Sluit menu
Binnenland
Buitenland
Economie
Den Haag
Cultuur
Wetenschap
Sport
Opinie
Columnisten
Tech en Media
Boeken
Leven
Slim leven
In Beeld
Carrière
Klimaat
Recht
Podcast
Archief
Luister naar
Commentaar
Ombudsman
Puzzels
Magazine
Service
Webwinkel
Familieberichten
Over NRC
Service
Bezorgservice
Onderbrekingsservice
Verhuisservice
Mijn gegevens
Mijn abonnementen
FAQ Digitaal Lezen
Nieuwsbrieven
Veelgestelde vragen
Mijn leeslijst
Digitale krant
Wachtwoord vergeten
Menu
NRC
Mijn nieuws
Podcasts
Digitale krant
Mijn NRC
Terug
Lees meer
Inloggen
Neem een abonnement
Mijn nieuws
Mijn leeslijst
Mijn geschiedenis
Digitale krant
Nieuwsbrieven
Ik ben abonnee
Neem een abonnement
Instellingen
Weergaveopties
Uitloggen
Hoe kunt u ons bereiken?
Vanwege het coronavirus werken onze medewerkers thuis.
Service
Privacy-instellingen
Notificaties
Lichte weergave
Donkere weergave
Volg instellingen van mijn apparaat
Bezorgservice
Vakantieservice
Verhuisservice
Mijn gegevens
Mijn abonnementen
Abonnement delen
Gedeeld abonnement
FAQ Digitaal Lezen
Veelgestelde vragen
Wachtwoord vergeten
Douwe Draaisma
Meer van Douwe Draaisma
Een wandelend zwart gat
De Britse neuroloog heeft nog maar een paar maanden te leven. Zijn onlangs uitgekomen autobiografie On The Move gaat over zijn hele leven.
Als je zeker weet dat je dood bent
Mensen met het syndroom van Cotard zijn ervan overtuigd dat ze dood zijn. Een boekenweekessay over een zeldzame waan, door Douwe Draaisma .
U droomt zeker in een hoorspel?
Dromen worden vaak beleefd als filmische avonturen tijdens de slaap. Maar hoe droom je als je nooit hebt kunnen zien? Vincent Bijlo vertelt over zijn persoonlijke ervaringen.
Gevecht om een gehavend brein
Neurologie In 1953 werd een deel van de hersenen van epilepsiepatiënt ‘HM’ operatief verwijderd. Zijn daardoor beschadigde geheugen hielp de geheugenwetenschap enorm vooruit.
Gevecht om een gehavend brein
Neurologie In 1953 werd een deel van de hersenen van epilepsiepatiënt ‘HM’ operatief verwijderd. Zijn daardoor beschadigde geheugen hielp de geheugenwetenschap enorm vooruit.
Flitslichtherinneringen
Psychologie Waar was jij op 6 mei 2002, toen je hoorde van de moord op Fortuyn? Dat weten velen met ongekende precisie, net zoals bij andere schokkende gebeurtenissen.
Flitslichtherinneringen
Psychologie Waar was jij op 6 mei 2002, toen je hoorde van de moord op Fortuyn? Dat weten velen met ongekende precisie, net zoals bij andere schokkende gebeurtenissen.
Wat doet die zalm daar toch op de piano?
Kan ons geheugen weer in topconditie komen? Journalist Joshua Foer lukte het, door droge data om te zetten in pakkende beelden.
Wat doet die zalm op de piano?
Gaat ons geheugen achteruit omdat we te veel op artificiële geheugens vertrouwen? Joshua Foer (de broer van) maakte zich- zelf tot een laboratorium en doet daar memorabel verslag…
Verdwijn brein
Het meeste van wat wij beleven, laat in onze hersenen geen enkel spoor na. Het absolute geheugen is een mythe.
De boze autist
Er bestaat een vreemde trend om autisme in verband te brengen met criminele gedragingen.
Uit andermans hoofd
Een goed idee krijgen, maar vergeten dat je het van een ander hebt: dat heet cryptomnesie. Douwe Draaisma
In Memoriam: Henry M
Onder neurologen is hij beroemd. HM overleed vorige week: de man die zijn geheugen verloor na een hersenoperatie. Die tragische ingreep hielp de wetenschap enorm vooruit.
Bolke de Beer is een uitbijter
Op welke leeftijd zijn we het vatbaarst voor grote ervaringen? In zijn boek ‘De heimweefabriek’ schreef Douwe Draaisma over de interview-serie ‘Het beslissende boek’ uit deze…
De markt van het grote vergeten
Het geheugen gaat achteruit als het niet meer geprikkeld wordt. Maar dat betekent niet dat je het geheugen als een spier kunt oppompen, met trucs en puzzeltjes. Douwe Draaisma
Drie pond weefsel vol aria’s
In ‘Musicophilia’, een studie over wat muziek met onze hersenen doet, zet Oliver Sacks een fascinerende tocht uit tussen concertzaal en spreekkamer.
Drie pond weefsel vol met aria’s
In Musicophilia onderzoekt Oliver Sacks wat muziek met onze hersenen doet. Ritme en melodieherhaling werken de vorming van oorwurmen in de hand.
Jonge jaren gaan nooit weg
Op hoge leeftijd worden mensen vergeetachtig, maar jeugdherinneringen keren juist heel levendig terug. Een onderzoek naar reminiscenties. Douwe Draaisma
6 een boek uit 1984
J. Bernlef: Hersenschimmen 188 blz, € 12,50 ‘Het kunststuk van Bernlef is dat hij zijn lezers dwingt zich te identificeren met iemand die zelf zijn identiteit juist verliest.
De ruïne als kunstwerk
Bijna 7000 mensen hebben al gestemd in de tweede ronde van de verkiezing van het beste Nederlandstalige fictieboek.
Dubbelgangerswaan
Psychiatrische patiënten als hoofdpersoon of verteller: het lijkt wel een apart literair genre te worden. Ian McEwan zette de trend, maar hij zette zo ook een oude traditie voort.
Het verdriet van de kosmopoliet
`Internationalisering' in het hoger onderwijs is een gotspe, betoogt Douwe Draaisma. Wat in andere talen dan het Engels wordt geschreven, blijkt in de praktijk steeds minder…
De goede zoon
De neuroloog Oliver Sacks (72) was vorige week te gast in Groningen. Een gesprek over de invloed van een autobiografie op je herinneringen en de invloed van herinneringen op de…
Waarom we dromen vergeten
Tussen droom en geheugen lijkt een intieme betrekking te bestaan. Maar aan de randen van de slaap werkt het geheugen merkbaar slechter.
Een autist van binnen
De roman `Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht' zegt meer over het syndroom van Asperger dan de gevalsbeschrijvingen van het medisch handboek DSM IV.
Uit het Vergeetboek
Op 19 april schreef ik hier een stukje onder de titel `IJle mist'. Het ging over een aan Achterberg toegeschreven strofe die ik in november 1979 in de overlijdensadvertentie van…
IJle mist
In 1979 verongelukte Anne Vondeling, de PvdA-politicus en voormalig voorzitter van de Tweede Kamer. In een van de overlijdensadvertenties, ondertekend, als ik het me goed…
Recensiepraktijken
In zijn stukje over recensiepraktijken (CS literair 26/3) schrijft Jaap van Heerden: "Douwe Draaisma besprak onlangs in Trouw een selectie uit het werk van William James die hij…