Sluit menu
Binnenland
Buitenland
Economie
Den Haag
Cultuur
Wetenschap
Sport
Opinie
Columnisten
Tech en Media
Boeken
Leven
Slim leven
In Beeld
Carrière
Klimaat
Recht
Podcast
Archief
Luister naar
Commentaar
Ombudsman
Puzzels
Magazine
Service
Webwinkel
Familieberichten
Over NRC
Service
Bezorgservice
Onderbrekingsservice
Verhuisservice
Mijn gegevens
Mijn abonnementen
FAQ Digitaal Lezen
Nieuwsbrieven
Veelgestelde vragen
Mijn leeslijst
Digitale krant
Wachtwoord vergeten
Menu
NRC
Mijn nieuws
Podcasts
Digitale krant
Mijn NRC
Terug
Lees meer
Inloggen
Neem een abonnement
Mijn nieuws
Mijn leeslijst
Mijn geschiedenis
Digitale krant
Nieuwsbrieven
Ik ben abonnee
Neem een abonnement
Instellingen
Weergaveopties
Uitloggen
Hoe kunt u ons bereiken?
Vanwege het coronavirus werken onze medewerkers thuis.
Service
Privacy-instellingen
Notificaties
Lichte weergave
Donkere weergave
Volg instellingen van mijn apparaat
Bezorgservice
Vakantieservice
Verhuisservice
Mijn gegevens
Mijn abonnementen
Abonnement delen
Gedeeld abonnement
FAQ Digitaal Lezen
Veelgestelde vragen
Wachtwoord vergeten
Hans Goedkoop
Meer van Hans Goedkoop
Opinie
Herdenking
Dit is de 4 mei-voordracht van Hans Goedkoop: Wat niet mag
Kort na WO II waren de winnaars beschaafde landen. En Duitsers waren monsters. Daarna vervaagde dat onderscheid, stelt Hans Goedkoop vast.
Met ons historisch besef gaat het fantastisch
Een jarenlange stroom aan stukken over onze omgang met geschiedenis, de ijkpunten daarvan, de gemeenschappelijke waarden die erin verborgen liggen, en dat alles over de volle…
Leer van het verleden – en zoek daarbij niet de emotie, maar streef simpel naar kennis
We zijn de moderniteit ingerend als een stripfiguur die blindelings vooruit holt tot hij merkt dat hij luchtledig boven een ravijn hangt. Help!
De vernietigingsdrift van de overheid maakt het weefsel van de samenleving kapot
Twee visies op de kloof tussen burger en politiek. Programmamaker Hans Goedkoop heeft lang gedacht dat het niet zo'n vaart liep.
Vermorzeld door andermans gelijk
W.F. Hermans haalde uit naar anderen, maar zette het mes ook in eigen vlees. De Leesclub (www.nrc.nl/leesclub) discussieert deze week over het autobiografische karakter van zijn…
Op naar het onbekende!
Literatuur en massacultuur zijn een heftig huwelijk aangegaan. Critici trekken zich terug op een intellectuele vluchtheuvel. Maar waar gaat het om bij het waarderen van een roman?
Het leven is gestolde angst
De held van de nieuwe roman van Thomas Rosenboom is een scheepsbouwer die niet kan ophouden met praten.
Ongevraagde adviezen: HANS GOEDKOOP
2002 was een boekenjaar van grote Nederlandse projecten: een volledige Multatuli-biografie, de vernieuwing van Battus' `Opperlans!' en de verzamelde gedichten van Kees Ouwens.
Steeds hoger boven het riet
Oek de Jong was de literaire ontdekking van de late jaren zeventig. Maar daarna ging het mis. Hij vond de mystiek, en verloor de literatuur.
De Vlaamse Kennedy's gevloerd
Waar waren we gebleven?
Uitgekeken op zichzelf
Connie Palmen zoekt in haar nieuwe roman vooral de weg terug naar de werkelijkheid, voorbij de almacht van de fictie. Dat is bewonderens- waardig.
De zinnen bungelen in het niets
Hoeveel pseudoniemen Arnon Grunberg (1971) ook mag aannemen, herkenbaar zal hij altijd blijven, want zijn stijl is onverwisselbaar als een irisscan. De springerige denktrant.
Ik ben mijn eigen verhaal
Voor een schrijver van haar rang maakt Connie Palmen (1955) wonderlijk pontificale taalfouten. Ze vertelt iets tegen in plaats van aan iemand, ze geeft alternatieven van in…
Het zelfbedrog van de verliefde
Voor de anekdote van zijn nieuwste boek heeft Willem Melchior het niet te ver gezocht. De ik van het verhaal is 33 jaar en schrijver van beroep.
Tanden in de nek van het leven
Aan de vooravond van een Boekenweek over het onthechte thema `liefde', gaat Ilja Leonard Pfeijffer die liefde met grote vitaliteit te lijf.
Spirituele spookrijders
Nog wel het ondoorgrondelijkste van de aanslagen op het westen is dat de daders zelf zo uitgesproken westers moeten zijn geweest.
Opgesloten in potdichte kitsch
Vlinders die uit monden komen. Zweetdruppels die letters vormen. Het valt allemaal niet uit te sluiten in romans van Peter Verhelst, er gelden vreemde wetten daar, en als…
Elke stap komt voort uit muziek
Een jonge man valt voor een jonge vrouw. Zij ook voor hem, maar net iets minder onvoorwaardelijk. Ze ruilt hem na een tijdje voor een ander in en schokt hem daarmee zo tot op het…
Een voorgerecht na de maaltijd
Schrijvers die hun laden legen in de hoop tussen hun oude paperassen nog iets publicabels terug te vinden, zijn gewoonlijk aan de rand van het graf of anderszins aan hun einde.
Ontkenners en bekenners
Met De uitbuiting van de Holocaust kwam de Vlaamse historicus Gie van den Berghe in 1990 een jaar of tien te vroeg.
Ons aller wantrouwen
Literatuur staat hoger aangeschreven dan ooit. Zo hoog zelfs, dat ze niet meer bevrijdt uit de werkelijkheid, maar de lezer – en de criticus – opsluit in de verbeelding.
De koude blik van de begeerte
In het openingsverhaal van Veilig in de tijd laat Hadewijch Griffioen een vrouw terugdenken aan een koude winterochtend uit haar kleutertijd, toen ze in bed kroop bij haar vader.
Vonk tussen twee werelden
Per traditie noemen we de wereld die ons dagelijks omringt de werkelijkheid. De wereld in ons hoofd, die van de droom, heet een verzinsel. Maar stel nu eens dat het andersom is?
Hoe een doodklap in twee levens natrilt
Aan het einde van een lange oprijlaan, tussen de midgetgolfbaan en de rozentuin, staat een vervallen landhuis. Ooit was het een kuuroord.
Een licht vaatje leven
Ach, kon je maar een personage uit het werk van Ronald Giphart zijn, desnoods maar voor een week. Dan was je jong en mooi en ook nog slim en rijk, jeunesse dorée, dan had je…
De vleugels zelf vergeten
Modelvliegen begint met een zin die Marcel Möring in de herfst van 1998 `uit het niets' zag opduiken, aldus zijn nawoord, toen hij werkte aan een grote roman waar hij nu nog aan…
Een wapen dat zich bewijst
Een tweede boek definieert een schrijver. Hij is geen onbeschreven blad meer, zijn debuut ligt klaar als vergelijkingsmateriaal.
Niets is meer te dol
Aan het eind van het eerste literaire seizoen van de 21ste eeuw maken commentatoren en critici de balans op.
Een gedeelde illusie
Er wordt gesnakt. Er wordt aanbeden. Er wordt maandenlang geteerd op de verrukkelijke aanblik van Elvira of een naamloze Kroatische, of op een fototje van de Kroatische als zij…
Meer van Hans Goedkoop...