Sluit menu
Binnenland
Buitenland
Economie
Den Haag
Cultuur
Wetenschap
Sport
Opinie
Columnisten
Tech en Media
Boeken
Leven
Slim leven
In Beeld
Carrière
Klimaat
Recht
Podcast
Archief
Luister naar
Commentaar
Ombudsman
Puzzels
Magazine
Service
Webwinkel
Familieberichten
Over NRC
Service
Bezorgservice
Onderbrekingsservice
Verhuisservice
Mijn gegevens
Mijn abonnementen
FAQ Digitaal Lezen
Nieuwsbrieven
Veelgestelde vragen
Mijn leeslijst
Digitale krant
Wachtwoord vergeten
Menu
NRC
Mijn nieuws
Podcasts
Digitale krant
Mijn NRC
Terug
Lees meer
Inloggen
Neem een abonnement
Mijn nieuws
Mijn leeslijst
Mijn geschiedenis
Digitale krant
Nieuwsbrieven
Ik ben abonnee
Neem een abonnement
Instellingen
Weergaveopties
Uitloggen
Hoe kunt u ons bereiken?
Vanwege het coronavirus werken onze medewerkers thuis.
Service
Privacy-instellingen
Notificaties
Lichte weergave
Donkere weergave
Volg instellingen van mijn apparaat
Bezorgservice
Vakantieservice
Verhuisservice
Mijn gegevens
Mijn abonnementen
Abonnement delen
Gedeeld abonnement
FAQ Digitaal Lezen
Veelgestelde vragen
Wachtwoord vergeten
Jaap Scholten
Meer van Jaap Scholten
Opinie
Oekraïne
Er moeten nu zware wapens naar Oekraïne
Tenten, teddyberen en pakken maandverband voor Oekraïne? Beter geven we het Oekraïense leger de gevraagde pantserwagens, houwitsers en tanks, schrijft Jaap Scholten .
Opinie
Oorlog
Nu vrede sluiten met Rusland is misdadig
Zonder verzet blijven Russische gruwelijkheden zich herhalen. Wie is na Oekraïne de volgende, vragen Jaap Scholten en Ravenna Westerhout .
Opinie
Koloniaal verleden
Heel de wonden van het koloniale verleden met waarheid en verzoening
Regering, stel een Waarheids- en Verzoeningscommissie in, bepleiten Kathleen Ferrier , Joost Röselaers en Jaap Scholten .
Klagen is teken van slechte smaak
Op de Achterpagina vertellen auteurs wat zij van hun moeder leerden. Vandaag schrijver Jaap Scholten: „Ze bracht ons bij, niet in woord maar in daad: je laat je door niets of…
Kathedralen van de literatuur
De opkomst van Hongarijes beste schrijvers viel samen met de hoogtijdagen van de koffiehuizen in Boedapest. De koffiehuizen vervielen onder het communisme maar komen nu weer terug.
De Nederlandse upper class moet zijn isolement verlaten
Nederland had geen dominante adel, zoals Hongarije, maar wel een aristocratische klasse. Die is onder druk van de democratiseringsgolf ondergronds gegaan.
Op berenjacht in de Karpaten
Schrijver en tv-maker Jaap Scholten praat met een Roemeense jachtopziener die nog op berenjacht ging met de in 1989 geëxecuteerde dictator Nicolai Ceausescu.
Een kinderachtig land
In Albanië belandden na de val van de communistische dictatuur tienduizenden politieke gevangenen op straat. Niemand kijkt nog naar ze om. „Dit is een getraumatiseerde samenleving.
Briefwisseling Jaap Scholten
In de zomermaanden publiceert Cultuur zomereditie een briefwisseling tussen de schrijvers Tommy Wieringa en Jaap Scholten. Dit is het zesde en laatste deel.
Briefwisseling Jaap Scholten
In de zomermaanden publiceert de Cultuur zomereditie een briefwisseling tussen de schrijvers Tommy Wieringa en Jaap Scholten. Dit is deel 2.
Het groene goud van Transsylvanië (3)
In Tussen wouden en water schrijft Patrick Leigh Fermor: ‘Terwijl ze het erf opliep, zong ze voor zichzelf een doina waarvan ieder couplet begon met de woorden ‘Foaie verde!’…
Van kasteel naar kelder (2)
Ik ontmoet György Komoróczy in het hartland van de Hongaren, het Szeklergebied. De Szeklers worden gezien, door wie allemaal weet ik niet precies, als de meest authentieke…
Op bezoek bij de Transsylvaanse adel (1)
De Engelse avonturier Patrick Leigh Fermor liep in 1934 van Hoek van Holland naar Constantinopel en schreef de trilogie Zwerversjaren over de tocht.
De navelstreng van de emigrant
Ik vrees dat wanneer over driehonderd jaar een student, een socioloog of een journalist een studie gaat maken van de migraties binnen Europa rond het jaar 2000 deze een vertekend…
De bloedigste wedstrijd ooit
We zitten bij een oud buiten op het Hongaarse platteland aan twee lange tafels, kaarsen branden, de open haard vlamt, in de hoek van de kamer spelen drie zigeunermuzikanten uit…
‘Ik heb gelogen, dag en nacht’
Al weken zit ik achter de peperdure Italiaanse lampen aan die ik voor de helft heb aanbetaald. Wat me verontrust is dat er sinds kort witte plakkaten tegen de ramen van Mazzá…
Met een landrover door Montenegro
Jaap Scholten leert zijn zoons avonturieren: paragliden en gemzenjagen na een autorit langs steile afgronden. ‘Pap, dit is niet voor kinderen.’
Om op te dansen, om bij te eten,
De lautari, de Roemeense zigeunermusici, spelen al sinds de Middeleeuwen op huwelijken en begrafenissen.
Beeldschoon en door en door verrot
De Montenegrijnse elite verrijkte zich met smokkel, voerde brutaal de euro in en kreeg onlangs de ‘beloning’: onafhankelijkheid.
Leve de heroïnejunk!
Na de afscheiding voelen de kunstenaars van Montenegro zich alleen. Ze schuilen onder een viaduct, met gedichten en muziek. „We leven in een culturele Sahara, in een trash-cultuur.
Boedapest Hösök ter
Gooi de Arc de Triomphe tegen de grond. Sleep de obelisk van Place de la Concorde naar de leeggekomen plek. Zet die obelisk daar op een enorme voet.
Spannender dan in het echt
Als dominostenen vielen de Europese koningshuizen voor de charmes van schilder Philip de László. Hij portretteerde de invloedrijken op een wijze die ze aanstond: mooier dan in…
Een meesterwerk in het schemerdonker
Sinds ik me in Boedapest heb gevestigd ben ik een soort onbezoldigd cultureel ambassadeur der Nederlanden geworden, of loopjongen van het koninkrijk.
De therapeutische werking van Roemeense zigeuners 3
Tussen verveelde call girls wachten we in de lobby van Hotel Intercontinental in zwarte leren stoelen op de primas van het beroemdste zigeunerorkest ter wereld.
De therapeutische werking van Roemeense zigeuners 1
'Ik zal honderd jaar op je wachten', belooft de cimbalist: 'Je hebt zulke prachtige tieten.' Dat laatste was zo'n beetje het refrein van de avond.
Brieven van een landverhuizer: het paard van Mikulás
Mijn broertje Maurits kwam langs en bleef twee weken om bij de paarden te helpen. Hij viel met zijn neus in de boter want wij hadden de koets en de paarden beschikbaar gesteld…
De laatste dansende beren
Er zijn nog zes geregistreerde dansberen in Bulgarije. In het `Dancing Bear Park' wonen hun gepensioneerde soortgenoten.
De Chinezen bepalen de regels
Begin jaren negentig trokken tienduizenden Chinezen naar Hongarije. Hun lucratieve handel wekt weerzin bij veel Hongaren.
Brieven van een landverhuizer: de dood
,,De marmerwerker is van de aardbodem verdwenen. Imre neemt zijn telefoon niet meer op.'' De aannemer belde in lichte paniek. Ik word met egards behandeld.
Meer van Jaap Scholten...