zuid-Afrika het jachtluipaard, de olifant, de neushoorn en de springbok in het wild hebt gezien valt het je eens te meer op dat in het straatbeeld de gewone hond…
Verscheurde porno
Toen ik het bericht las dat sommige bezoekers van Florence plotseling krankzinnig worden door de overweldigende schoonheid van de stad, dacht ik: gaat het hier om Nederlandse…
Kunstnatuur
In juli 1796 ondernam de thans in vergetelheid geraakte filosoof Georg Wilhelm Friedrich Hegel een voettocht door het Berner Oberland en hij ontleende daaraan weinig plezier…
Kunstnatuur
In juli 1796 ondernam de thans in vergetelheid geraakte filosoof Georg Wilhelm Friedrich Hegel een voettocht door het Berner Oberland en hij ontleende daaraan weinig plezier…
Goochelaar
Laatst bracht ik een kort bezoek aan het land van Rupert Sheldrake, die gelooft in het bestaan van morfogenetische velden.
Vagina of anus
Ik wil niet vulgair zijn, maar psychoanalytisch gesproken gaat het bij een voetbalwedstrijd om vagina of anus.
Nieuwe bezwaren
Michail Gorbatsjov speelt met de gedachte terug te keren in de politiek. Misschien stelt hij zich kandidaat voor het Russische presidentschap waarvoor in juni een vacature…
Antwoordapparaat
Ik lijd onder een merkwaardig psychisch mankement, dat je het beste zou kunnen omschrijven als overschatting van het gezag van het telefonisch antwoordapparaat.
Kennisoverdacht van hart tot hart; Het verband tussen psychologie en literatuur
Een roman of toneelstuk kan treffend onthullen hoe raadselachtig de menselijke geest werkt. Literatuur en psychologie gaan over hetzelfde, hoewel psychologen op hun werk geen…
De doorverteller
Ik betrap mijzelf er wel eens op dat ik een verhaal geloof, totdat ik het begin door te vertellen. Dan begin ik te twijfelen en wat ik vooral kwijt ben is de reden waarom ik het…
Voetbal International
De mens wordt geboren, hij voetbalt wat en sterft in eenzaamheid. Ik krijg sterk de indruk dat zo het menselijk leven op passende wijze kan worden samengevat.
Multicultureel triviant spelen
W.F. Hermans herinnert zich hoe hij als student college liep bij de logicus en filosoof Evert Beth aan het eind van de jaren veertig: 'Beth, een aardige, ietwat wereldvreemde…
Transcultureel begeleiden
In bestuurlijke kringen van de Universiteit van Amsterdam wordt het betreurd dat zoveel medewerkers academisch gevormd zijn.
Het mensbeeld van RTL 4
Karl Popper schijnt gezegd te hebben dat het een intellectuele plicht is om optimist te zijn. Je moet er van overtuigd zijn dat er altijd iets is dat te verbeteren is.
Het verraad der intellectuelen
De vraag die overal ter wereld het denkend deel der natie bezighoudt is, Wat wil H.J.A. Hofland? Dat hij iets van ons wil is duidelijk.
Meer van Jaap van Heerden...